Sint angajata la firma de peste 3 ani pe perioada nedeterminata, firma da punctul de lucru in franciza (cu tot cu angajati) la o alta firma si cu alte contracte de munca, in acest caz sint obligata sa trec la noua firma, ce drepturi am, pot obtine somaj daca nu vreau sa trec la cealalta firma?
1. Transferul întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuală sau colectivă a salariaţilor de către cedent ori de către cesionar, potrivit art.173 alin.3 C.mun.si art.7 din Legea nr.67/2006.
2. In cazul în care transferul implică o modificare substanţială a condiţiilor de muncă în detrimentul salariatului, angajatorul este responsabil pentru încetarea contractului individual de muncă.
Cesionarul are obligaţia respectării prevederilor contractului colectiv de muncă aplicabil la data transferului, până la data rezilierii sau expirării acestuia. Prin acord între cesionar şi reprezentanţii salariaţilor, clauzele contractului colectiv de muncă valabil în momentul efectuării transferului pot fi renegociate, dar nu mai devreme de un an de la data transferului.
3. Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........
Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii: a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....
Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......
Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj ...
Multumesc pentru documentatia pusa la dipozitie, va rog daca puteti sa imi spuneti concret la cazul meu sint obligata sa semnez un nou contract de munca sau am si varianta somajului?
Sa inteleg ca nu se face rezilierea unui contract si semnarea unui nou, care sa necesite acordul meu, totusi am auzit ca aceasta trecere in franciza implica ceva semnaturi, despre ce sa fie vorba?
Intrebarea concreta este, daca mi se cere acordul sau semnarea unui nou contract pentru a trece la noul angajator si le refuz raman fara loc de munca si fara somaj?
Pentru somaj , depinde cum se va face incetarea c.i.m. la vechiul angajator ... insa transferul salariatilor in acest caz se face fara a se semna un nou c.i.m. ...
Somaj
niko79
Buna ziua! Am o societate cu 5 salariati, cu asociat unic, acum el s-a mai asociat cu cineva, urmand ca in cateva zile, el sa se retraga definitiv si sa ramana ... (vezi toată discuția)