avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1075 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare drepturi succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare drepturi succesorale

Buna ziua,

Linga curtea mea este un teren al carui proprietar a murit in 2010, nu s-a deschis succediunea.

Unicul mostenitor, un frate de 89 ani locuieste in Vaslui, terenul e in Bucuresti. Succesiunea trebuie deschisa in Bucuresti (ultimul domiciliu al defunctului).

Am discutat cu mostenitorul si vrea sa imi vanda drepturile succesorale, dar e netransportabil (din Vaslui in Bucuresti).

Se poate ca mostenitorul sa ma imputerniceasca pe mine sa accept in numele lui mostenirea, si apoi sa ma mandateze sa vand terenul in numele lui, mie?
Nu mi-as dori sa dau bani pt cadastru, intabulare, succesune, si sa raman cu buza umflata. Sau mai rau, sa ii dau bani si sa nu intru in posesia terenului. (Valoarea terenului e in jur de 15.000 EUR, ne-am inteles sa ii dau 3000 EUR si sa achit eu toate cheltuielile)
Cum ma sfatuiti sa procedez?
Ultima modificare: Joi, 4 Aprilie 2013
Stoicadi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ciprian Maftei , Consilier juridic 14:48, 4 Aprilie 2013
Potrivit art. 1654 C.civ mandatarii sunt incapabili sa cumpere bunurile pe care sunt insarcinati sa le vanda. Totusi art. 1304 C.civ prevede ca actul încheiat de reprezentant cu sine însuşi, în nume propriu, este anulabil numai la cererea reprezentatului, cu excepţia cazului în care reprezentantul a fost împuternicit în mod expres în acest sens sau cuprinsul contractului a fost determinat în asemenea mod încât să excludă posibilitatea unui conflict de interese.

La fel de bine poate face oferta de cesiune de drepturi de proprietate in Vaslui si ulterior sa faceti dv acceptarea acestei cesiuni in Bucuresti. E simplu.
Succes!
Sa va imputerniceasca sa-l reprezentati la succesiune. Apoi o alta procura sa faceti cadastru si intabulare si vanzare cu continut determinat pentru ca este manadat pt sine insusi.
Legiuitorul prevede in mod expres la art. 956 NCC ca sunt lovite de nulitate absoluta actele juridice care au ca obiect eventuale drepturi asupra unei mosteniri nedeschise , exemplu clar acte de acceptare a mostenirii.
Eu v-as sfatui sa angajati un avocat care sa reprezinte interesele mostenitorului la acceptarea mostenirii sau sa cautati un alt mandatar pentru batran care sa il reprezinte in Bucuresti
chitucarmen a scris:

Legiuitorul prevede in mod expres la art. 956 NCC ca sunt lovite de nulitate absoluta actele juridice care au ca obiect eventuale drepturi asupra unei mosteniri nedeschise ,



Pai daca vorbim de un defunct inseamna ca succesiunea e deschisa, nu? Aaa, ca inca nu s-a dezbatut succesiunea... asta e altceva. Parerea mea

Alte discuții în legătură

Probleme legate de mostenire Andreinajida Andreinajida Buna Ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat la o problema si anume : Suntem 10 frati si avem doua imobile si printr-o intelegere vrem sa ne departajam ... (vezi toată discuția)
Mostenire viobubu viobubu Un mostenitor legal poate renunta la drepturi prin declaratie notariala inainte de decesul posesorului bunurilor/ (vezi toată discuția)
Cesiune drepturi succesorale claudiu0306 claudiu0306 Buna seara ,am nevoie si eu de o informatie. Doresc sa cesionez de la o persoana drepturile succesorale pt. un apartament in bucuresti , dar persoana ... (vezi toată discuția)