avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Superficie. Indemnizatie.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Superficie. Indemnizatie.

Am urmatoarea speta.
Mostenitor vinde de unul singur (cu chitanta de mana) o casa facand parte din masa succesorala. Ulterior se face partajul intre comostenitori (el si sora). Se constata ca a instrainat casa, valoarea acesteia este adusa la masa succesorala si este obligat sa achite sorei jumatate din valoarea casei. Corect pana aici. In ceea ce priveste terenul din jurul casei, acesta se imparte in doua si lui ii revine bucata pe care se gaseste si casa vanduta.
Cumparatorul casei (o a treia persoana distincta) deschide ulterior o actiune prin care solicita instantei perfectarea conventiei de vanzare-cumparare (chitanta de mana). Instanta draguta perfecteaza vanzarea intr-o forma ciudata....In chitanta de mana se precizeaza ca se vinde casa fara a se face vreo referire la terenul de sub casa.
In sentinta prin care se perfecteaza vanzarea avem urmatoarea situatie:
- in considerente, instanta procedeaza la interpretarea "contractului" intre parti si constata ca obiectul vanzarii a fost casa si terenul de sub ea (nu inteleg cum poate face instanta o astfel de "extindere" a vointei partilor in conditiile in care ele nu au facut referire decat la casa).
-in dispozitiv constata ca reclamantul are un drept de proprietate asupra casei situata in....cu vecinii...etc. (fara nicio referire la terenul de sub casa).

In prezent ne gasim in situatia in care o persoana are terenul (primit la partaj) si o alta persoana are casa (contract de vanzare-cumparare perfectat prin sentinta).
Persoana care are casa foloseste in mod abuziv si terenul, nepermitandu-i proprietarului terenului accesul la el.
Bun. Intrebare. Eu ca si proprietar al terenului pe care se afla casa celuilalt ma pot adresa instantei solicitand plata unei sume de bani ca echivalent al folosintei terenului pe care este situata casa in conditiile in care nu am propriu zis un drept de superficie constituit prin conventia partilor?
Presupun ca nu am eu (proprietarul terenului) calitate procesuala sa solicit constituirea unei superficii si stabilirea unei indemnizatii (ar trebui ca actiunea s-o deschida proprietarul casei), nu?

In ce fel ma poate afecta sentinta de perfectare a vanzarii casei (in care se retine in dispozitiv acea interpretare exhaustiva a instantei in sensul ca s-ar fi vandut si terenul de sub casa)?

Eu vreau sa-mi pot folosi terenul. Casa respectiva este oricum aproape de prabusire. Superficia exista atata vreme cat exista constructia....

Aveti ceva sfaturi? Care e cea mai buna modalitate sa "scap" de cel care ma impiedica sa folosesc terenul?
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 08:26, 14 Februarie 2010
Dati-mi si mie o mana de ajutor! O opinie, o parere, o ...ceva?:)
Multumesc.
Poate gresesc, insa cum poate cineva cumpara o casa fara a cumpara , implicit macar si terenul de sub ea? cumparand casa, ca bun principal , aceasta nu se uneste cu terenul, ca accesoriu al acesteia? Mi se pare logic ca instanta sa fi considerat asa, si chiar daca vanzarea s-ar fi perfectat la notar, notarul ar fi avut grija sa mentioneze ca se instraineaza casa si terenul de sub ea...parerea mea este ca se pot , pentru restul terenului stabili unele drepturi, insa mai degraba o servitute de trecere , in loc de superficie , superficia ar fi fost in caz ca tertul ar fi venit sa isi construiasca pe terenul apartinand vanzatorului ... doar o parere . :)
buna ziua!
hotararea este clara-se transmite dreptul de proprietate asupra casei si atat.
dreptul de superficie ia nastere:
-prin conventia partilor, prin titlu, prin testament, uzucapiune.
in situatia data nu este vorba de asa ceva.
proprietarul terenului poate cere instantei sa ii acorde proprietarului casei un drept de servitute de trecere pe terenul proprietatea sa.
Asa cum @ lili. ang. precizeaza, casa sta sa cada. Si ma intreb, in situatia in care casa devine imposibil de locuit , fiid atat degradata, odata devenita o ruina, cumparatorul trebuie sa se resemneze si accepte ca atat i-a fost, ca banii sai s-au dus, sa isi ia adio de locul acela , fara a avea drept sa isi reconstruiasca o casa decat in ipoteza in care s-ar perfecta un contract de supeficie?
Ultima modificare: Vineri, 12 Februarie 2010
ContSters47264, utilizator
ca si proprietar al casei, cumparatorul ar putea lua masuri de conservare atunci.
nu il obliga nimeni sa stea in pasivitate.

Alte discuții în legătură

Superficie cu bani ContSters126925 ContSters126925 vanzator/cumparator fac o chitanta de mana, da un avans si nu plateste restul, pt un teren de 400m.p. ...cumparatorul, ridica o casa pe terenul astfel ... (vezi toată discuția)
Constructie casa paddy paddy Am un teren pe numele meu in Bucuresti si vreau sa construiesc 2 case cu intrari separate,eu si sora mea(fiecare cu casa lui).Cand vom termina de ... (vezi toată discuția)
Drept de superficie Carmen Sigaciu Carmen Sigaciu in urma unei tranzactii privind un partaj succesoral, unuia din mostenitori i-a revenit casa, iar altuia i-a revenit terenul de sub casa (!!!)... S-ar parea ... (vezi toată discuția)