in timpul casatoriei am dobandit o casa cu suprafata de 125 mp .locuinta este de la parinti mei , dar ne-au dat-o vanzare cumparare ... ei sunt cu uzufruct viager ... tata a decedat , a mai ramas mama .... fostul sot acum vrea partea lui . dupa cate am inteles nu se mai da la copii ,am inteles ca se imparte doar intre soti .. va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti ce rol are mama mea in partaju asta ... normal si corect ar fi sa se imparta doar bunurile nu si-cladirea......va...multumesc el inca are dreptul sa vina in casa cand vrea ... dar de o saptamana n-a mai venit ... vine doar seara sa vada copilu si vine doar in lipsa mea .. in privinta asta ce pot face ? pot face partaju si la notar ? copilu e in custodia mea , dar el urmareste sa mi-l ia
Dreptul de uzufruct viager al mamei dumneavoastra trebuie respectat, indiferent de solutia dispusa asupra partajarii bunului asupra caruia s-a constituit dezmembramantul dreptului de proprietate.
Bunurile dobandite de la data casatoriei sunt bunuri comune ale celor doi soti .( exista exceptii expres si limitativ prevazute de lege ).
Imobilul dobandit prin perfectarea unui contract de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct viager ( uzufructuar fiind mama dumneavoastra ) va fi cuprins in masa partajabila.
Proprietatea devalmasa ( ce se constitutuie din bunurile dobandite de catre soti, de la data incheierii casatoriei ) este caracterizata de faptul ca niciunul dintre soti nu cunoaste intinderea dreptului de proprietate, cota-parte ideala, astracta, matematica nefiind indivualizata.
Individualizarea cotei-parti din dreptul de proprietate va fi efectuata la momentul efectuarii operatiunii de impartela, prin hotararea judecatoresca.
Instanta de judecata poate dispune atribuirea imobilului unuia dintre coproprietari, obligandu-l , de asemenea, sa platesca o sulta, o suma de bani cu titlu de despagubire, celuilalt, conform cotei-parti din dreptul de proprietate, odata ce aceasta este definita.
Bunul poate fi, de asemenea, partajat in natura (in cazul in care acesta este comod partajabil in natura ).
Contributia materiala la plata pretului trebuie dovedita ( pretul este de esenta contractului de vanzare-cumparare ).
Instanta de judecata va avea in vedere situatia locativa a partilor, modalitatea de dobandire a bunului, modul in care acesta este gestionat, precum si actele de administrare si de conservare ce au condus la sporirea valorii acestuia.
casa are doar 90 mp restul este pamantul din jur ... pe contract aveam suma de 150 mil vechi .. valoarea ei .... dar acum banuiesc ca o sa iasa un expert sa constate valoarea ei ... .... daca eu am copilu nu are si el dret la un sfert din casa ? poate el ceda partea la copil? problema este ca el a facut imprumut in banca tot dupa ce ne-am casatorit si mai avem 3 ani ..... pot plati eu rata ramasa si sa imi cedeze el parte lui ? cu toate ca el bani i-a folosit pt masina . acum mama mea si-a facut 2 camere , automat o sa se evalueze si aia , si si-a facut singura cu bani ei , noi nu am contribuit cu nimic acolo .... noi n-am afcut nimic la casa , doar am pus 3 geamuri termopan si parchet in 3 camere .... in rest nimic , au fost toate si apa si curent ,, absolut tot ,,, nu m-i se pare corect ca el acum sa imi ceara nustiu ce suma ca are dreptul ..... e de la parintiii mei .... o zi cat mai placuta