avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Angajãri in intreprinderea individulã
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Angajãri in intreprinderea individulã

Buna ziua,
Am o itreprindere familiala cu 14 angajati si contracte de inchiriere puncte de lucru in derulare.
ITM Bucuresti sustine ca nu pot avea angajati si m-a indrumat sa infiintez o intreprindere individuala in cadrul careia pot avea angajati.
ITM din tara sustin ca pot avea angajati pe IF.
Am infiintat o Intreprindere Individuala si am sa trec cei 14 angajati pe II.
Pot incheia un contract prestari servicii intre II si IF in ceea ce priveste punerea la dispozitie de catre II a fortei de munca pentru IF?
Cel mai recent răspuns: otto2007 , utilizator 13:57, 26 Martie 2013
otto2007 a scris:

O firma de curatenie care isi trimite angajatii sa faca curat la alta firma este agent de munca temporar?

Situatia nu este similara. Firma de curatenie are ca obiect de activitate prestarea de servicii de acest tip catre alte entitati. Nu pune la dispozitie personal, ci presteaza niste servicii, prin angajatii proprii, pentru firmele care o contracteaza, in baza unui contract de prestari servicii.

Ideea este ca IF este o forma de organizare economica fara personalitate juridica, formata de un intreprinzator persoana fizica impreuna cu familia sa. Daca intreprinzatorul are nevoie de personal angajat, nu mai poate ramane la aceasta forma de organizare. Desfasurarea de activitati economice in mod independent in cadrul unei intreprinderi familiale este incompatibila, in principiu, cu dobandirea calitatii de angajator.

Exista niste prevederi derogatorii, prevazute de Legea nr. 279/2005. Astfel, potrivit art. 6 alin. (2) din Legea nr. 279/2005, coroborat cu art. 41 alin. (1) din O.U.G. nr. 44/2008, in cazul intreprinderii familiale poate fi incheiat un contract de ucenicie (care are natura juridica a unui contract de munca). Insa exista o serie de conditii: ucenicul trebuie sa aiba minim 16 ani si maxim 25, iar durata contractului sa fie de maxim 3 ani (minim 12 luni), contractul trebuie sa cuprinda clauze referitoare la calificarea pe care urmeaza sa o dobandeasca ucenicul, numele coordonatorului de ucenicie si calificarea acestuia, locul/locurile in care se desfasoara activitatea de formare profesionala, durata necesara pregatirii teoretice si practice prin ucenicie la locul de munca, etc.

Cu alte cuvinte v-ati bate cuie in talpa.

Cel mai simplu ar fi sa preluati si contractele in derulare tot pe II, asa imi pare mie, cel putin. Acum depinde si ce clauze au contractele respective.

Nu trebuie sa va suparati, e normal totusi sa existe diferite tipuri de organizare pentru diferite situatii. Raman insa etern nedumerita (ca sa fiu delicata in exprimare) in privinta celor de la ITM care v-au inregistrat atatea contracte de munca pe IF.
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2013
mediator_comeaga, utilizator
Nu e nici o suparare eu chiar sunt fericita ca exista acest forum.
1. ITM nici el nu are o parere unitara , cum as putea avea eu?Astfel ITM din tara imi completeaza in registru de control ca trebuie sa aduc dovada de la medicul de familie al angajatului ca e apt de munca, in rest imi spune ca tot dosarul de personal e OK
2. ITM Bucuresti prima data imi spune sa fac contract de munca unui salariat pt 8 ore ( pe care il aveam pe 4 ore) dupa care la 2 luni distanta in acelas an ( 2013) imi cere sa infiintez un II deoarece pe IF nu pot avea angajati.
Pe dvs va nedumereste cum cei de la ITM au inregistrat atatea contracte dar pe mine ma nedumereste cum timp de 2 ani mi-au luat contributiile in fiecare luna fara sa spuna nimeni nimic. Sigur, faptul ca ei nu au spus nimic nu ma absolva pe mine de necunoasterea legii.
Eu practic vreau sa fiu in legalitate. Dealtfel, ordinul Ministrului Muncii , spune ca in situatia in care exista IF-uri care au incheiat contracte de munca , acestia nu pot fi sanctionati ci vor fi indrumati sa gaseasca o forma de organizare care le permite angajarea de terte persoane cu C.I.M , atata timp cat nu exista suspiciuni de evaziune fiscala. Ceea ce am si facut
Acum caut o forma legala de a continua activitatea IF si de a pastra oamenii cu care lucrez
Cu privire la firma de curatenie pot sa va spun ca II are ca obiect de activitate ca si IF motiv pentru care angajatii II presteaza niste servicii catre IF in baza unui contract de prestari servicii intre cele doua II si IF . Eu asa vad lucrurile. Nu pot trece contractele in derulare de pe IF pe II , asta ar insemna o refiscalizare a caselor de marcat, etc...............

Cand e vorba de incasat contributii nemeritate, statul nu se supara! De ce oare? (vorba lui Danut din reclama: "Pot sa ud si canapeaua, mama nu se supara... De ce oare?")

Se cheama haz de necaz, sunt convinsa ca veti gasi o solutie, succes!
Multumesc,
Solutia ar fi sa stingem lumina si sa plecam ..........nimic in tara asta nu mai are logica, noi astia mici ne batem capul cu legi si ordonante ca sa castigam o paine si sa dam si altora posibilitatea si statul ne spune la orice pas, STAI, CA NU AI VOIE,
Sanatate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajari la ii birta birta titularul ii poate sa se angajeze sau trebuie sa incheie contracte separate la cas si cass ? (vezi toată discuția)
Angajare cu contract civil teisiadrian teisiadrian Am si eu o intreabare daca ma poate ajuta cineva cu un raspun. Intreprinderea individuala poate angaja cu contract civil ? (vezi toată discuția)
Contract de colaborare florentinadaniela florentinadaniela Buna seara, Detin o intreprindere individuala si as vrea sa stiu daca pot face un contract de colaborare unei persoane care este pensionata medical grad ... (vezi toată discuția)