avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... VANZARE-CUMPARARE TEREN PERSOANE FIZICE STRAINE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

VANZARE-CUMPARARE TEREN PERSOANE FIZICE STRAINE

Buna ziua, vreau sa va cer sfatul in urmatoarea problema. Am o cunostinta in Olanda, cetatean EU care a cumparat in 2003 un teren si o casa+anexe contruite pe acel teren intr-un satuc din Transilvania. Legal nu putea sa intre in posesia terenului la momentul respectiv, cu toate ca la notariat s-a mentionat si terenul in contractul de vanzare-cumparare.
Acum, cetateanul Olandez doreste sa revanda proprietatea, dar s-a lovit de refuzul fostului proprietar de a coopera la semnarea noului contract, mai doreste alti bani pentru teren :O Imi puteti spune va rog frumos ce este de facut?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 19:41, 19 Mai 2013
Buna ziua,
revin cu noutati in cazul prezentat mai sus. Am achizionat casa de la cetateanul Olandez, in noul contract este trecuta numai casa si anexe fara teren.
Fostul proprietar care a vandut in 2003 nu inceteaza sa ma sune si sa ma intrebe cand cumpar terenul de la dansii...ba chiar intr-un mod ironic, ca a venit primavara si nu stie ce sa puna in gradina...sau intr-un mod agresiv ca daca nu ma grabesc o sa-mi vanda inclusiv terenul de sub casa... sau ca nu o sa mai am acces la intrarea in casa... Momentan nu mai detin suma de bani pe care o cer dansii si nu stiu cum sa reactionez la insistentele lor.
Cand am facut actele cu cetateanul Olandez, mi-a dat si o hartie de mana facuta in 2003 intre el si fostul proprietar, semnata si de 2 martori in care scrie negru pe alb ca isi vinde casa, anexele si inclusiv terenul aferent. In momentul de fata neaga tot.
Am verificat cu notarul si intr-adevar terenul a ramas intabulat pe fostii proprietatari si are dreptul sa-l vanda oricand. Dar casa pe care am cumparat-o de la cetateanul Olandez este pe terenul lor... Nu stiu ce rau ar putea sa-mi faca in aceste conditii, sau cum sa ma apar pana cand fac rost de suma de bani pe care o cer dansii.

Va multumesc
După cum vă spuneam în mesajul precedent, d-voastră aveți un drept de proprietate asupra casei și un drept superficie, adică un drept de folosință asupra terenului necesar folosinței casei.

Deci proprietarul terenului de sub casă este vânzătorul în acest caz, dar acesta plătește și impozitul pe acel teren. El poate să-l vândă oricui, dar casa rămâne a D-voastră și de asemena și dreptul de folosință asupra terenului aferent folosinței casei.

Dacă vă mai sună, puteți să-i spuneți că poate să pună în grădină orice vrea, dar nu vă poate îngrădi accesul la casă,

Actul de mână prin care vinde terenul nu are vloare, deoarece nici în acel moment nu era valabil și nici acum. Rămâne valabil doar actul prin care a vândut construcțiile (casa și anexele).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Terenul are un proprietar, casa construita este detinuta de un alt proprietar snradu snradu Buna ziua, In anul 2003 detineam o casa in sectorul 3 al capitalei. Am vandut casa catre un cetatean francez, acesta cumparand doar casa( amprenta aprox 90 ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate constructie - drept de proprietate teren AtanasiaD AtanasiaD S-a dobandit dreptul de proprietate asupra unei constructii in iunie 2003, prin contract de vanzare cumparare autentificat. La data vanzarii dreptul de ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu drept de folosinta asupra terenului soniarina soniarina Mare rugaminte: lamuriti/ma, va rog, asupra unei spete: Printr/un cvc se cumpara un apartament. Cumparatorul dobandeste proprietatea asupra apartamentului si ... (vezi toată discuția)