avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de proprietate constructie - drept de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de proprietate constructie - drept de proprietate teren

S-a dobandit dreptul de proprietate asupra unei constructii in iunie 2003, prin contract de vanzare cumparare autentificat. La data vanzarii dreptul de proprietate asupra terenului aferent constructiei, in suprafata de 1000 mp, apartinea statului.
Dupa perfectarea actelor, in acelasi an, vanzatorul constructiei promoveaza o actiune in constatare a dreptului de proprietate asupra terenului, facand abstractie de faptul ca a instrainat constructia. Se foloseste de proba cu acte : contractul de vanzare cumparare prin care a dobandit casa, o adeverinta eliberata de primarie, un plan de amplasament si o fisa a bunului imobil. Sustine ca imobilul casa de locuit ii apartine din 1988 si de atunci stapaneste si terenul aferent casei. Inscrisurile de care se foloseste sunt obtinute cu ocazia vanzarii imobilului din 2003. Actiunea este admisa si vanzatorul constructiei devine proprietarul terenului.
Cumparatorul constructiei nu a intrat in posesia acesteia, tolerand folosinta de catre fostul proprietar a constructiei pana in 2009. Incercand sa instraineze constructia, afla ca dreptul de proprietate asupra terenului nu mai apartine statului ci celui care ii ocupa constructia.
Mai trebuie mentionat ca in contractul de vanzare cumparare din 2003 se mentioneaza referitor la teren ca acesta apartine statului si proprietatea asupra acestuia urmeaza sa fie obtinuta de cumparator in conditiile legii.
Intrebari :
- poate fi atacata in vreun fel aceasta hotarare de constatare a dreptului de proprietate data in decembrie 2003? (la data introducerii actiunii nu mai era proprietarul constructiei si instanta se raporteaza la DL 42/1990);
- este posibila o evacuare ?
- stabilirea unui drept de superficie poate fi promovata prin aceeasi actiune cu evacuarea?
- sugestii de abordare a situatiei
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 18:54, 23 Noiembrie 2009
Puteti obtine un drept de folosinta a terenului de sub constructie (drept de superficie), promovand o actiune in instanta.
Daca nu ati avut posesia imobilului va trebui sa formulati o actiune in revendicare a imobilului si puteti solicita si lipsa de folosinta asupra imobilului (pentru ultimii 3 ani).
Prin aceeasi actiune, puteti formula toate capetele de cerere, respectiv superficie, revendicare si lipsa de folosinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Superficie. indemnizatie. Elena Anghelescu Elena Anghelescu Am urmatoarea speta. Mostenitor vinde de unul singur (cu chitanta de mana) o casa facand parte din masa succesorala. Ulterior se face partajul intre ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare liliana v liliana v in caz de vanzare cumparare a unui imobil unde exista un drept de folosinta spacial pe teren, ce se intampla cu terenul? (vezi toată discuția)
Drept de proprietate gaab gaab Problema mea sta in felul urmator: actuala sotie (deci cea de-a doua) a cumparat un teren ,iar propietare sunt cele doua fete majore pe care le are din ... (vezi toată discuția)