avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Baza de calcul CASS pentru venituri din dividente sau ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Baza de calcul CASS pentru venituri din dividente sau dobanzi pentru o persoana casnica

Buna ziua.
Sunt casnică şi sunt coasigurată prin soţul meu.
În perioada 2007-2012 am obţinut venituri impozabile din dividente şi dobânzi, conform adeverinţelor eliberate de Administraţia Finanţelor Publice a Municipiului Tulcea, în valoare de 586 lei. Prin decizia CAS Tulcea sunt obligată la plata unor contribuţii de asigurări sociale de sănătate în valoare de 1.168 lei + majorări de întârzieri/dobânzi de 373 lei. Aceste contribuţii de sănătate depăşesc de 2 ori nivelul veniturilor realizate şi este egală cu valoarea depozitului bancar pentru care mi s-au calculat veniturile impozabile.
Am întrebat cum au calculat contribuţia datorata si au spus ca în baza:
- Legii nr. 95/2006 actualizata, art. 257 alin.2 lit.f;
- Ordinul 617/2007, art. 11, art.12 alin3;
- Decizia Curţii Constituţionale nr. 650/2012.
Am verificat baza legala şi am constatat ca Decizia Curţii Constituţionale nr. 650/2012 se referă la respingerea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 257 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
În schimb Decizia Curţii Constituţionale nr. 335/2011 si nr. 1.394/2010 admite excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiile art. 257 alin. (2) lit. f) teza finală din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, aşa cum au fost modificate de art. I pct. 4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 107/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
Întreb, art. 257 alin.2 lit.f mai produce efecte juridice?
Daca nu, ce pot face sa se anuleze decizia CAS Tulcea?
Cel mai recent răspuns: gelu2 , utilizator 14:57, 12 Iunie 2013
Dar Art. 257 prevede:
"(1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1)” si acesta spune la alin 1 „Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:
a) toţi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă;
b) tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;"
Eu sunt in intretinerea sotului care este asigurat.
Dobregina a scris:

Dar Art. 257 prevede:
..... soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;" .........
Eu sunt in intretinerea sotului care este asigurat.




Acolo scrie fara venituri proprii.
Dvoastra ati spus ca aveti venituri din dobanzi si dividende.

trandafir2 a scris:

D.p.m.d.v., Decizia Nr.335 din 10 martie 2011, ar fi trebuit sa va avantajeze in sensul ca judecatorii au considerat ca art.257 alin.2) (f) admisibila exceptia de neconstitutionalitate.
Insa, atentie, au redactat dispozitivul astfel:
"sunt neconstituţionale în măsura în care se interpretează că valoarea contribuţiei
minime
la fondul de asigurări sociale de sănătate, datorată de persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din dividende şi dobânzi, venituri din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi alte venituri care se supun impozitului pe venit, nu poate fi mai mică decât cuantumul unui salariu de bază minim brut pe ţară, lunar".


Nu sunt de acord. Decizia CC spune ca nu se poate lua salariul minim brut pe tara ca minim pentru baza sumei de plata. Rezulta ca baza ar trebui sa fie castigul real, adica venitul efectiv incasat din dividende sau dobanzi.
Eu sunt intr-o situatie similara cu d-na, e drept, am de platit o suma mai mica. Dar o sa contest in instanta modul de calcul al sumei de plata pe baza acestei hotarari a CC.
O sfatuiesc si pe d-na sa faca la fel. Nu va fie frica de instanta. Daca stiti legile si daca aveti dreptate, aveti mari sanse sa castigati.
Eu am mai avut un meci cu Radiofuziunea acum cativa ani. M-au dat in judecata sa le platesc taxa. Am ripostat si toti cunoscutii au zis ca-mi pierd vremea. Dar pana la urma am castigat si au ramas baietii cu buzele umflate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Efectele juridice ale deciziei curþii constituþionale nr. 335/2011 Dobregina Dobregina Buna ziua. Sunt casnică şi sunt coasigurată prin soţul meu. În perioada 2007-2012 am obţinut venituri impozabile din dividente şi dobânzi, ... (vezi toată discuția)
Respecta cnas deciziile curtii constitutionale? tudoreldoru tudoreldoru In Monitorul Oficial nr355 din 23.06.2011 a fost publicata Decizia nr.335 din 10 martie 2011 referitoare printre altele la dispozitiile art.257 din Legea ... (vezi toată discuția)
Anaf ne taxeaza rodidan rodidan Plecata din tara de 10 ani iar acum pentru o dobanda bancara de 384 lei mi se cere CAS de 468.Cum sa mai ramai in tara cand tara isi bate joc de tine,nu ai ... (vezi toată discuția)