avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 980 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... VANZARE-CUMPARARE TEREN PERSOANE FIZICE STRAINE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

VANZARE-CUMPARARE TEREN PERSOANE FIZICE STRAINE

Buna ziua, vreau sa va cer sfatul in urmatoarea problema. Am o cunostinta in Olanda, cetatean EU care a cumparat in 2003 un teren si o casa+anexe contruite pe acel teren intr-un satuc din Transilvania. Legal nu putea sa intre in posesia terenului la momentul respectiv, cu toate ca la notariat s-a mentionat si terenul in contractul de vanzare-cumparare.
Acum, cetateanul Olandez doreste sa revanda proprietatea, dar s-a lovit de refuzul fostului proprietar de a coopera la semnarea noului contract, mai doreste alti bani pentru teren :O Imi puteti spune va rog frumos ce este de facut?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 19:41, 19 Mai 2013
contractul este lovit de nulitate pt. ca avea interdictie ca cetatean strain. poate a cumparat pe o firma a lui infiintata in ro. altfel nu stiu cum notarul a facut cvc. sau poate nu a facut act autentic ci doar un precontract. nu sunt suficiente detalii.
@ florin-cons- Contractul nu este lovit de nulitate, este evident ca domnul care a cumparat a cumparat dreptul de proprietate asupra casei si, probabil, folosinta asupra terenului.
Interdictia despre care in mod corect vorbiti se refera numai la dreptul de proprietate sau alte drepturi reale asupra terenului.
@ flopsy76 - cetateanul olandez intre timp poate sa dobandeasca dreptul de proprietate asupra terenului aferent, daca face achizitia in vederea stabilireii resedintei la adresa respectiva. Daca nu se intelege cu proprietarul, poate detine casa si folosinta terenului in continuare asa cum le-a detinut si pana acum. Daca vrea sa vanda, vinde ce detine acum: proprietatea casei si folosinta terenului, fara ca proprietarul terenului sa ii poata aduce impedimente la instrainare. Ca exemplu, majoritatea apartamentelor din Bucuresti cumparate de la stat sunt cu drept de folosinta asupra terenului si acest lucru este in regula.


Daca cet.olandez il actioneaza in judecata ar avea vreo sansa de castig?
Este foarte indignat pentru ca in 2003 s-a inteles cu fostul proprietar si pentru teren si pentru anexe la o suma, iar acum, la momentul revanzarii se loveste de refuzul acestuia de a coopera, cerandu-i jumatate din pretul platit in 2003.
Mai multe detalii; X si Y domiciliati in RO vindem lui Y domiciliat in Olanda, constructiile de pe imobilul proprietea X a localitatii Y avand nr.topografic... constand din gradina intravilan nr... , constand in casa, grajd, si curte nr top....constand in curte intravilan, totul in supraftata de...mp2
Din datele pe care le-ați prezentat rezultă că nu are prea mari șanse să câștige nici în instanță dacă nu are încheiat un antecontract de v-c, adică o promisiune de v-c conform căreia promitentul vânzător se obligă ca atunci când va fi posibil să-i vândă acel teren.
Orice clauză de vânzare a terenului la acel moment dat este nulă.

La momentul 2003 vânzătorul i-a vândut casa și i-a cedat dreptul de folosință asupra terenului. Dacă nu au încheiat atunci un act cu privire la faptul că-i promite să vândă acel teren atunci când va fi posibil (de exemplu acum în 2013), vânzătorul casei nu mai poate fi obligat să-i vândă acel teren.

Cetățeanul olandez nu are de ce să fie indignat. Ar fi trebuit să vorbească cu un avocat atunci în 2003 și lucrurile ar fi fost mult mai simple.
stimata doamna notar, aveti dreptate in ceea ce prezentati, dar eu am cerut lamuriri mai multe ca sa ma pot pronunta, si pentru mine nu a fost evident ce s-a intamplat cu adevarat, ce fel de tranzactie s-a facut, poate fi si superficie, servitute, cvc pt. constructie si antecontr. pt. teren etc.

Alte discuții în legătură

Terenul are un proprietar, casa construita este detinuta de un alt proprietar snradu snradu Buna ziua, In anul 2003 detineam o casa in sectorul 3 al capitalei. Am vandut casa catre un cetatean francez, acesta cumparand doar casa( amprenta aprox 90 ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate constructie - drept de proprietate teren AtanasiaD AtanasiaD S-a dobandit dreptul de proprietate asupra unei constructii in iunie 2003, prin contract de vanzare cumparare autentificat. La data vanzarii dreptul de ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu drept de folosinta asupra terenului soniarina soniarina Mare rugaminte: lamuriti/ma, va rog, asupra unei spete: Printr/un cvc se cumpara un apartament. Cumparatorul dobandeste proprietatea asupra apartamentului si ... (vezi toată discuția)