avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1056 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Redeschidere partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Redeschidere partaj

Buna ziua,
Sotul a divortat de fosta sotie in urma cu 7 ani. In urma divortului, cei doi copii au ramas in ingrijirea mamei, iar acesteia i-au ramas la partaj toate bunurile - pentru binele minorilor (80% din bunuri au fost ale sotului, inainte de casatoriei). In momentul de fata, unul dintre copii este in custodia sotului. Se poate redeschide partajul?
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:47, 3 Aprilie 2013
Nu are legatura custodia copiilor cu partajul dintre soti.

Custodia sau locuinta minorilor poate fi schimbata atunci cand se modifica conditiile initiale de acordare. De exemplu, in prezent avem un nou cod civil care stabileste regula custodiei comune.
De aceea in ceea ce priveste aceste aspecte o hotarare judecatoreasca nu se bucura de autoritate de lucru judecat.

Insa in privinta partajului opereaza autoritatea de lucru judecat, asa cum vi s-a explicat anterior.
Ati facut partajul ? Acele lucruri de care vorbiti au fost supuse partajului ?
In hotararea de divort este trecuta o "tranzactie" intre cei doi fosti soti, in care se specifica ce bunuri rezultate din casatoria sotilor raman sotiei (dar majoritatea bunurilor sunt cumparate inaintea casatoriei). Normal ar fi ca si copilul aflat acum in incredintarea tatalui sa beneficieze de aceste bunuri (care au inceput sa fie vandute).
Partajul bunurilor comune nu are de a face cu reincredintarea vreunuia dintre copii. Actiunea de partaj este imprescriptibila, ea poate fi introdusa oricand, daca in perioada casniciei au existat bunuri comune ale sotilor. Numai ca, dupa cum specificati, in speta dv intre cei doi soti a fost incheiata o "tranzactie" ce a fost cuprinsa in hotararea de divort. Acea hotarare are autoritate de lucru judecat, nu se mai poate introduce o actiune avand ca obiect aceleasi bunuri. Acum nu mai are importanta ale cui erau bunurile la vremea repsectiva. Daca pe langa bunurile cuprinse in tranzactie au existat si alte bunuri ce nu au fost partajate, puteti introduce o actiune de "partaj suplimentar bunuri comune". Taxa de timbru este de 3 % din valoare bunurilor ce urmeaza a fi partajate.
nicol0 a scris:

In hotararea de divort este trecuta o "tranzactie" intre cei doi fosti soti, in care se specifica ce bunuri rezultate din casatoria sotilor raman sotiei (dar majoritatea bunurilor sunt cumparate inaintea casatoriei). Normal ar fi ca si copilul aflat acum in incredintarea tatalui sa beneficieze de aceste bunuri (care au inceput sa fie vandute).

Atunci când ați semnat acea tranzacție nu era vorba de copil ci de bunurile soților. Copilul va avea drept de întreținere indiferent de ce bunuri a luat un părinte sau celălalt.

La partaj bunurile se impart între părinți și nu între părinți și copil.

Alte discuții în legătură

Partaj katykati katykati Buna ziua Daca fostul meu sot isi inregiatreaza o masina adusa din afara dar imediat dupa pronuntarea divortului ea mai face obiectul partajului? VA MULTUMESC. (vezi toată discuția)
Divort cu minor stancu  georgeta stancu georgeta Buna ziua! Am un copil minor iar sotul are o amanta de vreun an de zile.Am incercat sa rezolvam problema , dar el nu poate renunta la ... (vezi toată discuția)
Divortul de comun acord camelia mitroi camelia mitroi Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, cum se procedeaza in cazul unui divort in care ambii soti sunt de acord cu acesta. Ce acte trebuie semnate, cum se acorda ... (vezi toată discuția)