avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata drepturi salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata drepturi salariale

Buna dimineata. Am incetat raporturile de munca cu o societate comerciala prin demisie cu acordul partilor. Cu toate acestea societatea respectiva nu a platit drepturile salariale aferente ultimei luni si nici zilele de concediu pe 2013 care mi se cuveneau. Ei s-au prevalat de faptul ca a ramas o lucrare neterminata, desi in ultima perioada de aceasta lucrare s-a ocupat un coleg deoarece eu am fost mai mult in delagatii. In contractul de munca nu este specificata o astfel de clauza. De asemenea s-au prevalat de faptul ca am cerut niste echipamente care, zic ei desi le-am demonstrat ca se insala, au fost comandate gresit. Mentionez ca toate comenzile trebuie sa treaca pe la directorul tehnic pentru avizare sau respingere. Cum as putea face sa imi recuperez drepturile ce mi se cuvin?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:45, 2 Aprilie 2013
Neplata salariului poate fi sesizata ITM-ului si/sau poate face obiectul unei actiuni in instanta... alte modalitati nu prea mai aveti , decat sa va plateasca drepturile salariale restante angajatorul.

ITM-ul nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante ... singura autoritate in stat care il poate obliga este instanta de judecata (Tribunalul in raza caruia aveti domiciliu sau locul de munca , actiunea fiind scutita de plata taxelor judiciare.).
Buna seara. Mai am o intrebare: daca
data demisiei este 27 martie 2013 (cu acordul partilor) in cat timp societatea trebuie sa imi comunice acea Hotarare luata de conducere referitor la incheierea relatiilo contractuale?
Va multumesc.
In ceea ce priveste comunicarea deciziei de incetare a c.i.m. prin demisie sau cu acordul partilor , Codul Muncii nu reglementeaza niciun termen cu privire la comunicarea acesteia ... insa potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Asadar, faceti o solicitare scrisa catre angajator prin care ii puneti in vedere sa va elibereze un exemplar de pe decizia de incetare a c.i.m. .. in solicitare puneti sa mai mentionati sa va elibereze si adeverinta de vechime si adeverinta pentru somaj.
Multumesc pentru promptitudine.
Nu cred ca se pune problema somajului fiind vorba de demisie. Iar eu in cat timp pot cere o mediere si implicit o actiune in instanta pentru recuperarea drepturilor ce mi se cuvin din momentul demisiei (sau se calculeaza din momentul deciziei incheiata de societate)? Exista vreo posibilitate de a refuza aceasta decizie? Ma gandesc la faptul ca ei pot trece in decizie anumite articole din CM prin care sa ma blocheze in a continua vreo actiune impotriva lor...
Multumesc
Actiunea in instanta are ca termen de prescriptie 3 ani ...

art.171 C.mun.
(1) Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) este întrerupt în cazul în care intervine o recunoaştere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivând din plata salariului

Dvs puteti refuza acea decizie, angajatorul are obligatia sa faca dovada ca va comunicat-o ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie sau fals?asta e intrebarea! vornicu lumi vornicu lumi Va rog sa-mi spuneti ce credeti despre situatia in care sunt.Astfel: Am lucrat o perioada de timp la un angajator,figuram in Revisal,dar mi s-a comunicat sa ... (vezi toată discuția)
Demisie madysalcia80 madysalcia80 BUNA ziua, lucrez de 2 ani la o societate, dupa 2 ani mi-a zis angajatorul sa semnez o demisie care nu era completata ci doar am semnat urmand sa ma ... (vezi toată discuția)
Buna seara theofilius theofilius la data de 01.10.2012 mi am dat demisia din functia de hidrolog la firma la care am lucrat pe motivul ca nu mi am luat salariul timp de 5 luni. vreau sa stiu ... (vezi toată discuția)