Buna ziua,
As dori sa stiu daca eu ca sotie legitima pot sa ma informez despre veniturile sotului conform legislatiei in vigoare. Mai explicit sotul meu lucreaza intr-o institutie unde pe langa contractul de munca ridica venituri si din alte proiecte europene, o parte din aceste venituri el le ascunde de noi , motivatia ar fi ca el nu ridica aceste sume pentru ca nu-i permite legea. De curand am citit legea unde se specifica ca salarizarea din aceste fonduri este separata de salariul ridicat de la bugetul de stat, iar plafonarea este vizavi de cate proiecte si cate ore ai trecute in aceste proiecte. Din informatia mea stiu ca am dreptul sa fac o sesizare prin care sa cer veniturile exacte a sotului. Am rugamintea sa imi spuneti daca am acest drept si daca da unde mai exact as putea face aceasta cerere. multumesc.
Cererea o adresati instantei ca altfel, institutia nu va da dvs vreo informatie
Dreptul la informare Art. 318
(1) Fiecare sot poate sa ii ceara celuilalt sa il informeze cu privire la bunurile, veniturile si datoriile sale, iar in caz de refuz nejustificat se poate adresa instantei de tutela.
(2) Instanta poate sa il oblige pe sotul celui care a sesizat-o sau pe orice tert sa furnizeze informatiile cerute si sa depuna probele necesare in acest sens.
(3) Tertii pot sa refuze furnizarea informatiilor cerute atunci cand, potrivit legii, refuzul este justificat de pastrarea secretului profesional.
(4) Atunci cand informatiile solicitate de un sot pot fi obtinute, potrivit legii, numai la cererea celuilalt sot, refuzul acestuia de a le solicita naste prezumtia relativa ca sustinerile sotului reclamant sunt adevarate.
Bunuri comune?
ContSters77328
Daca sotul este titular pe un cont de economii si nu doreste sa faca imputernicire sotiei si nici sa dea detalii despre acest cont(ca fiind al sau personal...) ... (vezi toată discuția)