avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort cu minor si partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort cu minor si partaj

Daca in timpul divortului sotul nu cere custodia copilului,nici macar drept de vizita,se mai poate razgandi apoi,dupa un timp sa ma dea in judecata pt custodia totala sau partiala?daca da,in cat timp se poate razgandi?eu cat timp am ca sa introduc actiunea de partaj?ar fi valabil un act incheiat la notar cu sotul prin care el se obliga sa-mi lase copilul definitiv si eu sa ma oblig sa nu introduc partajul?va multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:39, 30 Martie 2013
Da, tatăl copilului se poate răzgândi , acesta putând solicita drept de vizită şi exercitarea autorităţii părinteşti comune . Custodia copilului poate fi doar unică, în sensul stabilirii domiciliului copilului fie la dvs., fie la tată. Adică doar la unul dintre părinţi el poate locui statornic, şi doar temporar , în funcţie de cum este stabilit de comun acord sau prin dispoziţia instanţei , la celălalt părinte. Resposabilitatea parentală , ca regulă aparţine ambilor părinţi şi este un drept al amândurora şi o obligaţie mai ales ,atuncă când este asumată .
Ca principiu, o înţelegere care ar contraveni intereselor copilului este nulă şi nu cred că renunţarea la care faceţi referire ar putea fi astfel tranzacţionată , în mod legal.
Partajul puteţi să nu-l efectuaţi nici acum , nici altădată, deloc, ori dacă totuşi doriţi la un moment dat să faceţi partaj , acesta poate fi solicitat oricând şi oricât timp ar trece de la divorţ.
Revenind,tatăl , dacă la un moment dat ar considera că interesele copilului ar fi mai bine satisfăcute prin schimbarea situaţiei acestuia, poate solictia stabilirea domiciliului copilului la el . Aceste decizii nu pot rămâne bătute în cuie ci se pot schimba, ori de câte ori părintele celălalt denunţă dezinteresul părintelui la care locuieşte copilul , pentru educarea , sănătatea , pregătirea şcolară,etc., a copilului său.
Nu e legal ce doriti. Copilul nu e un bun sa-l impartiti la divort, el e al amandurora si are nevoie sa fie crescut de amandoi. Si nici nu-l puteti schimba pe parte din bunurile comune.
Cat despre partaj, el poate fi intridus oricand, insa anumite drepturi se prescriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie comuna annepetronela annepetronela Buna ziua! V-asi ruga sa imi spuneti ce inseamna custodia comuna si ce drepturi are tatal asupra minorilor, acestia fiind incredintati mamei cu domiciliul ... (vezi toată discuția)
Ce se poate face legal in acest caz special? divort cu minori doryen doryen iata pe scurt cazul: Dupa patru ani de casatorie legala,sotia este fortata sa plece din domiciliul conjugal de carte sot, care pe motiv de ... (vezi toată discuția)
Rog lămurire custodie comuna ContSters193379 ContSters193379 Rog să-mi spuneți exact ce anume inseamnă această custodie comună,ce se schimbă dacă ii va fi acordată fostului soț:? Copilul imi este încredințat ... (vezi toată discuția)