Buna ziua,
In luna iulie 2008 am semnat un precontract prin care promiteam sa vindem casa. Citez :
" Subsemnatii.........domiciliat.....bla, bla,...si sotia vindem casa de la adresa sus mentionata, suprafata...mp, numitilor.......si sotul, domiciliati.....bla, bla, contra sumei de......... Plata se va face dupa cum urmeaza: avansul initial platit astazi ..... in valoare de .....euro, urmand ca diferenta sa fie achitata la semnarea actelor in fata notarului.
Pana la semnarea contractului definitiv vanzatorii se obliga sa perfecteze legalitatea extrasului CF cu privire la casa si gradina, unde figureaza Statul Roman proprietar de teren , respectiv succesiune.
In cazul in care una dintre parti se razgandeste cu privire la tranzactia incheiata astazi, vanzatorul se obliga sa restituie dublul avansului platit initial, iar cumparatorul va pierde suma platita pentru avans.
Incheiat astazi...."
Asa cum reiese din antecontract, trebuia sa facem o succesiune, motivul fiind decesul recent al socrului meu.
Succesiunea s-a realizat in septembrie 2008.
Am obtinut in ian. 2009 ( abia, pt. ca am prins alegerile) si Ordinul Prefectului, prin care terenul trecea in proprietatea noastra.
In toata aceasta perioada nu am fost contactati niciodata de catre cumparatori si mai mult, nici la telefoane nu mai raspundeau.
Considerand ca noi ne-am indeplinit obligatiile asumate, i-am notificat prin executor pe promitentii cumparatori sa se prezinte la notar X in data Y la ora Z pt incheierea contractului de vanzare-cumparare in forma autentica. Am mai mentionat ca in situatia in care nu vor da curs notificarii vom intelege ca s-au razgandit, cu toate sanctiunile ce decurg din aceasta ( pierderea avansului ).
La data stabilita, spre surprinderea noastra, promitentii cumparatori s-au prezentat la notar, dar FARA BANI !
Am plecat de la Notar cu o Incheire de certificare unde se mentioneaza " Contractul de vanzare- cumparare in forma autentica nu a putut fi incheiat deoarece promitentii cumparatori..... nu au avut suma de bani reprezentand restul de plata."
Pana aici treca-mearga, insa la insistentele cumparatorilor a mai trecut dragul de notar si o fraza prin care partile i-si dau acordul unanim de vointa sa se intalneasca pt. a renegocia data la care sa se perfecteze contractul de v-c,
"intrucat in promisiune de vanzare-cumparare nu exista stipulata in mod expres o data calendaristica pentru semnarea contractului de vanzare-cumparare in forma autentica"
Problema e ca promitentii cumparatori, odata vazuti cu acea prevedere trecuta de notar, vor sa-i mai asteptam UN AN DE ZILE !
Ce credeti ca se poate intampla daca :
1. Le comunic ca din punctul meu de vedere antecontractul s-a incheiat si au pierdut avansul.
2. Se hotarasc ei sa desfinteze sau anuleze antecontractul in intentia de a recupera avansul.
Legat de pct. 2, trebuie sa va spun ca urmare a Certificatului de mostenitor, a primit si Soacra mea o cota de 1/8 din imobil, insa e de acord sa vanda, fiind prezenta la Notar cu ocazia Notificarii.
Încheiaţi un act adiţional, cu termen şi pact comisoriu, cum vă spuneam mai sus. ªi în acest caz veţi ajunge în instanţă dacă promitentul cumpărător nu îşi îndeplineşte obligaţia, dar nu pentru ca instanţa să desfiinţeze contractul, ci doar pentru ca să constate că a operat rezoluţiunea convenţională în temeiul pactului comisoriu. Judecătorul nu va putea să dea termen pîrîtului.
buna seara .In vara anului 2008 am incheiat un antecontract de vanzare cumparare in care am platit o suma de 16000 euro la cursul bnr din ziua respectiva.De comun acord am vrea sa reziliem antecontractul dar nu ne intelegem la suma care va fi inapoiata,respectiv eu vreau 16000 de euro la cursul zillei ,ei vor sa-mi dea suma platita asta vara in ron.
Mentionez ca in antecontract sumele sunt trecute numai in euro la cursul zilei.
ce pot face?
Aţi stabilit preţul în euro, aţi plătit în euro, se cuvine să vă restituie euro. 16.000, cît aţi achitat.
Sigur, puteţi să vă înţelegeţi şi altfel, nu vă opreşte nimeni şi nimic. Dar aveţi dreptul, dacă sunt îndeplinite condiţiile de mai sus, să solicitaţi suma avansată.
Încheiaţi un act adiţional, cu termen şi pact comisoriu, cum vă spuneam mai sus. ªi în acest caz veţi ajunge în instanţă dacă promitentul cumpărător nu îşi îndeplineşte obligaţia, dar nu pentru ca instanţa să desfiinţeze contractul, ci doar pentru ca să constate că a operat rezoluţiunea convenţională în temeiul pactului comisoriu. Judecătorul nu va putea să dea termen pîrîtului.
Si daca pur si simplu nu mai fac nimic ? Cat timp ma poate tine asa ?
Categorie clauza
lilyanne
s-a semnat un antecontract de v-c ce continea o clauza :
\\"obliga la incheierea contractului de vanzare-cumparare in forma autentica, in termen de 10 zile ... (vezi toată discuția)