avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

buna ziua.
am divortat acum 3 ani si copilul i-a fost incredintat fostei sotii iar eu am fost obligat la plata unei pensii de 125 lei lunar, in conditiile in care am demonstrat ca nu am niciun venit..
dupa intrarea in vigoare a NCC am cerut custodie comuna, care a fost admisa, domicilul copilului a ramas tot la fosta sotie, programul de vizita a ramas acelasi, dar nu se mai mentioneaza nimic despre pensie alimentara.
sa inteleg ca nu mai trebuie sa platesc pensie alimentara?
nu ma refer daca "trebuie sa mai trimit bani copilului"? pentru ca oricum eu ma ocup de toate cheltuielile acestuia, maica-sa spunand mereu ca nu are bani si sa ma sune pe mine. vreau doar sa stiu daca mai am nevoie de chitante luna de luna ca sa dovedesc platile.
va multumesc
Este foarte util sa aveti acele chitante care dovedesc ca va achitati de datoria de parinte in intretinerea copilului. Oricand pe viitor, in orice conjunctura, va pot fi de folos. Lucrurile se mai pot schimba, iar inscrisurile se pot dovedi folositoare pentru a dovedi cuantumul si continuitatea contributiei dvs.

Nu este foarte clar ce cuprindea hotararea precedenta, respectiv cea din prezent - despre care vorbiti. Depinde ce ati cerut ( daca ati cerut reducerea sau renuntarea la pensie alimentara , sau nu), ca sa vi se fi aprobat.

Este util sa cunoasteti ca exista inca un element nou care poate usura pe viitor relatia dintre parintii despartiti privitor la hotararile ce privesc copii lor:
Legea medierii:
"Art. 64. (1^1) Acordurile de mediere incheiate de parti, in cauzele/conflictele ce au ca obiect exercitiul drepturilor parintesti, contributia parintilor la intretinerea copiilor si stabilirea domiciliului copiilor, imbraca forma unei hotarari de expedient.".
Daca pe viitor doriti sa schimbati ceva in aceste domenii, o puteti face amiabil si consemnat printr-un acord de mediere, care consfinteste hotararea comuna a dvs ( traducerea lui "hotarare de expedient")
multumesc pt raspuns.
eu nu am cerut reducerea pensiei alimentare, doar ca stiam ca in NCC nu mai este prevazuta pensie alimentara, ci ca apare obligatia impartiri cheltuielilor intre ambii parinti.
eu am cerut doar exercitarea autoritatii parintesti in comun si marirea programului meu de vizita.
Prin noua hotarare nu se schimba nimic in ce priveste pensia. Eu nu zic sa dati efectiv cei 125 de lei, insa pt ce cumparati ar trebui sa pastrati bonurile. Va puteti intelege cu mama amiabil sa contribuiti ca si pana acum in natura si cu bani dupa posibilitati.
multumesc.
Daca partile vor sa schimbe ceva de comun acord, o pot face pur si simplu, nu e nevoie de mediator si altceva. Ba mai mult, pentru hotararea de expedient trebuie sa ajunga in instanta cu acel acord de mediere si este, dupa mine, pierdere de timp si bani. Cu cat intelegerea intre parti se produce mai rapid si simplu, cu atat ele vor invata sa isi gestioneze singure problemele, si vor vedea ca se poate fara avocati, mediatori, executori etc., apeland la acestia numai in caz de nevoie.

Eu consider ca noua hotarare este ilegala, conditiile schimbate prin hotarare trebuia sa duca, din oficiu, la mopdificarea sau adaptarea pensiei. Poate ca va intelegeti cu privire la ea si o prestati in natura, nu stiu, caci atunci ar fi fost de inteles.

Nu stiu daca hotararea e irevocabila insa, ca sa stiu daca se poate ataca sau nu. Oricum, pastrati dovezi privind plata pensiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodia definitiva si irevocabila poate fi atacata? MinaMada MinaMada Custodia definitiva si irevocabila poate fi atacata? Si daca da in ce situatii? (vezi toată discuția)
Custodie comuna Gh1 Gh1 Buna ziua, Pentru ca in acest moment la noi in legislatie a fost introdusa custodia comuna, ma puteti lamuri si pe mine ce anume inseamna? De asemenea as ... (vezi toată discuția)
Custodie copil mirelanastasie mirelanastasie Fiica mea are un copil de 6 ani.S-a despartit de sotul ei la 1 an al copilului.El a adus o adeverinta ca are un credit ca sa plateasca pensie alimentara mai ... (vezi toată discuția)