avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... apel sau recurs?!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

apel sau recurs?!

impotriva unei hotarari privind contrestatia la executare si poprire pronuntata de judecatorie, se face apel sau recurs la tribunal?
judecatoria a dat sentinta cu apel.
merci!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 18:08, 24 Februarie 2009
Consider ca nu are relevanta cine a formulat contestatia, ci obiectul ei.
Cititi va rog art. 402 alin. 2 si 3 din C.pr.civ. citate mai sus. ;)
cititi ce scrie la finalul hotararii date in prima instanta si acolo scrie ce cale de atac sa urmati.
Este adevarat ca in dispozitivul hotararii instantei de fond, sau a celei de apel se mentioneaza calea de atac a hotararii, dar nu intotdeauna ceea ce scrie acolo este si legal.
Dar, nu trebuie sa va speriati deoarece nu conteaza ca ati numit calea de atac apel, cand era recurs sau invers, deoarece instanta sesizata cu judecarea caii de atac este obligata a califica daca acea cale de atac este apel sau recurs, urmand a fi solutionata in complet de 2 judecatori - in apel sau de 3 judecatori, in recurs.
Ex.: intr-o hotarare de evacuare pe O.G. 40/1999, instanta de fond a stabilit ca hotararea poate fi atacata cu recurs. In calea de atac, instanta de recurs a calificat calea de atac ca fiind apel, astfel ca a fost solutionata in complet de 2 judecatori, din cei 3 initiali.
Un alt exemplu este ca, instanta de apel a aratat in dispozitiv ca decizia poate fi atacata cu recurs in 15 zile de la pronuntare...dar redactarea hotararii a avut loc dupa doua luni de la pronuntare, astfel ca, fara a fi comunicata decizia data in apel, dosarul a fost trimis la instanta de fond, in mod eronat, deoarece termenul de 15 zile curge intotdeauna de la comunicare, nu de la pronuntare... Astfel, erori se pot intampla la tot pasul, doar si judecatorii sunt oameni...In speta, am depus o cerere de indreptare a erorii materiale care s-a judecat de urgenta in Camera de Consiliu, instanta a admis-o si apoi ni s-a comunicat si decizia din apel si Incheierea de indreptare a erorii materiale...;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune cu doua capete de cerere principale solutionate printr-o singura hotarare dar atacabile diferit . instanta a calificat o singura cale de atac pentru toata hotararea. ce se va intampla? fnik fnik Se formuleaza o singura actiune cu 2 capete principale de cerere. Prin hotarare, instanta de fond se pronunta cu privire la fiecare capat de cerere, cu ... (vezi toată discuția)
Contestatia in anulare shhomerul shhomerul contestatia in anulare in baza art. 320(3) cod procedura civila se mai poate face pentru motivele date de art. 317 si art. 318 cod procedura civila? (vezi toată discuția)
Respingerea contestatiei in anulare ca netimbrata ContSters51479 ContSters51479 Am promovat o contestatie in anulare, cu mari sanse de izbanda, zic eu. Numai ca, instanta, dupa ce amina pronuntarea cu o saptamina (!!!) respinge actiunea ... (vezi toată discuția)