avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1128 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Raspunderea notarului fata de actele notariale ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Raspunderea notarului fata de actele notariale intocmite

Buna ziua.
Cum raspunde un notar in cazul in care are urmatoarea situatie;
- se prezinta o persoana la biroul sau si solicita intocmirea unei procuri speciale pentru vanzarea unei locuinte avuta in copropietate cu sotia sa.
- beneficiarul procurii este sotia
- solicitantul declara ca este divortat si depune ca act o hotarare de divort prin care a intervenit divortul de prima lui sotie (alta decat cea actuala)
- a doua sotie nu observa greseala si ajunge cu cumparatorul la alt notar pentru a efectua vanzarea.
- tranzactia este refuzata, cerandu-i-se sa clarifice situatia (sotia a aratat certificatul de casatorie).
- cumparatorul renunta la tranzactie verbal
- sotul (numai la trei zile diferenta) merge la acelasi notar si solicita o alta procura speciala unde declara ca este casatorit si depune copie dupa certificatul de casatorie cu a doua sotie.
- sotia abia a reusit sa vanda locuinta cu un pret enorm de mic (casa intre timp se degradase)

İn cazul in care sotia a solicitat politiei sa fie ajutata sa il gaseasca pe sot (plecat in alt oras cu domiciliu necunoscut - isi facute alta adresa pe Cİ) si sa clarifice de ce a declarat in fals tarea civila, ce se poate intampla?
Tinand cont si de faptul ca politia nu a dat relatii despre ce acte au fost depuse (se vede clar ca "sotul" a dorit sa isi ascunda starea civila fata de amanta, fiind cu ea la notar in acea zi) ce poate urma?
Va multumesc.

-
Patrick_ a scris:

D-voastră nu înțelegeți că starea civilă sau hotărârea de divorț nu au nici o legătură cu împuternicirea de a vinde un bun al altuia.

Împuternicirea se putea face pentru fosta soție, actuala soție, o rudă, un vecin sau oricare altă persoană.
Dacă te duci la notar cu datele persoanle ale unui vecin (de exemplu), notarul va face o împuternicire prin care acel vecin poate să-ți vândă casa, dacă asta vrei și dacă îți dai consimțământul prin semnătură în fața notarului. Cel care semnează împuternicirea ia cunoștință cu privire la conținutul acesteia și la datele celor înscrise în acel act.

Cu privire la starea civilă, ca element de identificare a persoanei fizice, trebuie să știți că nu există, din punct de vedere legal, starea civilă de „divorțat” ci doar cea de „căsătorit” sau „necăsătorit”.

Faptul că „poliția a spus că este vorba de fals în declarații” nu are nici o relevanță până nu veți vedea vreun act întocmit de poliție (eventual o rezoluție de începere a urmăririi penale).

În fine...

Dacă aveți siguranța că este chiar așa cum susțineți... nu mai aveți nevoie de acest forum. Mergeți la poliție, la UNNBR sau oriunde altundeva și vă veți lămuri într-un final. ;)



Eu nu am pretentia de a se spune ca le cunosc pe toate, iar faptul ca nu am am nevoie de acest forum nu il puteti impune dumneavoastra.
Nu doresc discutii inutile, dar va rog, daca tot raspundeti acestei teme, macar incercati sa raspundeti documentat, nu doar sa acumulati puncte prin raspunsuri care mai mult incita la enervare si fara substrat juridic.
Vad ca tot nu intelegeti despre ce este vorba.
Sa zicem atunci ca eu sunt sotia dvs. Si declar ca sunt divortata, desi sunt casatorita cu dvs. Va imputernicesc pe dvs sa vindeti ce avem in comun. Va duceti la notar imediat cum primiti procura si acolo va cere hotararea de divort de mine. Ce faceti? Cum sa nu fie declaratie in fals, cand eu mint cu nerusinare ca sunt divortata? Si folosesc o alta hotarare de divort a mea cu alt sot?
İar in procura scrie "divortat", nu "necasatorit". Eu nu inteleg de ce ma invartiti pe toate partile daca tot nu dati un raspuns corect. Doar asa de enervare?
Nu am intrebat cui trebuia sa ii faca imputernicirea ! M-am referit la falsul in declaratii, nu pe cine putea imputernici.
Am dat prea multe explicatii si vad ca tot nu se intelege.
Poate ar fi util raspunsul unui notar care cunoaste despre ce este vorba.
Oricum, va multumesc (chiar daca nu primesc un raspuns coerent).
O zi buna va doresc !

tarkan a scris:

Multumesc tuturor pentru raspuns.
Cu toate ca nu s-a citit bine si s-au dat raspunsuri pripite, am inteles ca trebuie apelat la UNNPR pentru a se constata vinovatia notarului care Putea sa sesizeze falsul in declaratii, dar nu a facut-o. Ramane de vazut de ce a facut acest lucru si cu ce scop.

@Patrick

"Prima procura este data celei de-a doua sotii cu care este casatorit." Va rog, inainte de a da sfaturi sa cititi cu atentie mesajele. Va multumesc.

Sa aveti cu totii parte de un Paste Fericit !
Stimabile, daca patru persoane au incercat sa inteleaga exact ceea ce ai postat, pentru ca te-ai exprimat cam greoi, asta nu inseamna ca fiecare in parte ti-ar fi dat vreun sfat. Pur si simplu, fiecare si-a exprimat un punct de vedere fata de textul postat. In rest, daca ai fi avut unele dubii cu privire la actul notarial in care ar fi fost vorba de unele aspecte de natura penala aveai la indemana sa formulezi plangeri penale impotriva persoanelor suspectate de infractiuni sanctionate de legea penala.
PASTE FERICIT!

@tarkan:

Se pare că nu puteți înțelege... :)
(mai aveți vreo două topicuri deschise pe această temă...)

Ceea ce pot să vă spun este că nu are nici o relevanță starea civilă când imputerniciți pe cineva pentru a vă vinde un bun...

Notarul îi va lua consimțământul celui care împuternicește prin semnătură fie că e căsătorit fie că nu e (cu foarte mici excepții legate de drepturile personale nepatrimoniale - și dacă vreți putem diwcuta și despre acestea dar nu pe topicul acesta).

În cazul de față, după cum vă spuneam soțul putea să împuternicească pe oricine, indiferent dacă era căsătorit, divorțat sau necăsotorit - bunul oricum era dobândit în timpul căsătoriei și era în coproprietate devălmașă, deci putea fi vândut ori de către cei doi soți ori de către unul dintre ei și un împuternicit al celuilalt.

După cum spuneam, din ceea ce reiese prin postările D-voastră, din păcate aveți nevoie de o confirmare a convingerilor D-voastră, chiar dacă acestea nu au nici o legătură cu realitatea. ;)

Cel mai bine e să vobiți cu un avocat sau cu un notar (având împuternicirile respective la vedere) și vă va lămuri, în loc să deschideți topicuri pe acest forum din care să sperați că cineva vă va da un răspuns după nevoile D-voastră.

Veți avea o surpriză când vă veți da seama că lucrurile nu stau chiar așa cum credeți. ;)
Ultima modificare: Duminică, 5 Mai 2013
Patrick_, utilizator
s-a stabilit culpa ambelor parti. tat a mandatarului. cat si a notarului care era obligat sa seszeze situatia. ma exista si stfej de notari din pacate. putea sesiza dupa declaratiile si actele depuse la scurt timp.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura speciala si inducerea in eroare asupra starii civile declarate tarkan tarkan Buna ziua. Pe scurt ; - o persoana casatorita a declarat intr-o procura speciala (in care o mandata pe sotia acestuia sa vanda casa proprietate comuna) ca ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament eu1983 eu1983 Buna ziua , Am achizitionat un apartament dupa casatorie, insa am declarat ca sunt necasatorit , practic apartamentul este pe numele meu . Acum voi divorta ... (vezi toată discuția)
Eroare act vanzare-cumparare dorinantik dorinantik Actul de vanzare-cumparare are inserat faptul ca, cumparatorul lucreaza la intreprinderea x si e casatorit cu y.( act vechi din 1985) Comform certificatului ... (vezi toată discuția)