avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... contracte incheiate de primari
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

contracte incheiate de primari

Un primar incheie cu o firma privata (fara cerere de oferta, fara licitatie, fara publicare in SEAP), 3 contracte ditincte, fiecare pentru efectuarea cate unui studiu de fezabilitate, evident, fiecare sub 10000 euro.Atentie:Firma este una singura, aceeasi in toate cele 3 contracte.Nu a fost consultat consiliul local, nu i s-a adus la cunostinta nici ca se vor incheia contractele nici ca s-au incheiat.Nu se stie cum a gasit primarul firma, pentru ca totul s-a desfasurat intre el si firma respectiva, doar secretarul mai stiind de existenta acestor contracte, pentru ca el le-a inregistrat. Pe de alta parte, 2 dintre studiile de fezabilitate privesc lucrari care nu au fost prevazute in nici un fel de program sau proiect de catre comisia primariei.Este legal?Daca nu, ce se poate face? Consiliul Local poate contesta legalitatea acestor contracte in contencios administrativ? Cu sau fara procedura prealabila?Cred ca s-a inteles ca este vorba despre o modalitate de a ocoli procedura de atribuire a lucrarilor si serviciilor cf.OUG 34/2006, cu oferta, licitatie sau negociere, etc., din ce motive..., este de asemenea, lesne de inteles.Repet: Nimeni nu stie de unde a aparut firma (cu exceptia primarului, desigur) si cum a dobandit, pur si simplu, dreptul de a elabora s.f.-urile.Si inca ceva-singurele documente existente sunt cele 3 contracte, plus un contract anterior de consultanta (tot sub 10000 euro), incheiat, in acelasi mod, cu aceeasi firma, de acelasi primar.In contractul de consultanta, singurul obiect de activitate este: consultanta in vederea accesarii fondurilor europene, ata, fara alte detalii (adica ce va face consultantul, concret, pentru atingerea obiectivului (accesarea fondurilor).
Cel mai recent răspuns: Claudiu Druia , Consilier juridic 19:26, 16 Martie 2009
Din continutul destul de furios al mesajului mai ca as crede ca dvs. sunteti consilier local si nemultumit personal de aceasta manevra a primarului. Evident ca este o frauda, dar contracararea ei este dificila.
Exista posibilitatea de a incheia, fara licitatie, un contract in valoare de maxim 10.000 Euro sau echivalent, dar este vorba de UN SINGUR contract pe an pentru un anumit tip de bunuri sau servicii.
Consiliul local nu poate contesta contractele in contencios, intrucat pe de-o parte nu are personalitate juridica si pe de alta parte pentru ca nu este parte in contract. In oricare dintre aceste contracte, partile sunt Unitatea Administrativ-Teritoriala, reprezentata prin primar, si firma de consultanta.

Variante de actiune:
Una ar fi o sesizare adresata Curtii de Conturi si care sa contina toate elementele pe care le-ati prezentat aici.
Puteti de asemenea sa-l obligati pe primar printr-o asa-numita interpelare sa prezinte situatia acestor contracte si motivatia pentru care a ales aceasta cale de a le incheia.
O alta varianta ar fi, daca aveti majoritatea consilierilor de partea dvs, sa ajustati in asa fel bugetul local incat primarul sa nu aibe fondurile necesare pentru a sustine financiar aceste contracte.
Desigur mai puteti initia o hotarare de consiliu care sa prevada ca achitarea acestor SF-uri se va putea realiza doar dupa obtinerea fondurilor europene solicitate.

Si exemplele pot continua ... Va urez succes !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de consultanta cu efecte retroactive? dandanaua dandanaua Exemplu: La data de 1 octombrie 2008 se incheie un contract de consultanta intre o firma si o autoritate publica.La art.3 al contractului se prevede ca: ... (vezi toată discuția)
Firma de consultanta(contract deconsultanta cu (primaria) poate intocmi studii de fezabilitate sau proiecte ? ciovica ciovica Concret,există contracte încheiate între autorităţi ale administraţiei publice şi firme private, prin care aceste firme oferă instituţiei ... (vezi toată discuția)
Intra sub incidenta oug 34/2006 contractele sub 10000 euro? dandanaua dandanaua Pentru contractele sub 10000 euro nu se prevede obligativitatea cererii de oferta, a publicarii in SEAP, negocierea, nimic absolut? Poate primarul sa incheie ... (vezi toată discuția)