Aceasta chestiune, a calculului caldurii s-a mai discutat pe forum.
1. Contractul cu firma este
legea partilor si nu poate fi reziliat decat in conditiile din contract. Ce motive ati avea, in afara de comisionul pe care il platiti? La urma urmelor la incheierea contractului ati acceptat plata unui comision. Ca el este mare sau mic asta o puteati discuta inainte, nu dupa executarea lucrarii. Dv. v-ar conveni ca dupa ce sunteti angajat, angajatorul sa vina intr-o zi si sa va spuna ca va da afara pentru ca salariul Dv. e prea mare?
2. Programul Dv. din Excell pe baza carui algoritm este facut? De unde
v-ati inspirat cand ati pus formulele de calcul?
3. In contract este stipulat ca aparatul este al proprietarului, dar
datele din aparat sunt proprietatea firmei si ea este singura care are dreptul de proprietate asupra acestor date. Asta ce inseamna? Ca Dv. ati putea sa aveti un program propriu in Excell, dar algoritmul si datele sunt ale firmei. Cu Excell fara datele din repartitoare
degeaba aveti programul. Cuvantul
degeaba inseamna ca nu va puteti utiliza excell-ul
decat in scopuri individuale.
4. Firma nu este "autorizata", ci este
autorizata, ceea ce este o diferenta de nuanta....:) Dv. sunteti autorizat de ANRSC sa faceti aceste calcule? Ca pe langa calcule, periodic sau de cate ori este necesar (la deconectarea, conectarea, schimbarea de calorifere dintr-un apartament) ar trebui sa refaceti SET-ul acelui apartament. Stiti sa-l faceti? Ati fi autorizat sa-l faceti?
5. Vedeti? Deja va trec prin minte idei de abatere de la principiul
de a plati ceea ce consumi, in sensul ca ati dori ca celor care au calorifere oprite o perioada sa le treceti o cantitate de caldura pe care acestia nu o consuma. Sau cine v-ar da dreptul Dv. sa obligati un proprietar sa-si lase caloriferul deschis in propriul apartament pentru a plati vecinul lui mai putin? Pe baza carui principiu? Cine ati fi Dv. sa impuneti ce si cat sa se incalzeasca cineva la el acasa sau daca sa o faca? Apartamentul cu calorifere inchise are tevile "deschise" asa ca un minim de temperatura tampon exista.
Astfel, in curand, ati ajunge la ideea ca oamenii sa-si deschida caloriferele la maxim pentru ca vecinii fiecaruia sa nu plateasca mai mult la caldura pe motiv ca peretii intre apartamente nu sunt destul de calzi.
De la o idee poate inocent in sprijinul unora dintre proprietari se poate ajunge din aproape in aproape la comportament abuziv care ar face din folosirea repartitoarelor abia atunci o "cacealma".
Numai ca firma "autorizata" nu stiu de ce, se pare ca trebuie sa aibe prioritate in fata mea - proprietarul - in a-mi calcula costurile cu incalzirea iar eu am prioritate maxima in a-i umple buzunarele cu bani. Ca asa a fost facuta legea. Contractul este intr-adevar unul abuziv, numai cu obligatii din partea proprietarului catre firma.
Daca Dv priviti lucrurile asa si chiar credeti in aceasta idee, pot sa va spun o parere de-a mea in care cred, ca tot suntem pe un forum de discutii:
sa lasam sa faca fiecare ce stie sa faca, ce are dreptul sa faca, ce este autorizat sa faca...pentru ca noi acasa "umplem buzunarele altora de bani", dar si noua, la randul nostru, ne "baga cineva banii in buzunar" acolo unde ne facem treaba pe care suntem calificati s-o facem.
Acesta este principiul de baza. Ca lucrurile s-au distorsionat in aceste zile si multi oameni nu vor avea bani pentru ca, fie li s-a scazut salariul, fie au fost dati afara din slujbe nu justifica luarea unor decizii neprincipiale, nu justifica sa indrepti o nedreptate cu alta nedreptate.
Pe de alta parte,
calculul caldurii este o actiune obiectiva, Dv. vreti sa faceti din ea o actiune in care sa se regaseasca o doza de arbitrar, ceea ce este impotriva principiilor pentru care se foloseste calculatorul.
Liberul arbitru este al proprietarului in felul in care isi foloseste repartitoarele, dar odata ce acestea furnizeaza niste date, aceste date in mod real intra in calcul, fara ingerinta arbitrara a cuiva.
Nu sunt deajuns arbitrariul in multe asociatii, unde administratorii si presedintii fac dupa cum ii taie capul, protejandu-i pe unii si persecutandu-i pe altii, facand destule nelegalitati, mai adaugam una la acest sir?