avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1056 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Datorie sot decedat
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Datorie sot decedat

Unei cunostiinte i-a decedat sotul in urma cu un 8 luni acesta avea la momentul respectiv un credit pe care nu reusise sa-l mai achite de peste 6 luni iara dupa deces aceasta a primit tot felul de instintari pe numele sotului.
Intrebara mea este urmatoarea poate avea ea vreo problema avand in vedere ca aceasta nu a primit vreo mostenire de la acesta si de asemenea creditul luat de acesta este un credit de nevoi personale fara garantii imobiliare din cate am inteles.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters194995 , utilizator 08:51, 8 Aprilie 2013
Nu au impreuna nici bunuri comune, n-au cumparat impreuna niciun ac ? Sa mearga la notar sa dea o declaratie ca renunta la mostenire.
daca nu este parte in contractul de credit, in calitate de girant sau codebitor, nu are cum sa se indrepte banca impotriva sotiei.
obligatia de plata a creditului ramane mostenitorilor decedatului.
creditul contractat de decedat nu avea o asigurare de viata?
"Nu a primit vreo mostenire" e o formulare foarte generala... Nu aveau impreuna o locuinta, niste bunuri comune, etc.? S-a dezbatut succesiunea?

Mostenitorii legali preiau activele, dar si pasivele (datoriile) persoanei decedate in baza legii, mostenitorii fiind obligati la plata datoriilor si sarcinilor mostenirii, fiecare proportional cu cota dobandita din mostenire (nu are legatura cu prevederile contractului de credit, ci cu cele ale Codului Civil).

Daca succesiunea nu a fost inca dezbatuta si doamna nu avea nimic de mostenit, trebuie facuta, intr-adevar, o declaratie in fata notarului prin care renunta la primirea succesiunii, iar in urma acestei declaratii va primi un act. Acest act este trimis la banca, alaturi de o copie dupa declaratie, iar banca nu se mai poate atinge de dumneaei.

Insa renuntarea la succesiune se face privind intreaga masa succesorala la care ar fi avut dreptul, deci nu mai poate mosteni nimic din ceea ce reprezenta mostenirea dumneaei dupa sot. Trebuie bine chibzuit care varianta este cel mai putin paguboasa, doar doamna stie.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Aprilie 2013
mediator_comeaga, utilizator
Cred ca degeaba avea asigurare la credit, daca nu a platit creditul, sigur nu a platit nici asigurarea.
Probabil cam asa a si fost am sa ii zic sa dea declaratie la notar ca renunta la orice drept de mostenire.Va multumesc mult pentru sfaturi si nu nu au bunuri comune

Alte discuții în legătură

Card credit neachitat- posesor decedat apacareplange apacareplange Buna ziua. Vreau sa va aduc la cunostinta urmatorul fapt: mama a decedat acum 1 luna ( tata acum 5 ani), iar mama a avut doua carduri de credit( unul cu 3000 ... (vezi toată discuția)
Succesiune nedezbătută, un moștenitor decedat dator la bancă: ce riscă ceilalți moștenitori? elenadragoi2008 elenadragoi2008 Buna ziua tuturor Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la următoarea speță : Sunt 3 frati care au casa părintească dar fără succesiune făcută. ... (vezi toată discuția)
Daca sotul a murit cine mai plateste creditele nikita 27 nikita 27 eu eram despartita de sot de 5 luni dar nu legal din lipsa de bani,.eu dupa moartea lui intre timp mi-am schimbat buletinul pe adresa parintilor mei pt ca ... (vezi toată discuția)