avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1112 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Caloriferu cu caldura - mod de calcul! cu firma sau ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Caloriferu cu caldura - mod de calcul! cu firma sau fara?

Salutare tuturor.

Intrebare: Unde gasesc si eu un normativ sau un ceva de genul in care sa inteleg si eu cum se calculeaza caldura.
Stiu ca se aplica niste coeficienti de corectie si inca ceva, dar de unde sunt "inventati" acesti coeficienti care se aplica la suma afisata de repartitor?
Asa, teoretic, imi dau si eu seama ca se tine cont puterea radianta a caloriferului, de pozitia acestuia, daca este camera pe colt sau nu, etc, dar vreau sa stiu modul de calcul al caldurii... firma care ni le calculeaza tine cam secret...
O alta intrebare: se interzice undeva ca asociatia nu are voie sa-si calculeze singura respectivii coeficienti aplicati la unitatile afisate de repartitor? Adica sa nu mai apeleze la o firma de specialitate si sa-si faca propriul calcul asa cum o facem in prezent la apa rece si calda!

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 24 Februarie 2009
rekul05, utilizator
Cel mai recent răspuns: severinvlad , utilizator 22:48, 22 Iulie 2010
Doamna Elga, marturisesc ca apreciez intotdeauna postarile dvs. pe acest forum si chiar si in acest caz mi s-a parut tare interesant tot ce ati spus. Insa am cateva precizari:

1. Cum bine spuneti, contractul este legea partilor, dar un contract daca nu este bine facut sau nu este respectat poate fi atacat si apoi reziliat. In cazul meu contractul a fost facut de fostul presedinte care pentru a primi gratis repartitoarele a acceptat contractul asa cum au vrut cei de la firma. Intr-adevar comisionul este cam mare, dar pe langa asta am descoperit in fisele individuale, dupa 5 ani de contract, ca factorii de amplasament sunt prost introdusi, calorifere de acelasi tip, diferite ca dimensiuni, sunt introduse ca fiind identice, tevi de caldura individuale in bai, pe anumite coloane, pe post de calorifere sunt introduse la partile comune desi de ele beneficiaza doar o parte din apartamente, iar metodologia de repartizare a costurilor da posibilitatea aparitiei unor MARI, MARI inechitati la plata.

2. Programul facut de mine in Excel (pe care il stapanesc f. bine) este facut dupa normativele ANRSC, adica exact acelea dupa care s-a facut si programul firmei autorizate.

3. In contract NU este stipulat ca datele din aparat sunt proprietatea firmei si ea este singura care are dreptul de proprietate asupra acestor date. Chiar si daca ar fi asa eu as folosi doar ce este afisat la un anumit moment pe display, nu voilez sigiliul pentru a avea acces la memoria interna a aparatului si la datele continute si inregistrate pe o perioada de cativa ani. Ca si cum as avea un ceas digital si pot doar sa ma uit la el, la carcasa eventual, fara ma ma folosesc de ora inscrisa pe display.

4. Nu sunt autorizat de ANRSC, dar autorizarea imi da dreptul sa desfasor o activitate comerciala aducatoare de venituri, sa prestez serviciul asta pentru terti, pe cand eu nu fac asta ci imi repartizez mie, in condominiul meu si atat.

5. Varianta cu o suma minima de plata la incalzire era in sprijinul proprietarilor de apartamente pe care nu le incalzesc iarna pentru a preveni deteriorarea peretilor condominiului, avand in vedere ca peretii sunt comuni nu proprietate individuala. Cum nu impartasiti aceasta idee, cu siguranta sunteti de acord ca coeficientul de amplasament de 0,95 din normativele ANRSC pentru incaperi situate langa spatii neincalzite sa se aplice si in acest caz incaperilor care sunt situate langa apartamentele neincalzite iarna.
1. Aceste elemente eronate trebuie indreptate, sunt considerate erori de completare, erori umane si presedintele actual poate face corectiile in datele detinute de prestator. Totusi, aceste vicii nu apartin contractului, ci felului in care au fost completate elementele SET-ului, lucru care poate fi indreptat. Nu justifica incetarea contractului.
** Atentie! Calorifere din bai, acelea aflate la parter si ultimul etaj, compensate prin tevi de diametru mare la celelalte etaje....sunt considerate teava comuna, nu calorifer. Suplineste pierderea de caldura de la aceste niveluri, fata de cele intermediare. In acest caz coeficientul de amplasament subunitar nu se mai justifica.

2. Felicitati!

3. Mai cititi o data contractul cu asociatia si contractele de la proprietar. Undeva este prevazuta aceasta mentiune. Datele pe care le vedeti pe display sunt cele din aparat. Acesta nu trebuie desprins de pe calorifer si umblat inlauntrul acestor mici calculatoare pentru ca ele le afiseaza singure :) Acelea sunt proprietatea firmei.

4. A face un serviciu in condominiu este acelasi lucru cu a presta o activitate. Condominiul nu este al Dv., iar restul proprietarilor nu sunt in posesia Dv.
In postura de prestare a unui calcul pentru comunitatea proprietarilor va pune in situatia de a iesi din calitatea de presedinte sau proprietar simplu si va aseaza in calitatea de tert. Daca sunteti si presedinte al asociatiei "cadeti in pacatul" conflictului de interese. :)

5. Sunt de acord cu orice prevedere "prevazuta" undeva, nu cu interpretarea unor situatii.
Un exemplu? Eu plec la serviciu de la 6 si vin acasa la 7 seara. In acest rastimp opresc caloriferul. Cand vin acasa ii dau drumul pana dimineata. Cine poate hotari la ce consum pot fi "incriminata" si de ce, de cine, in calitate de ce, sub auspiciile carei autorizari?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform noilor reglementari mentionate in Normele Tehnice privind repartizarea consumurilor la cei cu repartitoare este interzis sa faci aceste calcule daca nu esti autorizat, mai apar si alte complicatii legislative.
" Art. 1. -
..........................................
(4) Montarea si/sau exploatarea repartitoarelor de costuri sau a contoarelor de energie termica la nivel de apartament se pot/poate realiza numai de persoane juridice autorizate de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice, denumita in continuare ANRSC.
(5) Repartizarea costurilor pentru incalzire utilizand indicatiile repartitoarelor de costuri efectuate de catre persoane fizice sau juridice neautorizate atrage nulitatea de drept a repartizarii, respectiv a cotelor de incalzire ce revin proprietarilor apartamentelor sau spatiilor cu alta destinatie si nu constituie o baza legala pentru determinarea consumului in vederea stabilirii cuantumului ajutorului lunar pentru incalzire acordat conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei, precum si a unor facilitati populatiei pentru plata energiei termice, aprobata prin Legea nr. 245/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
(6) In cazul in care repartizarea s-a facut cu incalcarea dispozitiilor in vigoare, cuantumul ajutorului lunar pentru incalzire se face pe baza unei repartizari care nu tine cont indicatiile repartitoarelor de costuri pentru incalzire.
Art. 43. -
(1) Repartizarea costurilor pentru energia termica pentru incalzire pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, indiferent de sistemul de distributie adoptat, se realizeaza numai de operatori economici autorizati de ANRSC.
(2) Asociatiile de proprietari/locatari, membrii si administratorii acestora nu au dreptul de a face repartizarea costurilor pentru energia termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri si nici sa transmita datele rezultate in urma unor astfel de actiuni operatorilor economici care presteaza servicii de administrare a imobilelor respective.
(3) La stabilirea cotelor de intretinere pentru incalzire pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, operatorii economici care presteaza servicii de administrare a imobilelor, in conformitate cu prevederile art. 35 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, vor utiliza numai datele furnizate de operatori economici autorizati de ANRSC.
(4) Cotele de intretinere pentru incalzire, stabilite de asociatia de proprietari/locatari utilizand calculele de repartizare pe baza repartitoarelor de costuri, efectuate de catre o persoana fizica sau juridica neautorizata de ANRSC, nu sunt opozabile proprietarilor sau utilizatorilor apartamentelor ori spatiilor cu alta destinatie din condominiu."
Ordin 343/2010
Ultima modificare: Joi, 22 Iulie 2010
s.c.serv ad loc s.r.l., utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumiri s.c.serv ad loc s.r.l. pentru promptitudine, sunt doar 5 zile de cand a aparut acest ordin.
Unde-i lege, nu-i tocmeala !!! Acum e lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul factura caldura in functie de putere tevi/calorifere caldura alina_25 alina_25 O cunostiinta plateste factura caldura mai mare ca o persoana de are suprafata mai mare la apartament 40 mp respectiv 60 mp cand a intrebat administrator ... (vezi toată discuția)
Impartire caldura cu repartitoare piticot20 piticot20 Buna ziua, Vin cu o rugaminte, tocmai am primit factura de la RADET cu incalzirea si habar nu am cum sa o calculez. La noi in bloc sunt repartitoare, pana ... (vezi toată discuția)
Cererea unui proprietar adresata asociației de montare repartitoare de căldură în apartamentam fost informat de către o firma de repartitoare agreata anre ... Albero Albero Am fost informat de către o firma de repartitoare agreata ANRE ca poate încheia contract pentru montare repartitoare de căldură cu asociația de ... (vezi toată discuția)