avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Caloriferu cu caldura - mod de calcul! cu firma sau ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Caloriferu cu caldura - mod de calcul! cu firma sau fara?

Salutare tuturor.

Intrebare: Unde gasesc si eu un normativ sau un ceva de genul in care sa inteleg si eu cum se calculeaza caldura.
Stiu ca se aplica niste coeficienti de corectie si inca ceva, dar de unde sunt "inventati" acesti coeficienti care se aplica la suma afisata de repartitor?
Asa, teoretic, imi dau si eu seama ca se tine cont puterea radianta a caloriferului, de pozitia acestuia, daca este camera pe colt sau nu, etc, dar vreau sa stiu modul de calcul al caldurii... firma care ni le calculeaza tine cam secret...
O alta intrebare: se interzice undeva ca asociatia nu are voie sa-si calculeze singura respectivii coeficienti aplicati la unitatile afisate de repartitor? Adica sa nu mai apeleze la o firma de specialitate si sa-si faca propriul calcul asa cum o facem in prezent la apa rece si calda!

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 24 Februarie 2009
rekul05, utilizator
Cel mai recent răspuns: severinvlad , utilizator 22:48, 22 Iulie 2010
rekul05,
Bune intrebari. Da, am trait ani buni fara repartitoare si a fost relativ bine, adica factura se impartea la suprafata utila, tot blocul se incalzea unifiorm si nu prea erau discutii. Acum suntem in situatia in care avem;
- apartamente debransate si incalzite cu CT proprie, dar daca omul lipseste din apartament - nu conteaza cat, acesta isi opreste centrala si vrea, nu vrea afecteaza toate apartamentele din jurul sau;
- apartamente debransate si care nu au nici-un sistem de incalzire (contrar legii), deci afectarea apartamentelor din jur este garantata;
- apartamente bransate, dar dotate cu repartitoare de costuri la care unii proprietari le tin "la mic", gandindu-se la economia pe care o fac, chiar daca tremura de frig in casa, schema cu apartamentele din jur se repeta si in acest caz;
- si in sfarsit apartamente cu CT sau bransate la sistemul centralizat, au repartitoare de costuri, dar in ambele cazuri oamenii vor sa traiasca intr-un confort termic normal.
Nu asta am vrut? Pai daca asa am vrut, sa ne fie de bine..
Viziteaza site-ul www.fapr.ro si vei gasi o metodologie (cam stufoasa ce-i drept) de repartizare a costurilor cu incalzirea, fara a apela la o firma specializata. Baietii de acolo garanteaza ceva economii, dar nu te pune cu romanul, acesta este inventiv si v-a gasi el ceva cu care sa "va traga in piept", asa ca respecta regula:" daca nu te doare capul, nu te lega..."
Art.29 al.(3) din Legea nr.325/14.07.2006 serviciului public de alimentare cu energie termica, mentioneaza:"Montarea, intretinerea si exploatarea repartitoarelor de costuri pentru energia termica, atat pentru incalzire, cat si pentru apa calda de consum, se efectueaza numai de catre persoane juridice autorizate de ANRSC."
Art.45 al.(2) lit.b din legea mentionata prevede amenda de la 2000-5000 lei pentru:" montarea, punerea in functiune, repararea si exploatarea sistemelor de repartizare a costurilor de catre o persoana juridica fara autorizatie sau cu autorizatie a carei valabilitate a expirat"
Succes!
sc serv..cred ca este totusi o diferenta intre..........montarea, punerea in functiune, repararea si exploatarea sistemelor de repartizare a costurilor si .........O alta intrebare: se interzice undeva ca asociatia nu are voie sa-si calculeze singura respectivii coeficienti aplicati la unitatile afisate de repartitor? Adica sa nu mai apeleze la o firma de specialitate si sa-si faca propriul calcul asa cum o facem in prezent la apa rece si calda!
In contractul cu firma care monteaza repartitoarele se specifica faptul ca datele inmagazinate in repartitoare sunt proprietatea firmei si nimeni altcineva nu este indreptatit sa foloseasca aceste date (adica indecsii) in afara firmei. Deci functioneaza legea copyright-ului. In plus de asta firma face contract de prestarea acestui serviciu pe o perioada de multi ani, ajungand pana la 10 ani. Programul cu care calculeaza si editeaza tabelele centralizatoare si fisele personale este cumparat de la firma producatoare a repartitoarelor. Deci are drept exclusiv asupra softului si datelor inmagazinate in repartitoare.
D-na @elga50, de acord cu dvs., insa - cel putin la noi, pe linga faptul ca muncesc de-mi sar capacele pentru aceste repartizari ale costurilor incalzirii, prin repartitoare de costuri, cea mai mare parte a proprietarilor sunt nemultumiti. Spun cea mai mare parte, pentru ca sunt dintre ei si multumiti de acest sistem. Mai mult, este posibil ca la AG din martie curent, proprietarii, in marea lor majoritate sa renunte la repartitoarele de costuri - din cauzele cunoscute si rascunoscute de noi.
Eu "vad" doua mari inadvertente:
- aprobarea haotica a debransarilor de la reteaua de termoficare si aici sunt cel putin doua aspecte de discutat:
- proprietarul face cerere de debransare pentru asi monta CT, o monteaza, dar de incalzit apartamentul o face "pe economic" sau mai rau, paraseste apartamentul cateva luni, deci apartamentul este rece in permanenta, fiind incalzit de vecini si de tevile de trecere;
- proprietarul declara ca incalzeste spatiul cu energie electrica, dar de fapt nu o face, sau procedeaza ca mai sus;

Trebuie retinut de toata lumea ca cei care au proiectat aceste blocuri, nu au fost chiar prostii satului. Au fost oameni cu stiinta in glanda care au proiectat incalzirea in sistem centralizat, cum era inainte de aceste inovatii si daca mai tineti minte, era destul de bine. Partea rea din toate acestea este ca si acest sistem de tevi ar mai trebui sa fie curatate, revizuite, schimbate. Au aparut materiale noi, competitive, cu pierderi mai mici, etc. Nimeni nu zice nimic pe aceasta tema.
Credeti ca putem noi schimba ceva din situatia de fata, cand numai pentru schimbarea unui geam spart, administratorul trebuie sa faca selectie din cel putin 3 oferte. Se infunda o canalizare, ce faci, astepti sa iasa apa din subsol pentru a o schimba, numai pentru ca nu s-a organizat comitetul executiv?
Nu vreau sa intind pelteaua prea mult, dar asa cum bine observa cineva, aici pe forum sunt oameni care efectiv lucreaza cu aceste probleme si mai sunt altii - teoreticieni de frunte care ne arata noua cam cum ar trebui sa lucram. Nu mai spun de faptul ca nu lucram dupa lege, dar mai si incarcam listele de plata, bagam banii in buzunar - in cardasie cu nu stiu ce autoritati...
Asa cum afirma intr-o postare @felix34, legislatia actuala este relativ buna. Ca ar mai trebui umblat (nu zic pe ici pe colo, prin partile esentiale), asta e, cu asa lucram, este vre-un administrator vinovat?
Ce ziceti domn' Savescu, intrati in comitetul executiv de la asociatia dvs? Daca da, mai vorbim peste un an, cad parca vad ca vi se mai toceste avantul acesta.
Sa auzim numai de bine, Adam Grecu

Alte discuții în legătură

Calcul factura caldura in functie de putere tevi/calorifere caldura alina_25 alina_25 O cunostiinta plateste factura caldura mai mare ca o persoana de are suprafata mai mare la apartament 40 mp respectiv 60 mp cand a intrebat administrator ... (vezi toată discuția)
Impartire caldura cu repartitoare piticot20 piticot20 Buna ziua, Vin cu o rugaminte, tocmai am primit factura de la RADET cu incalzirea si habar nu am cum sa o calculez. La noi in bloc sunt repartitoare, pana ... (vezi toată discuția)
Cererea unui proprietar adresata asociației de montare repartitoare de căldură în apartamentam fost informat de către o firma de repartitoare agreata anre ... Albero Albero Am fost informat de către o firma de repartitoare agreata ANRE ca poate încheia contract pentru montare repartitoare de căldură cu asociația de ... (vezi toată discuția)