Buna ziua.
Pe scurt ;
- o persoana casatorita a declarat intr-o procura speciala (in care o mandata pe sotia acestuia sa vanda casa proprietate comuna) ca este divortat. Sotia a intampinat probleme la notariat, pierzand astfel un client dornic sa cumpere cat mai repede. İl informeaza pe sot ca a gresit, dupa care acesta (fiind plecat intr-un oras fara sa i cunoasca adresa) ii trimite o alta procura emisa la un interval de trei zile la acelasi notariat in care declara ca este casatorit.
Vanzarea a avut loc mult mai tarziu, dar cu pierderi foarte mari din anumite cauze (caderea pietei imibiliare, distrugerea casei prin furt si iarna grea).
Sotul nu este de gasit, la adresa de domiciliu inscrisa pe actul de identitate, nu i se cunoaste noua adresa ci doar faptul ca este in alt oras si ar avea resedinta acolo.
Sotia a facut plangere penala la politie referitor la acea procura speciala prin care sotul declara ca este divortat (el mai fusese casatorit o data), sotia stiind ca ea nu a depus cerere de divort, si neprimind nici o citatie din partea lui de doi ani de zile de cand sunt despartiti in fapt. Sotia are certificatul de casatorie in original.
Ce implicatii are va rog aceasta plangere penala asupra sotului daca se constata ca a declarat fals privind starea sa civila? Dar asupra sotiei? Dar asupra notarului care a intocmit acele procuri ? Procura este data in anul 2011.
Va multumesc.
Nu ştiu, dar pare cam neclară treaba aceasta. Soţia mandantului a fost împuternicită ca simplu mandatar? Întâi că era vorba despre o proprietate comună în devălmăşie, iar notarul oricum trebuia să aibă şi consimţământul soţiei , în calitate de corproprietar . Situaţia se putea rezolva prin simpla confruntare a actului de identitate al soţiei cu copia de pe actul de identitate sau după datele înscrise în procură ale soţului mandant.
Poate a fost doar o greşeală materială în procură şi nu există rea intenţie nici din partea notarului şi nici a soţului . Pentru ca vreunul să fie tras la răspundere ar trebui dovedită reaua credinţă , dovedit prejudiciul, etc.
Apoi, dacă soţul nu este de găsit, lucrurile nu sunt chiar în regulă între cei doi soţi , nu-i aşa?
Nu cred că vă putem no i oferi soluţia aici cu atâtea necunoscute. Aşteptaţi rezultatul cercetării penale .
Situatia se prezinta in felul urmator:
- sunt despartiti in fapt de vreo trei ani de zile;
- sotul este plecat la o alta "sotie" care o tot suna pe cea care este adevarata si ii spune ca s-au casatorit, iar sotia adevarata minte (sa nu fie vorba aici de bigamie, mai ales ca respectiva i-a facut si mutatie la ea si nu doreste sa ii dea adresa pentru divort).
- acea procura cu formula "divortat" nu a fost folosita de adevarata sotie, ci doar a dus la pierderea unui client care oferea un pret bun, in final casa s-a vandut cu o suma din care s-a luat doar un calculator (de fapt casa era deja la pamant, fiind distrusa si astfel nu a putut obtine pretul pe care l-ar fi obtinut cand era buna de locuit, fiind si la tara.
- sotul ameninta prin stimata doamna care ii zice ca este ii este sotie ca vrea jumatate din suma.
- ca sa poata deslusi problema, sotia a fost nevoita sa afle situatia exacta prin aceasta plangere in care el sustine ca este divortat (el a depus la notar o hotarare de divort de la prima casatorie - deci cu alta persoana, nu cu cea in cauza). Pana si cea care isi spune "sotie" acuma, ii spune sotiei adevarate ca o cheama altfel, mai exact ca pe prima. Si acea doamna sustine ca au facut si casatoria religioasa (la alt cultul musulman).
Deci problema nu ar fi suma vanzarii casei si procedura, cat acea declaratie ca ar fi divorat si poi la trei zile ca ar fi casatorit. Aceasta este adevarata problema.
Poate fi vorba de fals in incrisuri? Sau de ce anume va rog?