avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... superficie cu bani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

superficie cu bani

vanzator/cumparator fac o chitanta de mana, da un avans si nu plateste restul, pt un teren de 400m.p. ...cumparatorul, ridica o casa pe terenul astfel (ante)contractat cu acordul proprietarului...inainte de a expira termenul de plata pt restul....vanzatorul imi vinde mie terenul, ulterior...sectorul 1 constata ca promitentul - cumparator este constructor de buna-credinta si are un drept de superficie....IN CONTRADICTORIU CU MINE ( nu cu vanzatorul meu)
iar mie imi admite revendicarea afectata de superficie

intrebarea este - superficia este gratuita sau oneroasa?
Ultima modificare: Vineri, 26 Februarie 2010
ContSters126925, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters126925 , utilizator 20:12, 26 Februarie 2010
Neexistand o reglementare a dreptului de superficie in Codul civil, dcotrina, literatura de specialitate spun ca se aplica principiul consensualismului actelor juridice. Depinde deci cum convin partile..
fata de situatia data, este ori nu gratuita superficia constata, irevocabil.............
Depinde. S-a platit un avans totusi. Caz in care cel putin pentru terenul de sub casa s-ar putea considera ca superficiarul a platit in avans. Vanzatorul a instrainat terenul inainte de a expira termenul de plata, cumparatorului , constructor de buna credinta, nu i se poate imputa nimic..ce se intampla cu avansul platit? Acesta ar putea chiar sa devina proprietar pe terenul de sub casa, in opinia mea. iar pentru a se putea folosi si de terenul din jur, de drum de acces, s-ar putea constitui o servitute...o opinie doar .
antecontractul - chitanta de mana - doar cu avansul achitat- nu are valoare decat de promisiune!.........cat priveste imprejurarea ca cel ce-a dat avans sa devina si proprietar, in conditiile in care deja a vandut -mie-este exclus...

am zis de o irevocabial care constata buna-credinta la construcie si o folosinta la terenul de sub casa...
terenul de sub casa e gratis sau nu in conditiile aratate?
hotararea nedistingand cu privire la titlulul gratuit sau oneros al superficiei, eu ce temei folosesc in actiune?

969 sau 998-999 c.civ
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2010
ContSters126925, utilizator
maine trebuie sa depun concluziile, joi fiind pronuntarea?
nu mai are nimeni nici o opinie?

Alte discuții în legătură

Cand inceteaza dreptul de superficie? ContSters126925 ContSters126925 Am promovat o noua actiune, respectiv instanta sa constate incetarea superficiei, pe de o parte, iar pe de alta, sa constate accesiune. Asa cum am aratat in ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a construi pe terenul altuia BiancaTudose BiancaTudose As avea o intrebare: se poate construi o casa pe terenul altei persoane, iar aceasta persoana din urma sa devina proprietar? Multumesc (vezi toată discuția)
Buna ziua. am o problema cu un teren supus legii 10/2001, care ... ionita_emil ionita_emil Buna ziua. Am o problema cu un teren supus legii 10/2001, care nu este proprietatea mea. Pe acest teren exista 2 case, una a mea si una a ... (vezi toată discuția)