avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Voluntariat legal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Voluntariat legal

Buna ziua,
As dori sa stiu daca exista vreo forma legala prin care as putea sa lucrez fara plata, sub forma de voluntariat sau internship la o firma de proiectare instalatii, pe postul de proiectant. Din ce am citit pe Internet voluntariatul nu este legal in toate domeniile, iar internship-ul trebuie sa fie platit. Am sunat la Inspectoratul muncii, si multe alte locuri dar se pare ca e peste nivelul lor de cunostinte legislative.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:09, 3 Aprilie 2013
Puteti lucra pe baza de contract de voluntariat. Acest contract nu se inregistreaza la ITM pentru ca nu reprezinta un contract de munca, el doar justifica prezenta dumneavoastra la sediul firmei respective.
Nu se poate incheia contract de voluntariat cu S.C. .. este in contradictie cu legislatia in materie ...daca incheiati un astfel de c.i.m. , ITM-ul va considera munca la negru ...
Cititi si legea 195/2001

Art. 6. - (1) Este interzis sã se încheie contract de voluntariat în scopul de a evita încheierea unui contract individual de muncã sau, dupã caz, a unui contract civil de prestãri de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestaþiilor respective.
(2) Sunt lovite de nulitate absolutã contractele de voluntariat încheiate cu aplicarea dispoziþiilor prezentei legi de persoanele juridice prevãzute la art. 1, în scopul evitãrii încheierii unui contract individual de muncã sau, dupã caz, a unui contract civil de prestãri de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros.
(3) Participarea ca voluntar nu poate substitui serviciul militar sau alte formule alternative care înlocuiesc serviciul militar ºi nu poate reprezenta un echivalent pentru un loc de muncã remunerat.
(4) Voluntarilor cetãþeni strãini le este garantatã rezidenþa pe durata stagiului de voluntariat.


Parerea mea este ca puteti beneficia de contractul de voluntariat, pe o perioada de timp, doar daca proiectele sunt in folosul comunitatii, adica firma ofera, la randul ei, servicii de voluntariat public.


Vedeti aici si alte acte normative despre voluntariat.
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 3 Aprilie 2013
lorelayold76, utilizator
Reiterez ideea ca un contract de voluntariat nu se poate incheia cu o societate comerciala..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract voluntariat ginutz_a ginutz_a Buna ziua, Vreau sa stiu, daca ma puteti ajuta cu informatii, cum se face un contract de voluntariat, unde se inregistreaza? Am o perosana care a venit sa ne ... (vezi toată discuția)
Activitate voluntara bast bast Buna ziua, Este legal ca o persoana sa doreasca sa participe la activitatea societatii noastre fara sa ceara o suma de bani in schimb? ( activitate de ... (vezi toată discuția)
Vechime munca Irina C Irina C Buna seara, Ma intereseaza sa aflu daca stagiile de practica (ulterioare absolvirii de studii postuniversitare) pot fi considerate vechime in munca. Sau ... (vezi toată discuția)