avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale SRL - 2 activitati principale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

SRL - 2 activitati principale

Buna ziua,

O societate infiintata in 2013 are ca obiect principal de activitate codul CAEN: 4120 - Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale (trecut in certificatul de inregistrare). In actul constitutiv are printre multe alte coduri si codul CAEN: 8121 - Activitati generale de curatenie a cladirilor.
Administratorul doreste ca pe langa activitatea de baza, lucrari de constructii, sa aibe si o activitate secundara, servicii de curatenie.

Intrebarile sunt:
1. Poate sa desfasoare activitatea secundara sau trebuie sa fie trecut in Certificatul de Inregistare de la ONRC activitatea secundara?
2. Cum o sa fie inregistrate in contabilitate (balanta) cele doua activitati (cheltuieli, venituri, salariati, etc)?
Cel mai recent răspuns: mihaelasir_2005 , utilizator 13:26, 26 Martie 2013
Orice obiect de activitate trebuie sa fie trecut in statut.
Potrivit Legii 82/1991, Contabilitatea cheltuielilor se tine pe feluri de cheltuieli, dupa natura sau destinatia lor, dupa caz.
Contabilitatea veniturilor se tine pe feluri de venituri, dupa natura sau sursa lor, dupa caz.
Gasiti mai multe amanunte in Ordinul 3055din 2009 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, publicat în Monitorul Oficial nr. 766 din 10 noiembrie 2009
Inregistrarile contabile sunt aceleasi pentru ambele activitati. Nu se pot evidetia separat cele 2 activitati in balanta sintetica, eventual daca doreste administratorul si in functie de softul folosit: se pot crea analitice la conturi pt fiecare activitate ceea ce o sa necesite o atentie marita sau de exemplu softul meu permite crearea de gestiuni care pot fi atribuite unei activitati sau alteia...astfel la sfarsit de luna administratorul poate vedea cheltuielile si veniturile pe activitate si pe fiecare gestiune in parte.
Sau se poate folosi contabilitatea de gestiune clasa 9 se utilizeaza mai mult in productie.
Oricum eu va recomand sa aveti cel putin 2 gestiuni o sa va fie mai usor si la inventariere.
mihaelasir_2005 a scris:
1. Poate sa desfasoare activitatea secundara sau trebuie sa fie trecut in Certificatul de Inregistare de la ONRC activitatea secundara?

Solicitati eliberarea unui certificat constatator, pe care trebuie sa apara CAENurile celor doua activitati. Acela este documentul care atesta ce anume activitati desfasurati din toate CAENurile insirate in actul constitutiv.
1. Societatea este infiintata in luna martie 2013 si urmeaza sa fac inregistrarile contabile in luna Aprilie. M-am gandit sa tin cheltuielile si veniturile pe analitce pt o evidenta mai clara a lor. Nelamurirea mea este cum o sa fac cu salariatii: o sa fie pt fiecare activitate salariati diferiti, iar fondul de risc se calculeaza in functie de CAEN, iar cand inregistrez societatea in softul contabil imi cere CAEN-ul principal.

2. Pe Certificatul Constatator ca si pe Certificatul de Inregistrare de la ONRC este trecut doar CAEN-ul principal de activitate: 4120 si de aceea mi s-a parut ciudat k nu exista nimic care sa ateste "mai oficial" ca se vor desfasura 2 activitati (din multitudinea de CAEN-uri detaliate in Statut).
Cand s-a infiinat firma s-a explicat avocatei care s-a ocupat de infiintatrea ei ca vor fii doua activitati pe aceasi societate.
1. În soft nu are nici un fel de relevanţă care este obiectul de activitate principal înscris pe certificatul de înregistrare.
2. Pentru a desfăşura activităţi comerciale nu este suficientă simpla lor menţionare în actul constitutiv, acestea trebuie să fie şi autorizate pentru a fi desfăşurate, respectiv declarate conform formularelor "Declaraţie model 2" sau "Declaraţie model 3", după caz.
Activitatea principală a unei societăţi este una singură, însă activităţile secundare pe care le desfăşoară pot fi mai multe şi care nu au legătură directă între ele. Spre exemplu puteţi avea ca obiect principal consultanţă, însă puteţi desfăşura şi activităţi recreative sau fabricarea de produse prin tricotare - acestea în condiţiile în care le-aţi autorizat spre desfăşurare aşa cum v-am precizat.

Alte discuții în legătură

Comert electonic din ro in ue , fara tva stefan1965 stefan1965 Am deschis un SRL in 2008 cu activitati principale cod caen 4120 (lucrari de constructii) si respectiv 8121(activitati de curatenie),neplatitor de TVA. In ... (vezi toată discuția)
Cod caen talmacel talmacel Buna ziua, Daca codul caen la firma il am 4120- Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale pot sa facturez servicii de electrica ... (vezi toată discuția)
O societate poate desfasura unul din obiectele secundare de activitate? ContSters79057 ContSters79057 Am cerut la Registrul Comertului furnizarea de informatii privind o societate comerciala.In raportul istoric al firmei apare la CERERE MENTIUNI din data de ... (vezi toată discuția)