avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1128 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Raspunderea notarului fata de actele notariale ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Raspunderea notarului fata de actele notariale intocmite

Buna ziua.
Cum raspunde un notar in cazul in care are urmatoarea situatie;
- se prezinta o persoana la biroul sau si solicita intocmirea unei procuri speciale pentru vanzarea unei locuinte avuta in copropietate cu sotia sa.
- beneficiarul procurii este sotia
- solicitantul declara ca este divortat si depune ca act o hotarare de divort prin care a intervenit divortul de prima lui sotie (alta decat cea actuala)
- a doua sotie nu observa greseala si ajunge cu cumparatorul la alt notar pentru a efectua vanzarea.
- tranzactia este refuzata, cerandu-i-se sa clarifice situatia (sotia a aratat certificatul de casatorie).
- cumparatorul renunta la tranzactie verbal
- sotul (numai la trei zile diferenta) merge la acelasi notar si solicita o alta procura speciala unde declara ca este casatorit si depune copie dupa certificatul de casatorie cu a doua sotie.
- sotia abia a reusit sa vanda locuinta cu un pret enorm de mic (casa intre timp se degradase)

İn cazul in care sotia a solicitat politiei sa fie ajutata sa il gaseasca pe sot (plecat in alt oras cu domiciliu necunoscut - isi facute alta adresa pe Cİ) si sa clarifice de ce a declarat in fals tarea civila, ce se poate intampla?
Tinand cont si de faptul ca politia nu a dat relatii despre ce acte au fost depuse (se vede clar ca "sotul" a dorit sa isi ascunda starea civila fata de amanta, fiind cu ea la notar in acea zi) ce poate urma?
Va multumesc.

-
nu am inteles nimic. incearca si fi mai explicit. carei sotii ia dat procura. cum s-a degradat casa daca a vandut-o dupa 3 zile. care sotie l-a dat pe mana politiei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Mai 2013
Admin, administrator
Vad ca este nevoie sa sistematizez. Scuzati pentru neintelegere.
Prima procura este data celei de-a doua sotii cu care este casatorit.
La prima procura a depus la notar hotararea de divort dintre el si prima sotie de care a divortat.
La a doua procura a depus certificatul de casatorie cu a doua sotie cu care este casatorit.
Nu am spus ca vanzarea s-a facut dupa trei zile.
Am spus ca in timpul celor trei zile s-a pierdut o tranzactie din cauza primei procuri.
Vanzarea casei s-a facut dupa multe luni. Asa se explica degradarea imobilului din anumite motive pe care nu are rost sa le insir. Cert este ca a sczaut considerabil pretul vanzarii.
Sper acum ca s-a inteles.
Oare notarul respectiv nu trebuia sa sesizeze falsul in declaratii? La numai trei zile respectivul vine cu alte documente? Este el oare responsabil si poate fi tras la raspundere? Sotului i se aplica vreo pedeapsa?
Si las la o parte comentariul un pic misogin pentru ca nu este cazul sa discutam acum despre asta.
Va multumesc.

"solicitantul declara ca este divortat si depune ca act o hotarare de divort prin care a intervenit divortul de prima lui sotie (alta decat cea actuala)" As putea spune si eu "Ce ti-e si barbatii astia?" Nu imi permit.
Ultima modificare: Luni, 29 Aprilie 2013
tarkan, utilizator
N-am inteles prea multe, dar de exemplu daca ai un poster ca vinzi o casa si un vecin vorbeste cu un potential client si spune in mod fals, ca "el nu vinde casa" .... politia spune ca nu are ce sa ii faca. Cu toate ca nu e casa lui, da informatii eronate....Poate o exista o solutie ingenioasa....dar nu o stiu eu
Pai nu ar fi mai corect sa va adresati la UNNPR? Sa vedeti ce raspund notarii. Ce au raspuns notarii?
Notarul nu a greșit cu nimic.

Prima procură a împuternicit-o pe prima soție să vândă casa (omul putea să împuternicească pe oricine). Dacă soția actuală nu a văzut că este împuternicită altă persoană și a pierdut tranzacția este doar vina ei.

După trei zile a încheiat un alt act prin care a împuternicit-o pe actuala soție să vândă aceeași casă. Ce e greșit aici? Putea să încheie împuterniciri pentru mai multe persoane în zile diferite sau în aceeași zi...

Unde vedeți „fals” sau alte „erori”?

Soția trebuia să caște ochii atunci când a primit prima procură... în rest nimic ilegal în toată povestea.

Alte discuții în legătură

Procura speciala si inducerea in eroare asupra starii civile declarate tarkan tarkan Buna ziua. Pe scurt ; - o persoana casatorita a declarat intr-o procura speciala (in care o mandata pe sotia acestuia sa vanda casa proprietate comuna) ca ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament eu1983 eu1983 Buna ziua , Am achizitionat un apartament dupa casatorie, insa am declarat ca sunt necasatorit , practic apartamentul este pe numele meu . Acum voi divorta ... (vezi toată discuția)
Eroare act vanzare-cumparare dorinantik dorinantik Actul de vanzare-cumparare are inserat faptul ca, cumparatorul lucreaza la intreprinderea x si e casatorit cu y.( act vechi din 1985) Comform certificatului ... (vezi toată discuția)