avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat de calitate mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat de calitate mostenitor

Am primit de la un notariat informatia ca certificatul de calitate mostenitor nu se elibereaza decat in limita perioadei de un an de la decesul persoanei mostenite - desi nu inteleg cum se poate modifica intr-un an calitatea mea de fiu al celui decedat, am urmatoarea intrebare: in cazul in care exista declaratia mea de optiune succesorala (in termen de 6 luni), se mai aplica regula mentionata mai sus?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters267464 , utilizator 14:32, 25 Martie 2013
Certificatul de calitate de mostenitor atesta calitatea de mostenitor si intinderea drepturilor acestora (cota ce se cuvine fiecaruia din masa succesorala), bunurile din masa succesorala urmand a fi detaliate ulterior.
Certificatul de calitate de mostenitor se poate elibera oricand, chiar si in termen de 1 an de la deschiderea succesiunii (adica moartea omului) - termenul de 1 an este termenul de optiune succesorala pentru cei decedati dupa 1 nov 2011 - daca este neindoielnic ca nu mai exista si alte persoane indreptatite la succesiune.
Sper ca declaratia dumneavoastra de optiune succesorala este facuta in forma autentica (la notar).
Multumesc pentru raspuns - iata care este situatia : tatal meu a decedat in noiembrie 2007 - suntem trei mostenitori (eu, mama si fratele meu) - deoarece fratele meu nu avea la acea data niciun document (el este cetatean german si a renuntat la cetatenia romana cand a plecat in 1990) care sa probeze calitatea de mostenitor, nu s-a facut succesiunea; anul trecut a facut rost de un certificat de nastere (nu stiu in ce conditii).
La sugestia unui notar, eu am facut acea declaratie de optiune succesorala in termen de 6 luni de la decesul tatalui meu.
Deoarece tatal meu a fost regizor de filme de animatie pentru copii, am primit de curand o atentionare telefonica de la DACIN SARA pentru a le pune la dispozitie certificatul de deces al tatalui meu si certificatele de mostenitor ale noastre(eu, mama si fratele) - problema este cu aceste certificate de mostenitor care nu stiu nici cum sa le fac si nici unde - eu am crezut ca este vorba de un fel de "adeverinte" din care sa rezulte gradul nostru de rudenie cu persoana defuncta (va trebui oricum sa mai am o discutie cu cei de la DACIN).
V-as fi recunoscator daca m-ati putea sfatui ce ar trebui sa fac pentru rezolvarea problemei certificatelor.

Multumesc
Mergeti la un notar cu toate actele pe care le aveti. Certificat de deces tata, certificate de natere dvs si fratele, certificat de casatorie mama, copii acte de identitate ptr toata lumea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa moartea unui parinte adiram adiram Buna ziua! In urma cu aproape un an de zile, mama mea a decedat. Noi am ramas 4 frati astfel eu sunt unicul copil al cuplului, fratele meu este al mamei ... (vezi toată discuția)
Succesiune - certificat calitate de mostenitor, mandat-imputernicire Epuree Epuree Ziua ziua, Vream sa dezbatem succesinea pe ambi parinti, suntem 5 frati, din care: - un frate mort (predecedat) inaintea ambilor parinti ( la rindul lui ... (vezi toată discuția)
Nu am facut declaratia de acceptare a mostenirii Oprescu V Oprescu V Buna seara!Va rog o opinie in cunostiinta de cauza: tatal meu a decedat acum 7 ani.Suntem 4 frati si mama mea este in viata.Nu am reusit sa facem succesiunea ... (vezi toată discuția)