Bunaziua, doresc sa ma indrumati intr-o problema. Am aflat de curind ca sotul meu are datorii la fisc de mai multi ani. As vrea sa stiu ce implica aceasta datorie pentru mine in calitate de sotie pentru ca nu am informatii de la sot,ma intereseaza unde as putea obtine date exacte despre situatia fiscala si ce as putea rezolva in cazul in care ma afecteaza personal. Multumesc.
conteaza ce reprezinta acele datorii, daca sunt amenzi de ex, nu va afecteaza, daca e impozit pe bunuri comune, daca reprezinta un prejudiciu...deci cat timp nu stiti ce sunt, nu stiti daca va prejudiciaza. Daca dateaza de dinainte de casatorie, nu au cum sa fie datorii comune si nu va prejudiciaza , o face indirect. Daca va fi executat silit, sigur ca i se diminueaza venitul si asta nu e bine, daca e executat silit mobiliar sau imobiliar.. sigur ca intr-un fel va prejudiciaza cumva.
Daca el nu va spune, nu prea aveti cum sa aflati decat cu ajutorul instantei pt ca aveti dreptul la informare, cf art 318ncc.
Art. 318
Dreptul la informare
(1) Fiecare soţ poate să îi ceară celuilalt să îl informeze cu privire la bunurile, veniturile şi datoriile sale, iar în caz de refuz nejustificat se poate adresa instanţei de tutelă.
(2) Instanţa poate să îl oblige pe soţul celui care a sesizat-o sau pe orice terţ să furnizeze informaţiile cerute şi să depună probele necesare în acest sens.
(3) Terţii pot să refuze furnizarea informaţiilor cerute atunci când, potrivit legii, refuzul este justificat de păstrarea secretului profesional.
(4) Atunci când informaţiile solicitate de un soţ pot fi obţinute, potrivit legii, numai la cererea celuilalt soţ, refuzul acestuia de a le solicita naşte prezumţia relativă că susţinerile soţului reclamant sunt adevărate.
Divort
mirela03
Buna ziua,
As dori sa stiu daca eu ca sotie legitima pot sa ma informez despre veniturile sotului conform legislatiei in vigoare. Mai explicit sotul meu ... (vezi toată discuția)
Bunuri comune?
ContSters77328
Daca sotul este titular pe un cont de economii si nu doreste sa faca imputernicire sotiei si nici sa dea detalii despre acest cont(ca fiind al sau personal...) ... (vezi toată discuția)