Buna ziua,
Am o itreprindere familiala cu 14 angajati si contracte de inchiriere puncte de lucru in derulare.
ITM Bucuresti sustine ca nu pot avea angajati si m-a indrumat sa infiintez o intreprindere individuala in cadrul careia pot avea angajati.
ITM din tara sustin ca pot avea angajati pe IF.
Am infiintat o Intreprindere Individuala si am sa trec cei 14 angajati pe II.
Pot incheia un contract prestari servicii intre II si IF in ceea ce priveste punerea la dispozitie de catre II a fortei de munca pentru IF?
Potrivit art. 24 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 938/2004, cu modificarile şi completarile ulterioare, desfaşurarea activitatilor specifice (exemplu: existenta unui contract avand ca obiect punerea la dispozitie de personal propriu catre alta firma) agentului de munca temporara de catre o societate comerciala neautorizata este ilegala.
Astfel de activitati (punere la dispozitie de forta de munca) fac doar societatile comerciale autorizate ca agenti de munca temporara.
1. Întreprinderea familială nu poate angaja terţe persoane cu contract de muncă., potrivit art.28 alin.4 din OUG nr.44/2008.
2. Pentru organizarea şi exploatarea întreprinderii sale, întreprinzătorul persoană fizică, în calitate de angajator persoană fizică, poate angaja terţe persoane cu contract individual de muncă, înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă, potrivit legii, şi poate colabora cu alte PFA, cu alţi întreprinzători persoane fizice titulari ai unor întreprinderi individuale sau reprezentanţi ai unor întreprinderi familiale ori cu alte persoane juridice, pentru efectuarea unei activităţi economice, fără ca aceasta să îi schimbe statutul juridic dobândit potrivit prezentei secţiuni, conform art.24 din OUG nr.44/2008.
3. Avand in vedere cele mai sus postate , operatiunea de trecere a nagajatilor de pe IF pe II se poate face astfel :
- incetarea c.i.m. incheiate pe I.F.
Multumesc, asta e si ratiunea pentru care am infiintat II pentru a putea trece angajatii pe II.Problema este ca IF are contracte in derulare pe care nu le pot denunta unilateral si contractele presupun oameni care muncesc in respectivele locatii.
Acesta este motivul pentru care doresc sa gasesc o cale legala de a-mi respecta contractele si de a fi si oamenii angajati legal.
Cum interpretati asadar dispozitiile legii: ...intreprinzatorul persoana fizica poate colabora cu alti intreprinzatori reprezentanti ai unor intreprinderi familiale pentru efectuarea unei activitati economice......?
O firma de curatenie care isi trimite angajatii sa faca curat la alta firma este agent de munca temporar?
Eu ca II imi trimit angajatii sa munceasca in cadrul unui IF care imi apartine tot mie.De ce e ilegal?
Preverderile din OUG nr.44/2008 va interzic sa aveti c.i.m. pe o Intreprindere Familiala .. prin urmare, aceste c.i.m. vor trebui sa inceteze ... urmand ca salariatii sa fie angajati pe Intreprinderea individuala ...
I.F.poate incheia contracte de colaborare cu terte persoane , insa activitatea va fi desfasurata de catre membrii I.F. si nu de salariati cu c.i.m.