Regula instituita prin Codul civil in vigoare este ca , in cazul divortului, autoritatea parinteasca este exercitata in comun de catre ambilor parinti.
Asadar, ambii parinti au drepturi egale pentru luarea deciziilor cu privire la viata copilului lor si prerogative mult mai largi, pentru a relationa cu el.
Astfel, in caz de divort, instanta va trebui sa stabileasca :
- daca autoritatea parinteasca va fi exercitata in comun sau va fi exercitata de un singur parinte.
- locuinta copilului la unul dintre parintii sai si relatiile personale la care are dreptul celalalt parinte cu care copilul nu locuieste in mod statornic;
-contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copilului.( avand in vedere veniturile sporadice, ce nu prezinta caracter de continuitate pensia poate fi stabilita in cota fixa , de catre soti sau de catre instanta de judecata , prin calcularea unei medii , in raport de veniturile obtinute in ultimul an ).
Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, potrivit art. 398 alin. 1 Cod civil, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.( programul de vizitare nu va fi exclus, nici in ipoteza aceasta, neoperand necaderea din drepturile parintesti).
Art.398 din Codu civil prevede ca exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte este hotarata de instanta daca exista motive temeinice, avand in vedere interesul superior al copilului.
Bunurile dobandite prin donatie de catre dumneavoastra sunt bunuri proprii , prin urmare , acestea nu pot fi cuprinse in masa partajabile.
Bunurile dobandite prin incheierea unui contract de vanzare-cumparare inaintea casatoriei sunt proprii, de asemenea.
Daca ati investit sume de bani la imbunatatirea imobilului propriu al sotului dumneavoastra, aveti un drept de creanta,in vederea recuperarii sumelor de bani ( drept care este supus termenului general de prescriptie de trei ani ).
Bunurile dobandite pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de divort, sunt ,comune ( exista , intr-adevar, exceptii strict si limitativ prevazute de lege ).
Actualmente, nu aveti niciun bun proprietate comuna devalamasa ce poate fi supus partajarii.
Numele poate fi pastrat, chiar daca va exista opozitia sotului dumneavoastra, pentru motive temeinice.
Succes.