Am facut un partaj succesoral intre mine-sotul supravietuitor si surorile sotiei. Mi s-a comunicat ca am de platit celor 2 cate 15000 lei. Intrebarea mea este cum trebuie sa le platesc daca instanta nu precizeaza. Sunt salariat si am un apartament proprietate. Eu as vrea sa mi se puna poprire pe salar. Dar ele cred ca vor sa ma execute silit la apartament. Ar putea? Eu nu sunt de rea- credinta sa nu platesc; dar nu am acumcash.Ce variante inafara de poprire as avea?
Creditorii unui coproprietar pot urmări silit cota lui parte din dreptul asupra bunului comun sau pot cere instanţei împărţeala bunului, caz în care urmărirea se va face asupra părţii de bun sau, după caz, asupra sumei de bani cuvenite debitorului.
În cazul vânzării silite a unei cote-părţi din dreptul de proprietate asupra unui bun, executorul judecătoresc îi va notifica pe ceilalţi coproprietari cu cel puţin două săptămâni înainte de data stabilită pentru vânzare, înştiinţându-i despre ziua, ora şi locul licitaţiei. La preţ egal, coproprietarii vor fi preferaţi la adjudecarea cotei-părţi.
Creditorii care au un drept de garanţie asupra bunului comun ori cei a căror creanţă s-a născut în legătură cu conservarea sau administrarea acestuia au dreptul să urmărească silit bunul, în mâinile oricui s-ar găsi, atât înainte, cât şi după partaj.
Se poate proceda la executarea silita imobiliara.Nu este obligatorie poprirea veniturilor salariale.
Daca in hotararea judecatoreasca nu se specifica modalitatea de plata a sultei, este la latitudinea coproprietarilor sa stabileasca modalitatea de compensare.
Este o situatie pe care ati putea-o rezolva prin mediere, impreuna cu surorile sotiei.
La mediere puteti stabili modalitatea de plata ( dvs doriti esalonat) si ratele esalonate, perioda esalonarii etc. Evident, este necesar sa accepte si ele aceasta mediere. Daca reusiti sa gasiti o solutie convenabila si dvs si doamnelor, la final se redacteaza un acord care descrie modalitatea de compensare.
La fel de bine puteti sa faceti un acord de plata si direct la un notar, daca va intelegeti de la inceput.
In plus, poprirea/executarea silita prin executor judecatoresc costa adesea mai mult decat o mediere, mai ales pentru suma mentionata. Ati avea motive suplimentare sa apelati la solutionarea amiabila ( mediere sau intelegere voluntara ).
Adica 30 de mii sa-i platiti esalonat din salariu :)? Nicio sansa, surorile vor investi hotararea si vor apela la executor, acesta se poate indrepta si asupra bunurilor mobile , dar si a celor imobile.
Ar trebui sa incercati sa discutai cu ele si sa semnati o intelegere de plata pt aceasta suma, daca nu va intelegeti, e interesul dvs sa faceti rost de bai cat mai repede pt a plati.
incercati sa va intelegeti cu cele doua. daca nu ajungeti la un rezultat, mergeti la banca si solicitati un credit. medierea nu va ajuta daca ele din start nu vor plati esalonate, executarea silita nu va ajuta deloc, noarul parafeaza o intelegere a partilor si daca ele nu accepta plati esalonate ne intoarcem de unde am plecat...
Executare silita
alunita_1
buna ziua,am o intrebare legata de executarea silita ,in urma cu cativa ani am luat 2 credite de nevoi personale fara garantii,am platit 2 ani timp in care nu ... (vezi toată discuția)