Buna ziua,
sunt proprietarul unui apartament si am incheiat o promisiune de vanzare cu niste tineri care urmau sa obtina finantare prin programul prima casa.
Data incheierii contractului 15 februarie, data limita 30.04.2013.
Dupa spusele lor au aplicat pentru credit la o banca care nu le-a acordat finantarea pentru ca s-au terminat fondurile. Au mai aplicat si la alta banca si li s-a cerut factura de tel pe adresa din buletin si nu au avut. Au mai aplicat la o alta banca si de o luna si jumatate nu au primit nici un raspuns. Parerea mea este ca ei ori nu au sanse reale si sunt refuzati de banci ori s-au razgandit. Peste inca o luna expira termenul trecut in contract pentru finalizarea vanzarii si atunci eu ar trebui sa le restitui avansul pe care l-au dat.
Din cate am inteles nu au nici un raspuns oficial de la nici una din bancile la care au apelat.
In antecontract se specifica ca avansul se restituie in cazul in care banca nu le acorda creditul.
Intrebari:
- pentru ca sa recupereze avansul nu trebuie sa prezinte un document oficial de la banca?
- daca ei au aplicat la o banca si la sfarsitul lui februarie au aflat ca nu au obtinut finantarea si nu au mai aplicat in continuare la alte banci inca doua luni pana la expirarea termenului ( pentru ca nu au mai dorit) se considera ca nu au mai dorit cumpararea ( caz in care ar fi vina lor si avansul nu se mai restituie) , sau in cazul in care este adevarat ca au mai aplicat ar trebui sa faca dovada prin hartii oficiale ca IN TOATA ACESTA PERIOADA au incercat sa obtina creditul si nu au reusit pentru ca bancile nu l-au acordat finantarea ( caz in care vanzarea nu s-a facut din cauza refuzului bancii si avansul trebuie restituit)?
- notariatul trebuie sa le explice in ce conditii primesc inapoi avansul si poate decide daca documentele pe care le prezinta sunt suficiente pentru a primi avansul sau nu?
- banca trebuie sa mentioneze motivul pentru care le-a refuzat finantarea ( daca li s-au mai solicitat documente pe care nu au vrut sa le mai aduca- ex : sa solicite evaluarea apartamentului, sau sa obtina extras de carte funciara) . In acest caz daca ei nu au mai vrut sa obtina creditul si nu au mai facut demersuri in acest sens ( caz in care este vina lor si avansul nu se mai restituie) sau banca a primit toate documentele solicitate si nu a acordat creditul din varii motive ( caz in care vanzarea nu s-a facut din cauza refuzului bancii si atunci avansul trebuie restituit)
- este clar pentru mine ca in cazul in care acesti tineri prezinta toate aceste dovezi eu am obligatia sa le restitui avansul si asa voi proceda, dar in cazul in care nu vor prezenta aceste documente , sau ele nu vor fi suficiente sau nu vor fi in regula ce act trebuie incheiat la notariat care sa anuleze antecontractul si cine ar trebui sa plateasca costul emiterii acestui document.
Impresia pe care mi-au lasat-o este ca ei ori s-au lamurit ca nu au sanse reale de obtinere a creditului ori s-au razgandit si asteapta doar sa se scurga acest interval ca sa nu piarda avansul. Au devenit iritati de faptul ca ii mai intrebam ce au rezolvat, mi-au spus ca daca vreau dovezi de la banci sa le solicit, fapt care ma determina sa cred ca ori sunt depasiti de problema , ori sunt rau intentionat.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Pentru orice alte detalii considerati necesare va pot pune la dispozitie si alte informatii.
Buna ziua.
Ma alatur si eu acestui topic cu o problema asemanatoare numai ca pe partea cealalta a baricadei, in calitate de cumparator.
Tocmai am aflat de la banca ca nu mai sunt eligibil sa obtin creditul pentru prima Casa.
Am depus actele pentru credit impreuna cu sotia in calitate de coplatitor.
Intre timp sotia sa angajat la alta banca si am inteles ca are nevoie de adeverinta de venit la fiecare 30 de zile.
Acum ca ea este angajata la alta societate pe perioada determinata , nu mai suntem eligibili pentru obtinerea creditului, iar cei de la banca sunt dispusi sa ne elibereze acte doveditoare prin care sa ateste ca nu mai putem obtine creditul.
Ce pot sa fac in cazul acesta sa imi recuperez avansul?