Buna ziua,
Avand doua credite la aceeasi banca, functionarii au depus banii pe care ii dadeam lunar pt un singur credit, astfel dupa 6 luni, suma datorata la un credit era in plus la celalalt. Nu am fost anuntata decat decat de asigurator ca mi-a platit datoria. Am chitantele din care reiese banii pe care ii dadeam lunar si nu a fost gresala mea, dar daca mi-au inchis doar un credit inainte, nu am vrut sa-i dau asiguratorului banii toti odata.Acesta m-a dat in judecata in vara lui 2011, dar el nu s-a prezentat. Acum primesc de la o firma de recuperatori instiintari cu sume fabuloase(penalizari). Stiu ca se poate prescrie datoria in 3 ani, dar de cand se ia in calcul termenul, de cand nu am mai platit sau de cand dosarul a ajuns la recuperatori?
Va multumesc!
In cazul in care creditul a devenit exigibil anticipat (adica a trecut integral la scadenta), termenul de prescrptie curge: de la aceasta data, de la data ultimei plati, sau de la data cand s-a intrerupt termenul de prescriptie prin procedura executarii silite.
Prescriptia incepe sa curga de la data declararii scadentei anticipate de catre banca, dar a fost intrerupta atunci cand asiguratorul va dat in judecata, valorificandu-si astfel dreptul de regres.
Faceti contestatie la executare daca puteti dovedi ca ati platiti ratele corect, pentru ambele credite. Ma indoiesc ca ar fi asa, pentru ca ratele se preiau automat de catre sistemul informatic al bancii. Nu poate fi o greseala umana.
Ma indoiesc ca asiguratorul poate solicita penalitati contractuale. Titlul lui este hotararea judecatoreasca nu contractul de credit. Dar poate ma insel si exista o astfel de clauza de subrogatie, in contractul de credit.