Un parlamentar a facut public, la televiziune, intentia de a desfiinta asociatiile de proprietari din toata tara.
Este o initiativa legislativa care a anuntat-o de curand. Nu stiu daca e un lucru bun sau rau. O sa ne gospodareasca primaria, sau firme specializate care vor obtine contractele de administrare de la primarii, licitatii ca la traseele de maxi-taxi!? Ce parere aveti ? Poate ajutam si noi cu ceva sa fie mai bine pentru toti proprietarii.
Haideti sa facem un mic sondaj printre forum-isti, referitor la varsta administratorului si a presedintelui din asociatia fiecaruia.
Raspund primul:
- administrator, femeie, varsta 58 ani, pensionar;
- presedintele, barbat, varsa 52 ani, functia civila - sef depozit instalatii sanitate s.a.
Referitor la ce spunea un domn, mai sus: daca la administratori mai e cum mai e, ca vezi dumneata tineretul nu se prea inghesuie ei la munci dint-astea de intrat prin subsoluri unde mai calci peste ceva de mirosi a pute ziua intreaga si cate si mai cate, de ce in AG din asociatia dvs. nu alegeti un presedinte, asa de vre-o 20-25-30 de ani? Unul/una asa scolita, toba de intelepciune dispusa sa suporte cate si mai cate - uitati-va si dvs. pe forum cate probleme sunt ridicate numai de catre o parte dintre proprietari, dar daca ar veni toti aici cu necazurile lor... Este vre-o problema sau nu aveti loc de vechea garda? Va temeti de pensionari (fosti comunisti) intr-atat incat sa-i huiduiti asa ca la usa cortului?
Vreti sa va spun care-i problema tineretului? Sigur nu trebuie sa generalizam si sper sa nu-i supar prea tare pentru ca nu sunt eu cel mai in masura sa dau cele mai bune raspunsuri - avem oameni bine platiti care tre' sa faca acest lucru, dar ati deschis un subiect destul de sensibil !! Tineretul vrea-nu vrea este trimis la scoala, sa invete. Daca apuca sa termine un liceu (vedeti cam ce este prin scolile din Romania, nu?), tata, mama si ceilalti sustinatori ii fac vant la o facultate, nu conteaza care, una acolo, sa fie. O termina si pe aceasta, nu zic in cati ani si dupa aceea ce fac? Puteti sa-mi spuneti? El/ea saraca, ar vrea sa munceasca undeva, dar nu oriunde, ci undeva intr-un birou, conform pregatirii sale, de, a terminat o facultate, nu poate sa faca o munca unde este supercalificata, dar prost platita. Aici chiar ii apeciez pe tineri ca stiu sa-si vanda scump forta de munca, dar cati reusesc? Ce fac ceilalti? Nimic, tata, mama sa traiasca sa speram ca nu le-a pus astia nimic in pensie si las' ca merge si-asa, dar cat, pana unde? Sa stiti ca ma tem foarte tare de un lucru: maine-poimine "ies" la pensie, dupa 41 de ani de serviciu in industria chimica, cred ca-mi vor face astia o pensie de 800-900 lei/luna, dar va intreb, cati ani de acum incolo vor fi in stare sa o achite? Nu stim, pentru ca, mai ales acum in aceasta siuatie de criza, cati mai sunt cei care cotizeaza la CAS! Asa ca vrem-nu vrem, mai cautam si noi de treaba, ca asa am fost invatati. Unii gasesc de lucru pe la cate o asociatie, altii se angajeaza paznici de noapte, ca vorba aia la 70 de ani ce-i mai trebuie lui somn..., unii mai spala o scara de bloc si mai tund un gard viu, altii mai smecheri pun de-o functie pe bani adevarati pe la cate o agentie, minister sau ce-o fi, numai banul grup sa iasa - pentru ca paznicii si administratorii pensionari nu sunt rupti in doua cu salariul! Vreti un exemplu: fondul de salarii la asociatia noastra este de 1400 lei + 426 indemnizatii conducere, la o suprafata utila de 22.888 mp (504 apt), deci 0.07969...lei/mp sup. utila.
Concluzia, comunistii acestia chiar isi vand forta de munca f. ieftin, in timp ce una din SC din oras care face serviciul de administrare a asociatiilor de proprietari pretinde comisioane de administrare cu peste 500% mai mari. Ceva trebuie facut cu comunistii astia, oricm dati-i jos si aduceti firme private specializate, vorba aia, dam un ban, dar face...
Va mai zic ceva si inchei: NU CRED la ce viseaza un parlamentar in fotoliul lui de la senat sau unde o mai fi, dar vorba aia: "nu aduce anul ce aduce ceasul". Totusi am speranta ca nu toti dorm acolo in parlament!
Cu stima, Adam Grecu
Costin Savescu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Eu vad lucrurile asa: legea dupa care functioneaza (sau mai bine zis nu functioneaza) asociatiile de proprietari este aberanta si da foarte mare putere catorva oameni care in timp ajung sa devina niste dictatori in blocuri: presedintii si administratorii.
E plina Romania de ei.
Primariile nu sunt capabile sa gestioneze situatia, ei de-abia isi fac treburile pe care acum le au de facut.
Legea este incompleta, incorecta si de urgenta de modificat astfel incat sa nu mai permita sub nici o forma abuzuri de putere.
Nu ai unde reclama de exemplu abuzurile de putere dintr-o asociatie, fura toti ca-n codru, fac ce vor in blocuri si noi toti ne uitam neputinciosi pentru ca nu exista leac legal.
Aici ar trebui umblat, la lege.
Din punct de vedere al organizarii, romanii nu sunt o natie unita si organizata, e nevoie de o asemenea forma de organizare, nu pot fi lasati de capul lor ca nu vor face nimic.
parere personala...
legea 230 si hg 1588 sint in mareaa lor parte in regula. mai exista citeva aspecte la care s-ar putea lucra in sensul imbunatatirii unor articole, precum si la sanctiunile si modalitatea prin care primariile ar trebui sa sanctioneze presedintii si administratorii CARE INCALCA cele doua acte normative
desfiintarea asociatiilor de proprietari nu ar aduce decit haos, iar administrarea blocurilor de catre firme generind abuzuri prin faptul ca nu ar mai avea cine sa le traga la raspundere pt acestea. fiind angajate ale asociatiei (ca si administratorul actual), acestea pot fi trase la raspundere pe cale penala sau civila pentru abateri si infractiuni, pentru ca sint doar angajate ale asociatiei, asociatiile avind putere juridica si de decizie (reziliera contractelor, mai ales)
D-le Adam Grecu va felicit pentru comentariul Dv. As vrea sa vad unul din interlocutorii de pe acest forum care abia daca se poate descurca cu limba romana cum ar face el socotelile asa incat nimeni sa nu mai plateasca nimic, sa curga apa in valuri prin robinete, sa friga caloriferele de sa nu te poti apropia de ele la mai putin de-un metru, sa se bata mesterii si firmele sa repare cate o tevususca pe gratis si daca sunt alesi sa-ti faca si o oferta "de milioane" sa-ti inlocuiasca toata infrastructura pe gratis. Evident ca ei ajung sa fie alesi de omul nostru in discutie - presedinte de administratie - platit gras de nu se stie cine, ca am stabilit ca locatarii nu platesc nimic, in fine, nu conteaza......de cineva, ca la noi argumentul si contraargumentul rational ajunge sa fie batjocorit cu aberatii nascute printre circumvolutiuni invadate de aburii ....democratiei originale.
Eu zic ca cine greseste "din greseala" sa repare greselile fara comentarii, daca greseste cu intentie si e prins sa raspunda si daca isi face treaba sa fie lasat sa-si faca treaba. Locatarul sa incerce sa se documenteze cum se face impartirea cheltuielilor pe liste, sa-si plateasca intretinerea la timp ca sa nu fie nevoie sa plateasca penalizari sau sa fie tarat prin judecatorii in procese, sa-si duca citirile apometrelor si repartitoarelor corect citite si la timp, astfel incat pierderile de apa sa fie cele reale si sa nu se "puna de-a batul" cand e vorba sa se repare ceva care s-a stricat si in general sa aiba o relatie calma si politicoasa, in termeni rationali cu administratorul si presedintii de asociatii.
Educatia, competenta si buna intentie se cere si de-o parte si de alta.
karrmen772004
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Am citit toate mesajele despre acest subiect. Unii au dreptate, unii cu parere de rau nu. Si va spun din punctul de vedere al unei persoane care zi de zi am tangenta cu administratorii de asociatii si mai nou cu propritarii. Sunt persoane care administreaza nu una ci chiar pana la 5 asociatii de proprietari. Poate fi un lucru bun dar de multe ori se dovedeste a fi un dezastru, pentru ca oamenii incep sa se vada cum multi bani pe mana si incep sa calce stramb. Si de aici incep sa curga belelele. Duc banii dintr-o parte in alta pana ii ametesc si apar gauri unde nu te astepti. O parte dintre administratori au niste fete de batranei cumsecade gen" bunatati de la bunica" care spun cate in luna si in stele ca fac orice sa recupereze banii de la proprietarii rai platnici. Si cand colo surpriza rai platnicii sunt ei:stunned:. Am inceput sa aplicam o alta tactica aceea de a-i anunta pe proprietari de restante si am avut ocazia sa vad proprietari stupefiati de datoriile care apar la noi ca furnizor. Si astfel incep sa se dea cu capul de toti peretii ca nu au deschis ochii si ca au dormit "linistiti ca administratorul vegheaza". Eu nu-i bag pe toti intr-o oala, dar credeti-ma ca cei prezentati mai sus nu sunt putini.
In concluzie(este si motivul pentru care am intrat pe acest subiect) firma la care lucrez, dupa destule astfel de gauri greu de recuperat a hotarat sa incerce sa preia administrarea asociatiilor.
In schimb legea 230 imi ingradeste anumite activitati. (Si aici vin si cer si eu anumite lamuriri:-/).Legea 230 spune ca trebuie sa ai ca obiect de activitate principal domeniul asociatiilor de proprietari. Eu am ca si obiect de activitate secundara administrarea condominiilor. Ce as putea sa fac, caci nu am cum sa schimb actualul obiect de activitate principal?:hm:.
Multumesc anticipat pentru sugestii!
Asociatie restanta
qubeec44
Buna ziua!
ce se poate face in calitate de proprietari de imobile avand in vedere urmatoarea situatie:
-administratorul a decedat,am platit facturile catre ... (vezi toată discuția)