Buna seara
As avea nevoie de un sfat: la firma la care lucrez se acorda persoanelor care ies la pensie (indiferent de tipul ei) o prima de pensionare la sfarsitul anului. In 2012 au fost 2 persoane care au iesit in aprilie, respectiv in august, la pensie anticipata si pensie anticipata partiala. Cand s-au primit deciziile de pensionare s-au facut adrese catre Casa de Pensii de incetare a calitatii de asigurat (ele nemaifiind in campul muncii). In decembrie li s-a acordat acea prima de pensionare, iar pentru acest lucru am pus in programul de salarii data incetarii ca fiind 01.12.2012 pentru a li se putea acest drept (somajul nu s-a retinut). Acum am primit de la Casa de Pensii o adresa prin care trebuie sa explicam conform Ordinului 27/01.02.2012 in ce calitate au aparut in declaratia 112, daca sunt salariati si cate ore au lucrat. Pe net am gasit ca se poate cumula pensia anticipata cu alte venituri daca cele doua nu depasesc salariul mediu brut pe 2012 = 2117 lei. Dar am gasit ca nu se pot cumula cele doua venituri. Ce pot face in acest caz? Sa fac rectificativa la decembrie? Sau li se retine pensia acordata pe aceasta luna? Multumesc anticipat
Pensia anticipata nu se cumuleaza cu nici un venit.
Faceti rectificativa la luna decembrie sau li se va retine pensia.
Eventual puteti sa le treceti aceasta prima in ultima luna de activitate.
Pai daca trec suma in ultima luna de activitate va trebui sa fac rectificative si la acele luni. Deci voi face 3 rectificative pe 2012.
Multumesc oricum pentru raspuns.