avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Va rog mult ajutati-ma cu niste informatii- divort cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Va rog mult ajutati-ma cu niste informatii- divort cu minor; partaj

Buna ziua .
Ma numesc Ana .
Am nevoie si eu de cateva raspunsuri corecte in legatura cu divortul ... sau sfaturi daca este cazul .... sunt mai mult decat disperata...
Am 30 de ani .... sunt casatorita de aproape 8 ani . Avem un baiat de aproape 6 ani si o fetita mica mica, care este pe drum. De ceva vreme am inceput sa avem probleme in familie .... daca stau bine sa ma gandesc de foarte multa vreme . De ce ? ... mai multe motive ... zic eu .... eu acum vorbesc din punctul meu de vedere ... Sotul este marinar si lipseste destul de mult de acasa ... eu, in lipsa lui , stau cu mama acestuia de 80 de ani si cu baiatul . Lucrez ( la stat) ... deci am si eu un venit stabil ... chiar daca nu este ataaat de mare cum este cel al sotului . Problemele dintre noi vin de la lipsa de comunicare ... sau mai bine zis de la proasta comunicare ...
Din punctul meu de vedere ... sotul meu vede situatia astfel ... el aduce " grosul" de bani .... el este seful ... el imi pune farfuri cu mancare in fata , este meritul lui ca sunt azi cine sunt, este meritul lui ca baiatul este cine este azi ... si alte lucruri de genul asta .
Teoretic el imi ofera dpdv financiar cam tot ce as avea nevoie (cu limite) dar are pretentii sa il respect, sa il ingrijesc ... sa il pup in fund daca se poate .... Va rog sa ma scuzati pentru exprimare ...
Eu pot face acest lucru cum de altfel il si fac pentru ca asa este normal .... daaar ... nu il pot face decat in anumite conditii ...
Nu este suficient din punctul meu de vedere sa asiguri financiar ( chiar si in anumite conditii) o familie daca la alte aspecte esti mai mult decat deficitar ... Si ma refer la faptul ca el are o maaare placere in viata .... bautura ... de care oricat am incercat nu am reusit sa il despart . Am avut destul de multe momente neplacute cu el . Ca femeie sunt anumite aspecte , la care tin, care conteaza foarte mult pentru a fi o sotie iubitoare . Si aici nu dezvolt pentru ca sunt multe de spus ... In afara de cele zise pana acum ... in ultima vreme s-a cuibarit tot mai adanc in mintea lui ideea ca eu si cu parintii mei l-am lucra pe la spate ... in sensul ca intentionam sa profitam financiar de el cat mai mult ... si ca parintii mei m-ar influenta negativ destul de mult ... Cu adevarat niste prostii... Parintii mei ne-au ajutat cum au putut in lipsa lui ... si daca isi mai dau cu parerea la anumite lucruri nu inseamna ca il si obliga cu ceva ...
Mai este problema si cu mama lui ... o femeie in varsta si foarte agresiva ... mai mult verbal decat fizic ...pentru ca la varsta ei prea multe nu mai poate face .
Ca om nu stiu cum sa procedez sa fie bine ... nu mai am solutii ... indiferent daca ma port exemplar sau mai putin bine .... este aproape la fel .... placerea lui pentru bautura nu o pot sterge ... cum de altfel nici firea lui .... la fel si cu mama lui ... Am ajuns sa ma simt ca intr-o inchisoare ... Nu l-am inselat ... nu umblu brambura ... am incercat sa am grija de casa in lipsa lui cum am putut ... nu mi-am batut joc de banii lui niciodata ... dar se pare ca indiferent cat m-as stradui mereu exista ceva de comentat ... Este o contradictie ... aici imi recunoaste meritele .... aici spune ca daca n-ar fi el n-am rezista ... ca eu nu am dreptul la nimic din munca lui daca ne-am desparti ... Si aici intervin intrebarile mele ... cu raspuns bazat ... juridic ....
Eu m-am gandit la varianta divortului dar am nevoie de sfaturi ( pana sa ajung la un avocat , deoarece este mai greu cand este acasa) :
1. Cat de repede si cum pot castiga custodia copilului - sau incredintarea spre ingrijire ?... nu cunosc termeni juridici
2. Ce drepturi finaciare am ... strict pentru mine ... dupa divort
3. Eu am doua proprietati dobandite prin donatie, in timpul casatoriei ... Intra la partaj?
4. El are o proprietate obtinuta prin vanzare cumparare inainte de casatorie ... in timpul casatoriei am facut modernizari ( evident ca mai mult cu contibutia financiara a lui - eu cu munca ... ce am putut )
5. Intentioneaza in viitorul apropiat sa cumpere o casa . Am vreun drept asupra ei , dupa divort?
6. Daca , sa zicem, intr-o zi , nu mai suport cearta sau starea de tensiune si ma hotarasc ca trebuie sa plec ( la apartamentul meu) ... care este cea mai buna solutie sa nu ramana copilul la el ... pentru ca evident va abuza atunci pe moment ... Cum trebuie sa procedez sa nu supun copilul unui stres prea mare ? Este singura mea ... sau mai corect ... singura noastra bogatie reala ...
7. Pentru pensia alimentara cum procedez ? Cum se calculeaza ? ... El are un venit in lei cat sta acasa ( venit modest) ... dar cand este plecat castiga foarte mult
8. In cazul in care as vrea sa pastrez numele dupa casatorie , daca el nu isi da acceptul mai este vreo sansa sa raman totusi la acelasi nume ?

Ma scuzati pentru lungimea mesajului ... poate am fost pe alocuri si putin mai incoerenta .
Va rog muuult de tot sa ma ajutati cu unele raspunsuri.
Regula instituita prin Codul civil in vigoare este ca , in cazul divortului, autoritatea parinteasca este exercitata in comun de catre ambilor parinti.

Asadar, ambii parinti au drepturi egale pentru luarea deciziilor cu privire la viata copilului lor si prerogative mult mai largi, pentru a relationa cu el.

Astfel, in caz de divort, instanta va trebui sa stabileasca :

- daca autoritatea parinteasca va fi exercitata in comun sau va fi exercitata de un singur parinte.

- locuinta copilului la unul dintre parintii sai si relatiile personale la care are dreptul celalalt parinte cu care copilul nu locuieste in mod statornic;

-contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copilului.( avand in vedere veniturile sporadice, ce nu prezinta caracter de continuitate pensia poate fi stabilita in cota fixa , de catre soti sau de catre instanta de judecata , prin calcularea unei medii , in raport de veniturile obtinute in ultimul an ).

Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, potrivit art. 398 alin. 1 Cod civil, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.( programul de vizitare nu va fi exclus, nici in ipoteza aceasta, neoperand necaderea din drepturile parintesti).

Art.398 din Codu civil prevede ca exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte este hotarata de instanta daca exista motive temeinice, avand in vedere interesul superior al copilului.

Bunurile dobandite prin donatie de catre dumneavoastra sunt bunuri proprii , prin urmare , acestea nu pot fi cuprinse in masa partajabile.

Bunurile dobandite prin incheierea unui contract de vanzare-cumparare inaintea casatoriei sunt proprii, de asemenea.

Daca ati investit sume de bani la imbunatatirea imobilului propriu al sotului dumneavoastra, aveti un drept de creanta,in vederea recuperarii sumelor de bani ( drept care este supus termenului general de prescriptie de trei ani ).

Bunurile dobandite pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de divort, sunt ,comune ( exista , intr-adevar, exceptii strict si limitativ prevazute de lege ).

Actualmente, nu aveti niciun bun proprietate comuna devalamasa ce poate fi supus partajarii.

Numele poate fi pastrat, chiar daca va exista opozitia sotului dumneavoastra, pentru motive temeinice.

Succes.

Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort in cazul in care este un copil minor la mijloc robertxl robertxl Buna ziua, Am cautat informatii legate de acest subiect insa nu sunt foarte lamurit in aceasta privinta. Sunt casatorit insa de ceva vreme nu ne mai ... (vezi toată discuția)
Sot plecat de acasa ContSters57553 ContSters57553 Suntem casatoriti, avem o fetita de aproape 4 ani. Sotul meu are o amanta in Braila si ieri a plecat sa isi petreaca cu ea concediul. In urma cu o luna de zile ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor-custodie tata comic_haha comic_haha buna ziua! solicit un sfat in urmatoarea problema: sunt casatorit de 7 ani iar din casatorie a rezultat un baietel, in varsta de 4 ani. In urma cu aproximativ ... (vezi toată discuția)