avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum aflu daca sotul are datorii?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum aflu daca sotul are datorii?

Buna ziua,

Sora mea il suspecteaza pe sotul ei ca are datorii mari facute inaintea casatoriei. Ea crede ca el ar fi facut un contract de imprumut pe o suma mare de bani, pe care nu a dat-o inapoi si acum cel care i-a imprumutat banii asteapta sa ii ia bunurile. Sotul ei nu are nimic pe numele lui si nici nu doreste sa cumpere ceva, nici chiar ca bun comun, ceea ce a dus-o pe sora mea la acest gand. Nici macar o masina nu doreste sa cumpere, desi pentru ei ar fi foarte util mai ales ca au un copil mic. Sora mea nu are nici ea nimic pe numele ei, dar parintii nostri ii vor lasa mostenire si imobile si terenuri. Doresc sa va intreb cum si daca este posibil ca sora mea sa afle daca exista intr-adevar astfel de datorii ale sotului ei, pentru ca nu doreste sa se trezeasca la un moment dat ca trebuie sa plateasca ea datoriile facute de el. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 20:49, 18 Octombrie 2013
sa angajeze un detectiv particular
Nu are treaba sotul cu ce mosteneste sora dvs, din punctul asta de vedere fiti linistita.
Art. 318 NCC
(1) Fiecare sot poate sa ii ceara celuilalt sa il informeze cu privire la bunurile, veniturile si datoriile sale, iar in caz de refuz nejustificat se poate adresa instantei de tutela.
(2) Instanta poate sa il oblige pe sotul celui care a sesizat-o sau pe orice tert sa furnizeze informatiile cerute si sa depuna probele necesare in acest sens.
(3) Tertii pot sa refuze furnizarea informatiilor cerute atunci cand, potrivit legii, refuzul este justificat de pastrarea secretului profesional.
(4) Atunci cand informatiile solicitate de un sot pot fi obtinute, potrivit legii, numai la cererea celuilalt sot, refuzul acestuia de a le solicita naste prezumtia relativa ca sustinerile sotului reclamant sunt adevarate.

Puteti sa schimbati regimul matrimonial, sa adoptati regimul separatiei de bunuri si atunci bunurile ce le cumpara pe numele ei vor fi ale ei proprii.
Bunurile ce le va moateni oricum ar fi fost proprii ale ei, insa daca s-ar fi adus apoi imbuncatiri acestor bunuri, sotul ar fi putut avea un drept de creanta, care insa e mai greu de dovedit de catre creditor.

Bunurile mostenite de sotie sunt strict ale ei. Nu raspunde cu ele pentru datoriile sotului. Doar daca le-ar trece si pe numele lui ar exista un risc. Ar trebui apoi sa dovedeasca ca sunt doar ale ei prin proces cu cel care le pretinde datoria. Daca vrea sa cumpere masina sa declare ca masina este cumparata din bani primiti de la parinti ca donatie si o pune pe numele ei - sau mai simplu o ia pe numele parintilor.
gi-jane2 a scris:

Art. 318 NCC


După părerea mea, aceste prevederi se referă la datoriile făcute în timpul căsătoriei, atâta vreme cât o datorie contractată de soț înaintea căsătoriei nu are nici un efect asupra bunurilor comune.
Adică un soț nu-l poate obliga pe celălalt să-l informeze cu privire la datoriile contractate înainte de căsătorie.

După părerea mea, sora D-voastră își face griji degeaba. :)

Datoriile făcute de soț înainte de căsătorie sunt doar ale lui, creditorii neavând nici un drept asupra bunurilor comune.

Iar dacă soțul nu vrea să achiziționeze nici un bun comun, e o problemă doar a lor pe care ar trebui să o rezolve împreună.
Pot de exemplu, așa cum s-a arătat mai sus să treacă la regimul matrimonial al separației de bunuri și atunci poate cumpăra soția tot ce dorește.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzarea unui imobil dobandit in timpul casatoriei Radu Aura Radu Aura Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pt urmatoarea situatie. Daca in timpul casatoriei se achizitioneaza un imobil, pe actul de vanzare cumparare( pe actul de ... (vezi toată discuția)
E posibila trecerea pe numele doar unuia dintre soti a unui imobil? mimirom81 mimirom81 suntem o copie casatorita, dar fiecare dintre soti a pastrat numele avut inainte de casatorie.tin sa precizez ca toate bunurile sunt in comun. intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa de un sot Mara 30 Mara 30 Va rog sa ma ajutati cu un sfat: sunt casatorita de 4 ani si doresc sa imi cumpar o casa care doresc [b]sa fie doar bunul meu propriu[/b], deoarece banii imi ... (vezi toată discuția)