avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... drepturi/obligatii/riscuri cenzor asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

drepturi/obligatii/riscuri cenzor asociatie proprietari

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema. In blocul in care locuiesc s-a propus schimbarea cenzorui, contabilului si a presedinterlui de asociatie. Fiind singura persoana din comitet cu studii superioare economice comitetul a propus sa fiu cenzorul administratiei. Nu am lucrat niciodata cu o asociatie de proprietary si nici cenzor. Va rog sa ma lamuriti ce tre sa fac mai exact ca cenzor ? Ce documente sunt de verificat ? Ce riscuri sunt (in cazul in care administratorul e cam cheltuitor cu banii asociatiei). Va sunt recunoscator pentru orice sfat/recomandare/ idei...
Cel mai recent răspuns: cb66k , utilizator 16:06, 18 Ianuarie 2018
Studiati temeinic L nr 230/2007 si norma acesteia de aplicare HG nr 1588/2007,pe care le gasiti in rubrica "Documente utile"
HG nr 1588/2007 Art. 19. — (1) Cenzorul sau comisia de cenzoni urmareste si asigura respectarea legaIitatii in
administnarea bununilor mateniale si a fondurilor financiare ale asociatiei de proprietari.
(2) Comisia de cenzori este formata dintr-un numar impar de membri, care trebuie sa aiba cel putin studii medii.
(3) Daca dintre membrii asociatiei de proprietari nu se poate alege comisia de cenzori, atunci adunarea generala va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociatiei de pnopnietari,persoana fizica or juridica de specialitate, pe baza de contract sau conventie de prestari de servicii.
(4) Cenzorii aIesi ai asociatiei de proprietari pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, Ia data adoptarii bugetului anual de venituri Si cheltuieli.
(5) Cenzorul angajat sau contractat din afara asociatiei de proprietari poate fi remunerat, conform hotanarii adunanii genenale a proprietarilor, Ia data adoptarii bugetului anual de venituni si cheltuieli.
(6) Pentru neindeplinirea atnibutiilor ce le revin, cenzorul sau cenzorii asociatiei de proprietari raspund,personal sau solidar, in fata legii si a proprietarilor pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat.

Daca nu ati mai exercitat si prestat concret atributiile de cenzor,daca nu stapaniti procedura care opereaza in cazul asociatiilor de proprietari nu este de preferat sa va angajati responsabilitatea pentru verificarea si vizarea pentru legalitatea documentelor asociatiei de proprietari
Nu omiteti aspectul esential ca cenzorul,conform dispozitii Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 629 din 26 august 2002 implica responsabilitatea exclusiva a cenzorului,care,in baza disp art 6 al 2
angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit,vizat si aprobat precum si a celor care le-au inregistrat in contabilitate,dupa caz
Ultima modificare: Luni, 25 Martie 2013
ynocentta, utilizator
Cosmin Tudor a scris:
Va rog sa ma lamuriti ce tre sa fac mai exact ca cenzor ? Ce documente sunt de verificat ? Ce riscuri sunt (in cazul in care administratorul e cam cheltuitor cu banii asociatiei).

Sa mergeti cat mai des la sediul asociatiei si sa ajutati la conducerea si administrarea asocitaiei.
Vedeti cum se fac incasarile si platile, verificand lunar registrul de casa cu chitantele in fata.
Intocmiti lunar un jurnal de casa: o foaie A4 cu sold initial, incasari (pe capitole), plati (pe destinatii), sold final, verificand astfel si corectitudinea inregistrarilor in casa.
Apropiati-va de administrator si initiati-va in intocmirea listei luare de plata. O sa prindeti repede algoritmul si-apoi o sa stiti sa faceti corelatiile cu facturile, registrele de fonduri...
Intocmiti lunar un jurnal banca sau luati lunar extrasul de cont de la banca si-acesta este practic jurnalul banca. Acolo vedeti ce plati sau incasari se fac, daca sunt inregistrate corect in registrele asociatiei (fonduri, fise furnizori, fise individuale...).
Vedeti statele de plata salarii sau indemnizatii, calculele, plata impozitelor si contributiilor.
Vedeti daca intoceste si depune cineva declaratia 112 la finante sau o depuneti dumneavoastra pe baza semnaturii electronice...
.......
Pe scurt implicati-va si deprindeti bine modul de intocmire a documentelor in asociatie, chiar participand la intocmirea acestora si va garantez ca asa o sa stiti sa verificati si sa controlati totul.
Cat priveste faptul ca administratorul este "cheltuitor", discutati cu presedintele Nou si el) si incercati sa-l determinati sa se implice, sa cunoasca tot ce se face in asociatie, iar toate cheltuielile sa fie aprobate de presedinte si prezentate comitetului executiv in sedinta lunara.
Fiind economist o sa intrati repede in miezul problemelor. Sunt cenzori in asociatii, asa cum prevede chiar legea, doar cu studii medii si acelea uneori fara legatura cu contabilitatea.
Succes si reveniti aici cu intrebari concrete.

Domnule moderator, as dori sa va intreb cate ceva in legatura cu activitatea cenzorului. In asoc. noastra cenzorul este extern, Putinele lucruri pe care le face sunt sa verifice chitantele, fisele contabile din dosarul lunar si ,poate, calculele de intretinere. Nu i se trimit si el nu cere contractele de lucrari, pv predare-primire lucrari, decizii CE sau AG. Nu semnaleaza faptul ca administratora face plati fara ca aceste contracte sau pv sa fie semnate (daca nu le vede, nu stie, clar), ca adm. nu intocmeste informarea trimestriala (cea de jos), care trebuie semnat chiar si de el, ca raportul cu situatia elem. de pasiv si activ trimisa la primarie e facuta din burta, ca cea prevazuta de legea contab. -lunara- nu se face etc.
Cine trebuie sa verifice contabilitatea asociatiei din scoarta in scoarta, asa cum se fac inventarele la magazine, adica luat fiecare banut si verificat?
Multumesc

art 36,lit g) informarea trimestriala, in scris sau prin posta electronica, a proprietarilor, cu privire la situatia financiara cuprinzand toate elementele de cheltuieli, venituri, incasari si plati aferente asociatiei de proprietari, sub semnatura proprie si contrasemnata de presedintele si de cenzorul asociatiei de proprietari.
Ultima modificare: Luni, 15 Ianuarie 2018
cb66k, utilizator
Cenzorul asociatiei de proprietari,indiferent daca este din cadrul asociatiei de proprietari sau extern,detine aceleasi obligatii ,concret prevazute de disp L nr 230/2007
Articolul 33
(1) Cenzorul sau comisia de cenzori a asociatiei de proprietari are, in principal, urmatoarele atributii:
a) verifica legalitatea actelor si documentelor, a hotararilor, deciziilor, regulilor si regulamentelor;
b) verifica executia bugetului de venituri si cheltuieli;
c) verifica gestiunea financiar-contabila;
d) cel putin o data pe an, intocmeste si prezinta adunarii generale rapoarte asupra activitatii sale si asupra gestiunii asociatiei de proprietari, propunand masuri .
(2) Cenzorul sau cenzorii alesi ai asociatiei de proprietari pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli .
(3) Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, cenzorul sau cenzorii asociatiei de proprietari raspund personal sau in solidar, in fata legii si a proprietarilor, pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat.

Cenzorul detine competenta si obligatia sa verifice lunar sau ori de cate ori este nevoie documentele asociatiei de proprietari,sa vizeze pentru legalitate documentele acesteia inclusiv listele lunare de intretinere
Multumesc pentru raspuns. Dupa cum v-am spus, cenzorul evita sa se implice in orice-ar fi, chiar si cand il intreb ceva, da raspunsuri evazive, parca ii este frica sa nu deranjeze pe administrator. Problema la noi este ca cenzorul este inofensiv, adica nu face mai nimic, administratorul face ce vrea si nu intreaba pe nimeni, iar eu - ca presedinte- nu am niciun control. Cei din comitetul executiv sunt tufa de venetia, nu au timp si nu le pasa. Daca cenzorul ar fi un om corect, ar putea pune randuiala in forfota adminstratorului, dar vad ca nu se baga. Cred ca trebuie sa-l reclam la instutia ce-l supervizeaza, altfel nu-l pot baga pe fagasul lui. Si fara cenzor nu stiu cum pot sa-l fac pe administrator sa respecte legea. Zic bine?
Ultima modificare: Joi, 18 Ianuarie 2018
cb66k, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa postului-administrator imobile scrichy scrichy doresc un model pentru fisa postului,la administaratorii de bloc,cum se intocmeste,in cazul in care are si cumul de functii[contabil-casier],ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Registru jurnal mihasi mihasi Am preluat o asociatie de proprietari, insa am intampinat o problema. Cursurile le-am facut mai demult si nu le mai gasesc. Va rog sa-mi precizati daca in ... (vezi toată discuția)
Atributiile cenzorului sau a comisiei de cenzori lucii67 lucii67 buna seara, am cateva nelamuriri legate de atributiile cenzorului sau a membriilor din comisia de cenzori si as dorii daca se poate sa ma lamuriti si pe mine ... (vezi toată discuția)