avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

O familie obisnuita,sot+sotie si doi copii.
-Sotul a decedat in urma cu 5 ani,din motive financiare nu s-a procedat la taxa de succesiune insa sotia traieste in concubinaj cu un alt sot.
-Intre timp copii au devenit majori,si ca urmare au inceput disensiuni in sanul familiei la drepturile ce li se cuvin si doresc sa deschida ei taxa.
Intrebare:
-Cine are dreptul si obligatia de a deschide taxa de succesiune?
-Care sunt cotele parte ce le revin fiecaruia daca dupa decesul sotului,sotia impreuna cu concubinul au adus aproape 50%imbunatatiri bunurilor mobile si imobile,cu documente?
Cel mai recent răspuns: ContSters286654 , utilizator 09:56, 31 Martie 2013
Oricare din succesibili poate cere dezbaterea succesiunii. Cotele sunt 2/8 Sotia suoravietuitoare 3/8 fiecare copil. In ce priveste imbunatatirile aduse concubinul are un drept de creanta nicidecum de proprietate. Daca mostenitorii se inteleg se apeleaza la notar pt a dezbate succesiunea , daca nu se inteleg la instanta, insa inainte trebuie luat de la notar o incheiere prealabila si obligatorie pt instanta.
Buna ziua!

Dezbaterea succesorala se va face dupa dispozitiile vechiului Cod Civil avand in vedere data decesului persoanei in cauza. In situatia in care atat cei doi copii cat si sotia supravietuitoare au acceptat (in mod tacit sau expres) succesiunea oricare dintre acestia se poate adresa notarului pentru dezbaterea succesorala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire dupa tata decedat andrei0901 andrei0901 Buna ziua In urma cu 8 luni tatal meu a decedat , avand doi copii si fiind casatorit .Am inteles ca intr-un termen de 12 luni trebuie sa ne prezentam la notar ... (vezi toată discuția)
Partaj mostenire law_teona@yahoo.com law_teona@yahoo.com Buna!Ma numesc D. Ioana,si as avea o speta de rezolvat.A proprietarul unui apartament impreuna cu sotia B,decedeaza.A si B au 2 copii din casatorie.Care vor fi ... (vezi toată discuția)
Succesiune mary50 mary50 As dori ca un avocat sa-mi spuna in legatura cu succeiunea.Tata a decedat in 24.01.2015 a ramas mama,eu sunt singurul copil.Succesiunea e obligatorie in ... (vezi toată discuția)