Va solicit opinia in legatura cu urmatoarea situatie:
Administratorul unei societati comerciale a creat site-ul, precum si sigla si sloganul firmei, care au fost utilizate inca de la infiintarea firmei in toate documentele companiei (oferte, etc). Administratorul nu a avut si nu are statut de salariat in firma, ci este doar administrator.
1. Site-ul, sigla si sloganul sunt protejate de drept de autor, daca acestea nu au fost inregistate la OSIM?
2. Poate administratorul sa cedeze firmei dreptul de autor asupra siglei/sloganului in schimbul unei sume de bani?
3. In caz afirmativ, cum se realizeaza efectiv cesiunea dreptului de autor? Este suficienta incheierea unui contract de cesiune a dreptului de autor?
In asteptarea raspunsului dumneavoastra, va multumesc!
in situatia de fapt expusa, dr. de autor asupra siteului si sloganului sunt ale admin. Dr de autor nu se protejeaza de catre un organ al statului (OSIM/ORDA) ci el exista odata cu nasterea creatiei. Spre deosebire de dr. de autor, marca, designul si brevetul necesita protectie prin certificat emis de catre o autoritate competenta (ex OSIM).
Este suficienta incheierea unui contract de cesine de dr. patrimoniale de autor asupra siteului si sloganului, contract care trebuie sa prevada expres dr. patrimoniale transmise, durata acestora si modul de folosire sub sanctiunea rezilierii de catre partea interesata. Pentru a avea dr. de a inregistra sloganul ca marca, autorul trebuie sa cesioneze cedentului in mod expres acest drept.
va sfatuiesc ca pentru draftul contractului de cesiune a dr. de autor, sa apelati la un avocat specializat. Un simplu contract prin care se prevad niste obligatii generale, nu este suficient.