avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Imprumuturi bancare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Imprumuturi bancare

Cum poate unul dintre soți sa afle dacă celălalt soț pe baza adev de salariu s a adresat unei instituții bancare sau mai multe in vederea obtinerii unor credite de care celălalt soț nu are cunoștință ?
Noi știm că o instituție bancară care acordă un credit bancar titularului ( cu giranți sau fără ) deși nu a fost pusa garantie un bun imobiliar unde sunt proprietari ambii soți deși creditul a fost acordat doar pe baza adev de salariu al soțului care a cerut creditul , banca , dacă nu iși incasează creditul acirdat se poate să execute bunul imobiliar menționat mai sus aflat in proprietatea comună .
Cum se poate apăra soțul aflat in necuniștință de cauză sa nu i fie afectat deloc bunul comun asupra căruia deși nu a fost pus ca garanție banxa se poate indrepta in cazul in care soțul care a luat imprumutul nu și achită datoriile ?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:34, 14 Octombrie 2019
daca datoria nu depaseste 10 mii de lei, executarea poate fi doar mobiliara- poprire pe salariu, de regula. Daca depaseste, creditorul trebuie sa ceara partajul pt a executa doar cota sotului.
Nu puteti afla ce datorii are decat daca va intrebati sotul, daca nu va spune, va puteti adresa judecatoriei.
Art. 318. Dreptul la informare. (1) Fiecare sot poate sa ii ceara celuilalt sa il informeze cu privire la bunurile, veniturile si datoriile sale, iar in caz de refuz nejustificat, se poate adresa instantei de tutela.
(2) Instanta poate sa il oblige pe sotul celui care a sesizat-o sau pe orice tert sa furnizeze informatiile cerute si sa depuna probele necesare in acest sens.
(3) Tertii pot sa refuze furnizarea informatiilor cerute atunci cand, potrivit legii, refuzul este justificat de pastrarea secretului profesional.
(4) Atunci cand informatiile solicitate de un sot pot fi obtinute, potrivit legii, numai la cererea celuilalt sot, refuzul acestuia de a le solicita naste prezumtia relativa ca sustinerile sotului reclamant sunt adevarate.

Art. 316. Actele de dispozitie care pun in pericol grav interesele familiei. (1) In mod exceptional, daca unul dintre soti incheie acte juridice prin care pune in pericol grav interesele familiei, celalalt sot poate cere instantei de tutela ca, pentru o durata determinata, dreptul de a dispune de anumite bunuri sa poata fi exercitat numai cu consimtamantul sau expres. Durata acestei masuri poate fi prelungita, fara insa a se depasi in total 2 ani. Hotararea de incuviintare a masurii se comunica in vederea efectuarii formalitatilor de publicitate imobiliara sau mobiliara, dupa caz.
(2) Actele incheiate cu nerespectarea hotararii judecatoresti sunt anulabile. Dreptul la actiune se prescrie in termen de un an, care incepe sa curga de la data cand sotul vatamat a luat cunostinta de existenta actului.
(3) Dispozitiile art. 346 si 347 sunt aplicabile in mod corespunzator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatiile sotiei fata de datoriile sotului la fisc crysiustina crysiustina Bunaziua, doresc sa ma indrumati intr-o problema. Am aflat de curind ca sotul meu are datorii la fisc de mai multi ani. As vrea sa stiu ce implica aceasta ... (vezi toată discuția)
Credite pentru jocuri online andreeadeear andreeadeear Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea situatie: sotul este pasionat de jocurile online, de curand am aflat ca joaca pe bani. In acest scop a facut ... (vezi toată discuția)
Cum aflu daca sotul are datorii? ioanadinu ioanadinu Buna ziua, Sora mea il suspecteaza pe sotul ei ca are datorii mari facute inaintea casatoriei. Ea crede ca el ar fi facut un contract de imprumut pe o suma ... (vezi toată discuția)