avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie copil major
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie copil major

Buna ziua!
Am platit unui copil din afara casatoriei pensie alimentara pana la 18 ani asa cum era in hotararea judecatoreasca. Acum copilul are 19 ani si e in clasa a 12-a si m-a dat in judecata pentru pentru pensie alimentara. Intrebarea mea este daca ma poate obliga sa ii platesc din urma de la 18 ani sau din momentul in care m-a dat in judecata si care este cuantumul pensiei avand in vedere ca mai am 2 copii minori?
Cel mai recent răspuns: jully3tt3 , utilizator 11:24, 4 Aprilie 2013
Cu data introducerii cererii de regula. Doar daca poate dovedi ca a fost impiedicat sa ceara ar putea cere retroactiv, nu cred ca e cazul.

Pensia stabilita va fi de maxim 16.5 % din salariul net.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Aprilie 2013
gi-jane2, moderator
Va poate obliga instanta sa ii platiti pana la varsta de 26 de ani daca este in continuarea studiilor(liceu, facultate). Daca mai aveti 2 copii in intretinere, pensia se stabileste la nivelul de 1/6 pentru acel copil.
In principiu, pensia se datoreaza din momentul depunerii actiunii si doar daca introducerea actiunii a fost intarziata de catre dv. se poate solicita retroactiv.
normal se plateste pensie alimentara pana la 18 ani, dar daca cel care primeste pensia alimentara continua studiile, pensia alimentara se plateste pana la finalizarea studiilor.Mai multe informatii gasiti in [editat- ala e abrogat] noul cod civil art. 524 - 533, codurile le gasiti pe net, chiar si pe acest site. succes.
in cazul in care copilul se angajeaza, adica se poate intretine singur plata pensiei alimentare poate inceta, doar in conditiile in care este angajat legal cu cointract de munca
Ultima modificare: Miercuri, 3 Aprilie 2013
gi-jane2, moderator
Pensia de intretinere poate fi solicitata pentru perioada de timp in care nu a fost platita ( sumele de bani nu sunt prescrise ).

Daca a fost promovata o actiune pentru stabilirea pensiei de intretinere pentru copilul major, instanta de judecata va va obliga la plata a 16 ,5 % din venitul net obtinut , avand in vedere ca va ocupati de cresterea si educarea unui alt copil, de la data introducerii actiunii judecatoresti.

Multumesc pentru raspunsuri !
Sa vad daca am inteles corect: pentru ca am alti copii in intretinere nu trebuie sa platesc din urma.Mentionez ca copilul din afara casatoriei a implinit 18 bani in februarie 2012 si eu am platit pana in luna mai 2012. Am vazut pe site_ul tribunalului din orasul meu ca a depus dosarul pe data de 28 martie 2013 .Cam in cat timp o sa fiu chemet la tribunal si daca este necesara medierea inaintea infatisarii la tribunal?

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara pentru 2 copii minori Cretu44 Cretu44 Buna ziua, as dori prin intermediul dumneavoastra sa mi se raspunda la urmatoarea intrebare: In perioada imediat urmatoare eu si sotia mea urmeaza sa ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara SamTea SamTea buna ziua! fiica mea in varsta de 21 de ani, studenta la zi anul 2, nu beneficiaza de pensie alimentara din partea tatalui sau deoarece acesta nu considera ca ... (vezi toată discuția)
Stabilire pensie alimentara dupa nasterea celui de al doilea copil ContSters317434 ContSters317434 Buna ziua, Am nevoue de un sfat. Am divortat in urma cu trei ani de comun acord.In urma divortului am stabilit tot de comun acord cuantulmul pensiei ... (vezi toată discuția)