avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se trece administrarea unei asociatii de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se trece administrarea unei asociatii de proprietari la o firma de administrare privata

Buna ziua. AM si eu o intrebare: cum se trece administrarea unei asociatii de proprietari la o firma de administrare privata??
Ce trebuie facut in acest sens,in cazul in care acest subiect s-a dezbatut in adunarea generala,dar nu s-a ajuns inca la un consens??? Doresc sa stiu exact pasii care sunt de urmat din punct de vedere legal(semnaturi,adeziuni etc). Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:57, 27 Martie 2013
Angajarea administratorului de imobil implica responsabilitatea comitetului executiv,care in temeiul disp art 17 al g din HG nr 1588/2007
pentru realizarea scopului si a activitatilor asociatiei de proprietari,angajeaza si demite personalul necesar ,incheie si reziliaza contracte cu persoane fizice/juridice
@crystarm,
Asociatiile de proprietari se administreaza numai de "privati" ca sa folosesc expresia dumneavoastra, indiferent ca acestia sunt persoane fizice cu atestat de administrator si angajate cu CIM, societati comerciale cu activitatea principala administrare imobile, PFA-uri ale administratorilor atestati...
Asa cum s-a spus si in mesajul de mai sus, adunarea generala alege comitetul executiv. Comitetul executiv prin reprezentantul sau, presedinte, decide asupra administrarii asociatiei avand de ales intre angajare cu CIM a unei persoane fizice atestate ca administrator, incheirea unui contract de administrare cu un PFA, cu un SRL...
Nu aveti de unde "trece administrarea unei asociatii de proprietari la o firma de administrare privata" pentru ca sunteti o asociatie privata si nu cred ca acum sunteti administrati de o "firma de stat" ca sa va puneti problema de a trece la o firma privata.

Nu Comitetul executiv decide ci Adunarea generala hotareste si mandateaza comitetul pentru angajarea administratorului. Art.15, al.d) din HGR 1588/2007.
HG. 1588/2007
Art.15
Adunarea generala a asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
.......
d) mandateaza comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, pentru angajarea si eliberarea din functie a persoanei care ocupa functia de administrator al imobilului sau a altor angajati ori prestatori, in scopul administrarii si bunei functionari a cladirii;
Da, mandateaza ca pe parcursul anului, intre doua AG sa angajeze sau sa demita personalul angajat sau sa opteze pentru alta forma de administrare decat cea de la un moment dat.
O data mandatul dat, in timpul anului se poate constata una din situatii, ca un angajat isi depune demisia si trebuie angajat altul....ca administratorul actual nu-si indeplineste atributiile sau renunta de buna-voie la functie si trebuie angajat alt administrator. Angajarea sau contractare altor persoane fizice sau juridice se face de catre comitetul executiv pentru ca are mandat din partea AG sa faca acest lucru.
Altfel daca ar fi asa cum spuneti dv. ori ar trebui sa se prevada ca o sa se intample ceva in cursul anului ca sa se schimbe situatia de la momentul AG care ar fi in aceasta situatie un fel de "mama Omida", or daca AG hotaraste ce si cum nu mai are de ce sa mandateze comitetul cu nimic si atunci cand e vorba sa demita sau sa angajeze, se convoaca AG si se hotaraste asupra actiunii. In cazul acesta n-ar mai fi util acest articol de lege pentru ca mandatul ar fi inutil.
AG se convoaca anual, pentru darea de seama a comitetului, pentru raportul asupra bugetului, pentru propunerea unui nou buget, pentru alegerea noii conduceri sau....peste an pentru situatii exceptionale. Angajarea sau demisia / demiterea unui angajat nu este o situatie exceptionala, ci o situatie obisnuita care se poate intampla oricand.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Martie 2013
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Administrare condominiu poparlan poparlan este legala administrarea unui bloc de o firma, si daca da care sunt criteriile de care trebuie tinut cont la alegerea ei (vezi toată discuția)
Angajarea administratorului titisha titisha Este conform legii ca presedintele sa demita un administrator si sa angajeze altul fara a convoca adunarea generala? In art 27 legea 230/2007este stipulat ca ... (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari data in judecata madalin981 madalin981 Buna ziua, Va rog daca imi poate da cineva un raspuns legat de urmatoarea situatie: Asociatia de proprietari a blocului in care locuiesc a fost data in ... (vezi toată discuția)