La onorariu provizoriu stabili de instanta de judecata, se adauga: diferenta de onorariu solicitata de catre expert (dupa caz), cheltuielile aferente, facute de expert, pentru efectuarea expertizei, cheltuieli care se deconteaza pe baza de documente (bonuri fiscale pentru cumparare materiale necesare intocmirii raportului, bilet de tren/ autobuz sau benzina 7,5 l/ 100 Km, cazare la hotel 2 stele, diurna max.13 lei x 2,5, etc.).
Onorariul expertului trebuie sa tina cont si de impozitul pe venit si taxele platite de catre expert in urma efectuarii lucrarii de expertiza.
O data cu raportul de expertiza, expertul depune la dosarul cauzei si un decont de cheltuieli plus onorariul definitiv, decont+onorariu care se aproba de catre instanta de judecata.
expertiza de evaluare a fost ceruta pentru terenurile aflate pe un TP,pe care sunt 2 coproprietari,nu este facuta iesirea din indiviziune.Va rog sa-mi spuneti daca cheltuielile trebuie platite si de partea care nu a cerut aceasta expertiza?normal nu trebuia sa se faca intai partajul?multumesc
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Instanta de judecata se pronunta asupra partii care plateste onorariul expertului.
De regula plateste partea careia i s-a incredintat/ care a solicitat expertiza.