vanzator/cumparator fac o chitanta de mana, da un avans si nu plateste restul, pt un teren de 400m.p. ...cumparatorul, ridica o casa pe terenul astfel (ante)contractat cu acordul proprietarului...inainte de a expira termenul de plata pt restul....vanzatorul imi vinde mie terenul, ulterior...sectorul 1 constata ca promitentul - cumparator este constructor de buna-credinta si are un drept de superficie....IN CONTRADICTORIU CU MINE ( nu cu vanzatorul meu)
iar mie imi admite revendicarea afectata de superficie
intrebarea este - superficia este gratuita sau oneroasa?
Neexistand o reglementare a dreptului de superficie in Codul civil, dcotrina, literatura de specialitate spun ca se aplica principiul consensualismului actelor juridice. Depinde deci cum convin partile..
Depinde. S-a platit un avans totusi. Caz in care cel putin pentru terenul de sub casa s-ar putea considera ca superficiarul a platit in avans. Vanzatorul a instrainat terenul inainte de a expira termenul de plata, cumparatorului , constructor de buna credinta, nu i se poate imputa nimic..ce se intampla cu avansul platit? Acesta ar putea chiar sa devina proprietar pe terenul de sub casa, in opinia mea. iar pentru a se putea folosi si de terenul din jur, de drum de acces, s-ar putea constitui o servitute...o opinie doar .
antecontractul - chitanta de mana - doar cu avansul achitat- nu are valoare decat de promisiune!.........cat priveste imprejurarea ca cel ce-a dat avans sa devina si proprietar, in conditiile in care deja a vandut -mie-este exclus...
am zis de o irevocabial care constata buna-credinta la construcie si o folosinta la terenul de sub casa...
terenul de sub casa e gratis sau nu in conditiile aratate?
hotararea nedistingand cu privire la titlulul gratuit sau oneros al superficiei, eu ce temei folosesc in actiune?