avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pretentii - cerere introdusa cf NCPC
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Pretentii - cerere introdusa cf NCPC

Inainte de introducerea cererii de chemare in judecata avand ca obiect pretentii ( suma de bani neplatita conform unui contract de inchiriere. Ordonanta de plata a fost respinsa ca inandmisibila raportat la discutiile pe fond pe care le-a invocat debitoarea) , reclamantul (creditorul obligatiei) este obligat sa indeplineasca vreo procedura prealabila (notificare de punere in intarziere? somatoe? etc/) ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Irina S. , utilizator 21:34, 4 Aprilie 2013
Se pare ca procedura concilierii directe prealabile a fost abrogata, astfel incat in prezent nu cred ca exista obligativitatea unei proceduri prealabile.
Puteți apela fie la ”procedura ordonanței de plată” - art. 1013-1024, fie la procedura cu privire la ”cererile de valoare redusă” (sub 10.000 lei) - art. 1025-1032...În primul caz reclamantul are obligația comunicării debitorului a unei somații...În al doilea, se completează un ”formular de cerere” aprobat prin Ordinul nr. 359/2013...
Dacă acel contract îndeplinește condițiile prev. de art. 1798 acesta constituie titlu executoriu cu privire la plata chiriei, deci nu mai e nevoie de acțiune în justiție ci e suficient doar executarea lui de către executorul judecătoresc.
Este un contract de inchiriere, incheiat in anul 2008, deci sub prev.vechiului cod civil iar suma ceruta prin cererea de chemare in judecata este reprezentata de un rest de plata conform unei facturi emise in anul 2012 in baza acestui contract.
Vă veți judeca pe fond, iar în acest sens ar trebui să parcurgeți procedura medierii, dar până în iulie lipsa acestei proceduri nu atrage anularea cererii. Depuneți cererea de chemare în judecată și vedeți dacă vi se va pune în vedere să parcurgeți procedura medierii. Puteți cere un termen în vederea citării pârâtului la mediere, dacă vi se cere îndeplinirii procedurii.

Alte discuții în legătură

Plangere gilisor gilisor Sunt administratorul unei mici societati comerciale de prestari servicii; Pe data de 31. august 2013 a incetat contractul de prestari servicii pentru un ... (vezi toată discuția)
Ordonanta de plata sarah1985 sarah1985 Buna ziua. In cazul procedurii reglementate de art. 1013-1024 NCPC este absolut obligatorie parcurgerea etapei sedintei de informare cu privire la mediere? ... (vezi toată discuția)
Ordonanta de plata! Raul111 Raul111 In cazul unei asociatii de utilitate publica, care functioneaza in baza O.U.G 26/2000,in cazul in care membrii cu drepturi depline nu-si respecta obligatiile ... (vezi toată discuția)