avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Caloriferu cu caldura - mod de calcul! cu firma sau ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Caloriferu cu caldura - mod de calcul! cu firma sau fara?

Salutare tuturor.

Intrebare: Unde gasesc si eu un normativ sau un ceva de genul in care sa inteleg si eu cum se calculeaza caldura.
Stiu ca se aplica niste coeficienti de corectie si inca ceva, dar de unde sunt "inventati" acesti coeficienti care se aplica la suma afisata de repartitor?
Asa, teoretic, imi dau si eu seama ca se tine cont puterea radianta a caloriferului, de pozitia acestuia, daca este camera pe colt sau nu, etc, dar vreau sa stiu modul de calcul al caldurii... firma care ni le calculeaza tine cam secret...
O alta intrebare: se interzice undeva ca asociatia nu are voie sa-si calculeze singura respectivii coeficienti aplicati la unitatile afisate de repartitor? Adica sa nu mai apeleze la o firma de specialitate si sa-si faca propriul calcul asa cum o facem in prezent la apa rece si calda!

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 24 Februarie 2009
rekul05, utilizator
Cel mai recent răspuns: severinvlad , utilizator 22:48, 22 Iulie 2010
Banuiesc ca la mine va referiti cand spuneti ca nu se cunosc facilitatile excell-ului.
Eu nu am spus ca nu se poate face calculul caldurii masurat pe repartitoare in excell. Am spus ca nu e voie sa se faca si ca acest calcul sta sub jurisdictia legii copyright-ului, ca acest calcul este facut de firma montatoare a repartitoarelor, ca este contract semnat si parafat de firma cu asociatia, unde se prevede ca "datele inmagazinate in repartitoare precum si programul de calcul al caldurii este proprietatea firmei" si "nicio alta persoana nu se poate folosi de acele date intr-un alt soft personal". Asta am spus.
Deci poti sa-ti faci o aplicatie in excell unde sa introduci datele din repartitoare, dar o faci, eventual, pentru verificarea corectitudinii calculelor facute de firma cu care tu, asociatie, ai contract ferm.
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2009
elga50, moderator
Totusi, haideti sa luam in seama ce se scrie si la acest link: [ link extern ] .
Personal consider ca daca scrie in contractul dintre asociatie si firma care calculaeaza caldura ca "datele inmagazinate in repartitoare precum si programul de calcul al caldurii este proprietatea firmei" si "nicio alta persoana nu se poate folosi de acele date intr-un alt soft personal" mi se pare nu abuziv, ci foarte abuziv...

Atunci cand chemi o firma sa-ti puna repartitoare (ca nu le poti monta tu, ca asociatie) semnezi un contract care are niste clauze. Abuzive sau nu, nu mai conteaza din momentul in care le accepti si semnezi contractul. Din acest moment trebuie sa-l respecti.
Si incep sa am rezerve fata de recomandarile FAPR pentru ca am intocmit un dosar de asociatie pentru capatarea personalitatii juridice si s-a dovedit in instanta ca tabelele recomandate de ei nu erau bine organizate, motiv pentru care am primit o amanare.
Rekul05, repartizarea cheltuielilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor poate fi prestata doar de persoane juridice autorizate de ANRSC. Dar pentru confimare solicita in scris ANRSC-lui sa mentioneze cine are dreptul sa se ocupe de calculul repartizarii cheltuielilor de energie termica indicate de repartitoare. Vei primi un raspuns care va fi util in cadrul asociatiei si daca-l pui pe sait poate fi util si celorlalti colegi din forum.
va rugam sa cititi H.G. nr. 1.588/2007 art. 40 alin. (1) hotarare de
guvern cu caracter special numai pentru asociatiile de proprietari.
A.N.R.S.C. nu este autorizata pentru domeniul asociatiilor de proprietari
care respecta un principiu simplu: pe domeniul privat hotararea cu privire
la serviciile pe care vrea sa le contracteze privatul apartine exclusiv
acestuia. Nu poate nimeni sa va impuna ceea ce vreti sa faceti in casa
dvs. mai ales cu privire la modul de consum ...

Acesta este raspunsul de la Fapr...
Ce puteti spune?

Ultima modificare: Miercuri, 6 Mai 2009
Enemy, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcul factura caldura in functie de putere tevi/calorifere caldura alina_25 alina_25 O cunostiinta plateste factura caldura mai mare ca o persoana de are suprafata mai mare la apartament 40 mp respectiv 60 mp cand a intrebat administrator ... (vezi toată discuția)
Impartire caldura cu repartitoare piticot20 piticot20 Buna ziua, Vin cu o rugaminte, tocmai am primit factura de la RADET cu incalzirea si habar nu am cum sa o calculez. La noi in bloc sunt repartitoare, pana ... (vezi toată discuția)
Cererea unui proprietar adresata asociației de montare repartitoare de căldură în apartamentam fost informat de către o firma de repartitoare agreata anre ... Albero Albero Am fost informat de către o firma de repartitoare agreata ANRE ca poate încheia contract pentru montare repartitoare de căldură cu asociația de ... (vezi toată discuția)