Intrebare: Unde gasesc si eu un normativ sau un ceva de genul in care sa inteleg si eu cum se calculeaza caldura.
Stiu ca se aplica niste coeficienti de corectie si inca ceva, dar de unde sunt "inventati" acesti coeficienti care se aplica la suma afisata de repartitor?
Asa, teoretic, imi dau si eu seama ca se tine cont puterea radianta a caloriferului, de pozitia acestuia, daca este camera pe colt sau nu, etc, dar vreau sa stiu modul de calcul al caldurii... firma care ni le calculeaza tine cam secret...
O alta intrebare: se interzice undeva ca asociatia nu are voie sa-si calculeze singura respectivii coeficienti aplicati la unitatile afisate de repartitor? Adica sa nu mai apeleze la o firma de specialitate si sa-si faca propriul calcul asa cum o facem in prezent la apa rece si calda!
Repartitoarele n-au nimic rau in ele, cu conditia ca repartizarea costurilor sa se faca corect. La noi acest calcul se face socotind 10+15 % pentru comun, astea se scad mai intai din costul facturii...si apoi restul se imparte la contorizati care au declarat indecsii, la contorizati care nu au declarat si carora li se pune media unitatilor ...si dupa doua estimari li se mai adauga 10% din consumul mediu si celor necontorizati carora li se aplica maximul din consumul declarat. La colturi, ultimul etaj si parter li se scad cateva procente. Toate aceste calcule se fac tinandu-se seama de felul si marimea caloriferului fiecarei incinte. Mie mi se pare foarte bun acest sistem si nu am observat ca este abuziv sau rau croit.
Unii locatari sunt multumiti pentru ca daca stau toata ziua plecati la serviciu isi inchid caloriferele si le deschid cand vin acasa. Nu gasesc o temperatura prea joasa pentru ca apartamentul se mai incalzeste si de la tevi etc.
Altii sunt nemultumiti si stiti de ce? Pentru ca sunt mai frigurosi sau mai uituci, lasa caloriferele deschise mai mult timp si se compara pe liste cu vecinul. Asta ii omoara, cand vad ca vecinul are 48 lei si el are 97 sau peste 100 lei. Atunci incepe sa functioneze "capra vecinului care nu mai moare odata.....".
Asa hulite cum sunt repartitoarele, ele ne arata ce fel de oameni suntem. cheltuitori sau zgarciti, grijulii sau neglijenti, sinceri sau mincinosi si gata-gata sa cadem in mania persecutiei, cum ca firma ne-a pus noua in tot apartamentul repartitoarele lor stricate, invidiosi sau nu. Am avut prilejul sa stau de vorba cu cineva pe care il credeam luminat la minte si am avut surpriza sa-l aud comparandu-se cu vecinul care are acelasi fel de apartament si cu acelasi numar de persoane. Am incercat sa-i spun ca deosebirile mari provin de la consumurile contorizate. Mi-a trantit peste umar o vorba proasta din care se intelegea ca administratorul fura de rupe pe spinarea lui. Nu e nimic de facut decat sa lasam timpul sa aseze lucrurile si sa imbatraneasca oamenii!!
adam grecu ... pentru a nu mai munci "de-ti sar capacele", iti sugerez sa-ti intocmesti (sau sa sugerezi sa te ajute cineva) in excel un "program" de repartizarea costurilor, conform reglementarilor in vigoare. ulterior nu ai mai avea nevoie decit sa introduci valoarea facturii si indecsii de la repartitoare. este intr-adevar ceva de munca pina la definitivarea si functionarea "programului", dar merita efortul.
nu am inteles de ce la anumite asociatii nu au fost montate repartitoare pe caloriferele pe partile comune (pentru a se observa consumurile la caloriferele pe partile comune) si se tot insista cu acel procent de 10-15%. probabil o sa-mi spuneti ca exista pierderi prin subsol dar daca aceste pierderi sint la acest nivel, atunci ele sint exagerate. asta presupune ca izolarea tevilor in subsol este ineficienta si de vina este administratorul si comitetul ca nu se ocupa cu limitarea acestora. in general sint acceptate piederi tehnologice de maxim 5%, nu 10-15%
10 si 15 reprezinta caldura in caloriferele de pe holuri si caldura de pe tevi ....si ceva pierderi si prin subsol. Repartitoarele nu se calculeaza de catre administrator, ci de catre firma montatoare a repartitoarelor, soft cumparat, contract pe 10 ani cu firma pentru calcul. Administratorul doar copiaza valorile din tabelul centralizator trimis de firma la asociatie, semnat, parafat, cu regim de document oficial.
Excell-ul se poate utiliza pentru alte socoteli prin liste....calculul consumului de apa sau penalizarile, de exemplu.
rekul05
S-ar putea sa te ajute in elucidarea problemei:
www.anrsc.ro - Legislatie-Proiecte acte normative:
1.Normativ de montare si exploatare a repartitoarelor de costuri
2.Regulament de autorizare a operatorilor economici care monteaza si exploateaza repartitoarele de costuri
se cunoaste ca nu cunoasteti f bine facilitatile excel-ului. cine cunoaste f bine excel-ul si are abilitati in folosirea acestuia, si intelege modul de calcul prevazut in actele normative in vigoare, poate face cu usurinta acest "program" de calcul pt repartitoarele de caldura. cunosc doua persoane (care nu se cunosc intre ele), administratori de bloc, care au facut astfel de "programe" in excel si chiar functioneaza, fapt vazut personal nu din auzite