avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... datorie chirie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

datorie chirie

buna ziua. o prietena a mea a prinit locuinta sociala insa a fost obligata de cei de la primarie sa preia si datoriile fostului chirias in suma de 9083 lei. putea sa refuze? este asa ceva legal? multumesc pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 13:09, 4 Aprilie 2013
Nu este legal.
Primaria trebuie sa urmareasca fostul chirias si sa-l cheme in instanta pentru recuperarea datoriei. De altfel primaria trebuia sa urmareasca in timp daca chiriasul isi achita datoriile catre asociatie.

Asupra prietenei dv. se exercita santaj si e cu atat mai nociv cu cat il face o autoritate locala.
multumesc mult pentru raspuns. am sa ii sugerez sa nu accepte
Consiliul Local este reprezentantul statului in teritoriu. Deci acest CL prin salariatii sai, este administratorul statului, adica se ingrijeste de bunurile mele, ale dvs., ale noastre.
Acesta este un bun raspuns pentru un user care la un moment dat discuta, aici in forum, despre desfiintarea as. prop. si trecerea activitatii la primarie, sau ma rog, la stat. care stat? Adica la CL, da? Ei nu sunt in stare sa administreze 20 de blocuri...
Daca prietena dvs. a fost pe lista de asteptare pentru a primi aceasta locuinta - adica totul este legal, ar fi ce-a mai mare prostie sa achite si chiria fostului locatar. Acest debit trebuie achitat de persoanele care au avut in grija situatia chiriasilor respectivi si poate nu au facut nimic pentru a pune lucrurile pe fagasul normal. Acum, ce sa zic, ca nu stim adevaratele motive/situatii. Sunt cazuri si cazuri. Daca este un caz social recunoscut, sa se incarce CL cu suma respectiva, nu sa o puna in sarcina noului venit de pe lista, pentru ca asa se spala pe maini baietii, fara nici-o problema... Este un santaj ordinar si poate il faceti public, poate informati ceva presa pe tema aceasta! Nu va lasati intimidati!
Daca eu as merge la primarie sa solicit o locuinta probabil ca m-ar trece pe o lista de asteptare. Dupa ceva timp mai intreb si mi se ofera o locuinta dat mi se spune ca trebuie sa preiau si-o datorie a acelui apartament. Nu conteaza catre cine si a cui a fost datoria, dar mi se spune clar cat si in ce termene trebuie achitata.
Daca eu sunt de acord atunci primesc acea locuinta si preiau datoria... Totul transparent, fara sa fiu amagit de cineva..
Daca eu nu accept sa preiau acea datorie, o sa mi se spuna sa mai revin, o sa raman in continuare pe acea lista de asteptare si voi primi cand se va ivi o alta locuinta.
Iar cea cu adatorii va ramane la primarie ori o va prelua altcineva.
Asa ca eu nu vad unde-i santajul. Asta este cererea si oferta.

Asa cum veau sa cumpar un apartament iar vanzatorul, transparent si corect imi arata ca are datorii la asociatiei de 10000 lei, la eon de 500 lei, la calblu de 120 lei. Cumpar sau nu acest apartament, preuand datoriile daca este posibil sau achitandu-le pe loc daca altfel nu se poate. Ori nu-l cumpar si caut alta oferta. Nu este nici un santaj.
Intr-adevar, cumparati, dar nu-i platiti acea datorie in plus fata de pretul pe care l-a cerut pe casa, ci o scadeti din pretul casei, in final el primeste o suma mai mica decat a cerut initial pe casa.

In cazul de fata, acordarea unei locuinte din fondul primariei pentru cazuri sociale nu trebuie sa fie conditionata de preluarea unei datorii pe care primaria ar fi avut si mijloacele si timpul sa o monitorizeze sau sa si-o recupereze de la fostul sau chirias.
Santajand noul chirias "o preiei cu datorie sau nu mai vezi casa", ca asta e, un santaj, avand in vedere ca un caz social este un caz uneori disperat si al persoanelor care nu au bani sa-si cumpere o casa proprie, nu faci decat sa pui noul chirias sa-ti achite, tie primarie care nu ai fost in stare sa-ti administrezi avutul, o plata pentru ca primeste casa.
Si atunci unde este gratuitatea acestei oferte, asa cum ar trebui sa fie?

Ar fi altceva si atunci n-am mai vorbi despre santaj, cand primaria ar pune la dispozitia publicului case cu datorii si cei doritori si in cunostinta de cauza si pentru niste facilitati acordate poate de primarie, ar prelua aceste case, acceptand de la bun inceput sa plateasca.
O lista afisata, vine omul, vede ca are o casa cu 5000 lei datorie, se duce la biroul de repartizari, se inscrie ca vrea acel apartament si daca nu mai are concurenti, si-o capata.

Dar nu, va dam case gratis si cand sa semnezi, bucuros ca l-ai apucat pe Dumnezeu de-un picior, ti se pune sub nas datoria casei respective. De unde sa scoti banii astia, daca tu nu ai un sfantz?

Deci nu e transparenta, domnule Adrian, e chiar santaj.

Acum noi nu stim daca persoana are sau nu bani, daca e indreptatita sa capete casa aceea sau nu, dar discutam cazul asa cum ne-a fost infatisat aici.

Alte discuții în legătură

Preluare locuinta anl cu datorii TITA MARIANA TITA MARIANA Buna ziua. Am o prietena care va primii in curand o locuinta anl cu chirie. In aceasta locuinta cei care au stat anterior au fost evacuati pentru ... (vezi toată discuția)
Datorii asociatie gaby123456789 gaby123456789 Solicit si eu sprijin in urmatoare speta: ASOCIATIA DE LOCATARI a fost infiintata in anul 2005, pentru locatarii cu chirie din blocul ANL in care ... (vezi toată discuția)
Chirie apartament anl - cu datorii la intretinere, a fostilor chiriasi cristinaiasi cristinaiasi Buna ziua. Am primit un apartament cu o camera prin programul ANL in Iasi pt a sta in chirie ( de la primaria IASI departament locuinte ANL ) , iar peste un ... (vezi toată discuția)