avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... partaj
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

partaj

am facut un imprumut la banca in timpul casatoriei, in anul 2006.in 2009 am divortat si din ianuarie 2007 platesc singur ratele, deoarece fosta sotie a plecat in alta tara si a considerat ca datoria este numai a mea. pot sa o dau in judecata pentru recuperarea a jumatate din ratele platite? am sanse sa-mi recuperez banii? va multumesc.
Cel mai recent răspuns: keloo69 , utilizator 09:45, 5 Aprilie 2013
adresati-va instantei cu o actiune de partaj bunuri comune. evident ca si fosta sotie trebuie sa contribuie la achitarea datoriilor contractate in timpul casatoriei
La data introducerii cererii de divorţ regimul matrimonial încetează între soţi, fapt ce poate fi solicitit a se constata din partea instanţei, prin cererea de divorţ sau ulterior acesteia printro acţiune separată. - art. 385 Cod civil.
Procedura de partaj judiciar este reglementată şi se face conform dispoziţiilor art. 979 şi urm. Noul Cod de procedură civilă, astfel reclamantul va trebui să formuleze o cerere adresată judecătoriei în care va arăta persoanele între care urmează a avea loc partajul: nume şi prenume, domiciliul părţilor, titlul în baza căreia se solicită partajul, bunurile supuse partajului, valoarea acestora după aprecierea reclamantului, locul unde se află, în cazul imobilelor, localitatea, strada, numar, judeţ, este sau nu este înscris în cartea funciară, număr topo. La cererea introductivă se va anexa un certificat de atestare fiscala respectiv certificatul de informare cu privire la informarea privind procesul de mediere. Mediere - modalitate de soluţionare a partajului pe cale amiabilă, proces mai eficient, rapid, costuri reduse, etc. Dealtfel şi art. 982 Noul Cod de procedură civilă prevede că în tot cursul procesului, instanţa va stărui în soluţionarea pe cale amiabilă a procesului de partaj. Dacă nu se doreşte soluţionarea pe cale amiabilă a partajul, cu costuri reduse, mai rapid şi eficient, instanţa va trece la stabilirea bunurilor supuse împărţelii în natură, formarea de loturi şi atribuirea acestora părţilor aflate în conflict. Se poate cere şi se poate face expertiza bunurilor mobile şi imobile, stabilirea valorii acestora de către un expert, dacă bunurile sunt sau nu uşor partajabile şi propunând loturile ce urmează a fi atribuite fiecărei părţi. Instanţa va pronunţa o hotărăre de admitere în principiu ce poate fi atacat numai cu apel odată cu fondul - art. 986 NCPC. În cazul în care un bun nu este uşor partajabil la cererea uneia dintre părţi, prin încheierea instanţei, instanţa acordă acest bun unuia dintre părţi, urmând ca acesta să descpăgubească cealaltă parte. În cazul în care nici unul nu doreşte acel bun sau nu are posibilitatea de ai plăti celuilalt suma respectivă, bunul se poate scoate la licitaţie iar preţul distribuit va fi distribuit părţilor
Hotărârea de partaj are efect constitutiv, este supusă căi de atac - apelului. Hotărârea de partaj rămasă definitivă constituie titlu executoriu chiar dacă nu sa cerut predarea efectivă a bunului/bunurilor ori instanţa nu a dispus predarea efectivă a acestor bunuri. Hotărârea este supusă termenului de prescripţie de 10 ani.
va multumesc mult pentru raspunsurile primite!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj marian# marian# bunurile realizate in timpul casatoriei: se ia in considerare aportul fiecaruia dintre soti? cit revine fiecaruia, dupa divort, neavind copii minori? pina ... (vezi toată discuția)
Contract de mediere faranumeeu faranumeeu Buna, Contractul de mediere este sau nu un act juridic in instanta? (vezi toată discuția)
Cat timp gabita2000 gabita2000 cat timp dureaza sa se faca o departajare a terenurilor la 5 frati? (vezi toată discuția)