avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... contract de consultanta cu efecte retroactive?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

contract de consultanta cu efecte retroactive?

Exemplu: La data de 1 octombrie 2008 se incheie un contract de consultanta intre o firma si o autoritate publica.La art.3 al contractului se prevede ca: „Prezentul contract se incheie pentru perioada 1 septembrie 2008 – 31 martie 2009. De asemenea, obiectul contractului este neprecizat: consultanta in vederea accesarii de fonduri. Nu se specifica in ce consta consultanta si nici de ce natura este (juridica, financiara, etc). Se poate cere in contencios administrativ constatarea nulitatii acelui contract sau anularea lui? Pe ce temei (vicii ?) si de catre cine? Este necesara o procedura prealabila atacarii in instanţa de contencios administrativ?
Cel mai recent răspuns: dandanaua , utilizator 17:32, 3 Martie 2009
Nu este de competenta instantei de contencios administrativ ci a celei comerciale dat fiind natura litigiului si se poate cerere rezilierea acestui contract
O conditie esentiala pentru validitatea oricarei conventii este aceea de a avea un obiect determinat sau cel putin determinabil. Daca autorii lui n-au resusit sa scrie nici macar in propriul lor contract cateva amarate de criterii pe baza carora sa poata fi determinat obiectul, am un dubiu asupra consultantei pe care ar fi in stare s-o dea.
Lipsa ori nevalabilitatea obiectului actului e o cauza de nulitate absoluta.
Ultima modificare: Vineri, 27 Februarie 2009
romascanu, moderator
Cine poate cere instantei sa constate nulitatea absoluta a respectivului contract.Oricine? Daca contractul a fost incheiat de primar, consiliul local poate cere acest lucru instantei?
E vorba de actualul primar sau ...;)
Juristul primariei poate cere in instanta reziliera contractului pe motiv de nulitate absoluta.
Nulitatea absoluta poate fi invocata de oricine poate justifica un interes legitim, personal si actual, aceasta fiind una din conditiile exercitarii oricarei actiuni in justitie.
Ce interes poate justifica juristul primariei (eventual chiar cel care a redactat contractul!) intr-o actiune de "reziliere a contractului pe motiv de nulitate absoluta"???

Cu privire la obiectul contractului, apreciez ca nespecificarea tipului de consultanta oferit nu echivaleaza cu lipsa obiectului contractului si deci cu un motiv de nulitate absoluta. Contractul are un obiect si anume "consultanta in vederea accesarii de fonduri". Chiar daca nu este in mod riguros determinat, se poate considera ca obiectul contractului este determinabil in raport de obiectul de activitate al firmei, de proiectele primariei care necesitau accesarea de fonduri etc.

Personal nu cred ca aveti sanse de reusita in instanta, invocand nulitatea absoluta a contractului pentru lipsa/nevalabilitatea obiectului. Poate gasiti alte motive de nulitate absoluta.

Alte discuții în legătură

Contracte incheiate de primari ciovica ciovica Un primar incheie cu o firma privata (fara cerere de oferta, fara licitatie, fara publicare in SEAP), 3 contracte ditincte, fiecare pentru efectuarea cate unui ... (vezi toată discuția)
Firma de consultanta(contract deconsultanta cu (primaria) poate intocmi studii de fezabilitate sau proiecte ? ciovica ciovica Concret,există contracte încheiate între autorităţi ale administraţiei publice şi firme private, prin care aceste firme oferă instituţiei ... (vezi toată discuția)
Clauză (abuzivă?) în contractul de consultanță. Andrei Dogaru Andrei Dogaru Bună ziua! Instituția în cadrul căreia sunt angajat (cons. jr.) a decis, prin reprezentantul său, contractarea unei firme de consultanță de ... (vezi toată discuția)